Ukradené Vánoce Tima Burtona – test deskové hry

special  5
Martin Pilous, 21. 12. 2023 15:50
Vánoce už jsou téměř za rohem a my vám dnes doporučíme jednu velmi povedenou záležitost pro celou rodinu, kterou byste měli ideálně pod svým stromkem 24. prosince najít. Jde o deskovou hru na motivy legendárního filmu na motiv povídky Tima Burtona – Ukradené Vánoce. Jak taková desková hra vůbec vypadá a jak se hraje? Tak na to se dnes spolu podíváme.

Ukradené Vánoce se staly na televizních obrazovkách kultem. Letos je tomu už 30 let, co se tento snímek režiséra Henryho Selicka podíval poprvé na filmová plátna. Děj sledoval Jacka Skellingtona, který je pověřen vládou v městečku Halloween. Jenže tohle jej už po mnoha letech nenaplňovalo, a tak unese z vedlejšího vánočního města Santu Clause a uspořádá si Vánoce dle sebe. A právě k výročí 30 let tohoto filmu a také 100 let Disneyho vychází oficiálně licencovaná desková hra.

Hru připravilo vydavatelství Mixlore (Squid Game) a v české verzi jej u nás vydává nakladatelství Blackfire. Jde o poměrně nenáročnou a rychlou hru, která je určena pro 2 až 6 hráčů, a každá z partií vyjde přibližně na 30-45 minut. Titul je vhodný už od 10 let, takže jsou tomu i přizpůsobena pravidla. Do hry můžete vstoupit s jednou z 6 dostupných postav. Mezi nimi je Jack, Sally, Santa, Oogie Boogie, Starosta a Dr. Finkelstein.

Hra je stylizovaná do filmové předlohy, což je znát už na samotné krabici. V té najdete samozřejmě pravidla, poté jsou zde krásně zpracované karty postav a lokací, žetony svátků (Halloween a Vánoce), speciální žetony postav a ukazatel kola, následně pak dvě velké hrací kostky pro Oogieho a kruhovou kartu centrální oblasti. Grafické provedení je opravdu pěkné. Jak už bylo naznačeno, vše je stylizováno do parádní předlohy, a to navzdory tomu, že jde jen o jednodušší párty hru, v čemž tkví ovšem její největší kouzlo. V tomto ohledu si není příliš na co stěžovat, snad jen žeton začínajícího hráče mohl být proveden trochu kvalitněji.

Herní náplň je následující. Každý z hráčů si zvolí svou postavu, která má unikátní schopnosti, a dostane její balíček karet. Popřípadě mu jsou k dispozici speciální žetony konkrétní postavy nebo dokonce kostky. Zvolí se karta lokality (těch je ve hře rovnou dvanáct) a dle toho se umístí požadovaný počet žetonů. Hráči si už jen doberou potřebné karty a jde se na to. Hra probíhá pokaždé na 4 kola. V každém dalším kole však hráči zahrají a doberou si o jednu kartu více, než tomu bylo v tom předešlém. Postupně každý hráč vykládá karty. První karta v kole je zahrána lícem dolů, takže není vidět, zbylé jsou pak odhaleny. Jakmile mají hráči jen jednu poslední kartu, kterou si nechají do dalšího kola, tak se otočí všechny ostatní karty, sečtou se hodnoty, vyhodnotí efekty a hráč s nejvyšším počtem bodů si připíše žetony svátků. Výsledkem této čtyřkolové seance je mít nejvyšší počet získaných bodů. Jednoduchá pravidla, ale zábavná a napínavá hra.

Co se týče Ukradených Vánoc Tima Burtona, je to fajn odreagovačka pro větší počet hráčů. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že hra není příliš vhodná pro hru dvou, a dokonce ani pro hru tří hráčů. Doporučuji větší počet, protože jen pak ze hry dostanete maximum. Čím více odlišnějších postav ve hře, tím větší zábava. Líbí se mi také, že hra docela rychle odsýpá a odehrajete ji poměrně rychle. Za večer není problém stihnout 2 až 3 partie, přičemž musím pochválit i dobrou znovuhratelnost. Mírně si musím postěžovat na to, že některé postavy mají přece jen trochu výhodnější postavení a dokážou ze hry vytěžit více. Ve výsledku je ale hra hlavně o tom, abyste se naučili správně využít schopnosti jednotlivých aktérů. Pak můžete při bodování nemile překvapit své soupeře.

Fanoušci Tima Burtona budou nadšení. Ukradené Vánoce sice nepřináší kdovíjakou výzvu, a ani se nesnaží o nějakou revoluci v žánru, ale naopak dokážou solidně pobavit, nabídnou dostatek taktizování a jsou přístupné téměř všem. Jen je potřeba počítat s tím, že na tuhle hru je třeba sehnat dostatek hráčů, jinak to zkrátka nebude ono. Tak jak to vidíte, také si okořeníte Vánoce?

Komentáře