Herní série - Grand Theft Auto

special  29
Martin Šmíd, 2. 11. 2011 0:00
Grand Theft Auto je považováno za jednu z nejdůležitějších herních značek. Brzy se navíc rozroste o nový přírůstek, který ponese číslovku pět, a proč ne zrovna dneska, v den vydání prvního traileru na toto očekávané pokračování, se trochu nepodívat zpět na předchozí hlavní díly, které zaznamenaly mezi hráči obrovskou popularitu. Možná vás tímto na nový díl i patřičně navnadíme. Pojďme se podívat do Liberty City, Vice City i San Andreas.

1997 - Grand Theft Auto (Playstation 1, GameBoy Color, PC)
Vše začalo docela dost nenápadně, a to roku 1997, kdy celkem neznámé herní studio DMA Design vydalo první Grand Theft Auto. Moc se od něj nečekalo, v recenzích si odnášelo většinou ne moc skvělé známky, ale u hráčů zabodovalo na plné čáře. Najednou kdo nehrál Grand Theft Auto, tak nebyl in. Příběh přitom opravdu nebyl něčím extra, ale byla to právě hratelnost a otevřená tři města - Liberty City, Vice City a San Andreas, která hráče přikovala k televizní obrazovce na spoustu hodin. Komerční úspěch byl v tu chvíli obrovský a z ničeho se začal rodit hit velkých rozměrů, který v budoucnosti bude hýbat nejen herním světem, ale i akciemi TakeTwo. První GTAčko položilo základní kameny pro další díly, což jde ostatně odvodit už od zmíněných měst, ale také způsobem zadáváním úkolů a spoustou dalších věcí.

1999 - Grand Theft Auto London 1969 (Playstation, PC)

1999 - Grand Theft Auto 2 (Playstation 1, GameBoy Color, PC, Dreamcast)
Úspěch prvního GTA si samozřejmě žádal pokračování, které přišlo o dva roky později. Tentokrát byl hlavní hrdina daný, takže si hráč už nemohl vybrat ze čtyř postav. Jmenoval se Claude Speed a pracoval pro několik gangů, se kterými se později zapletl i do velkých kšeftů, během kterých šlo doslova o život. Vývojáři od prvního dílu vylepšili téměř vše, co šlo. Hráči se dočkali pohlednější 2D grafiky, rozmanitější hratelnosti, zajímavějšího příběhu a samozřejmě i nových lokací - Downtown, Residential a Industrial. Nechyběly po městě ani nejrůznější gangy a dokonce byla přítomna i ruská mafie. Druhý díl přinesl přesně to, co hráči chtěli a jednu dobu se stal nejhranější hrou na všech platformách, na kterých vyšel.

2001 - Grand Theft Auto 3 (Playstation 2, Xbox, PC)
Na třetí GTA si hráči museli počkat až na novou generaci konzolí a čekání se rozhodně vyplatilo. Kromě spousty novinek totiž přineslo i třetí rozměr, který neuvěřitelně sérii prospěl. Hlavním hrdinou byl opět Claude Speed, kterého při jedné bankovní loupeži zradila přítelkyně a on se nyní chce vyšplhat ve světě zločinu až na úplný vrchol. Hráči se vrátili do města Liberty City, které díky moderní 3D grafice doslova ožilo. Bylo ale také domovem nejrůznějších gangů a dalších zločineckých organizací, pro které postupně Claude Speed plnil celou řadu zajímavých úkolů a zpřístupňoval si tak další lokace. Grand Theft Auto 3 bylo první 3D hrou, která přinesla otevřený herní svět s naprosto vynikající hratelností, která hráče pohltila a už nepustila. Z třetího dílu se stal maximální hit, na který ani dneska nedají hráči dopustit. Není tak divu, že jenom na Playstationu 2 se prodalo skvělých 12 milionů kusů.

2002 - Grand Theft Auto Vice City (Playstation 2, Xbox, PC)
Pokud si někdo myslel, že lepší hru než Grand Theft Auto 3 nedokáže Rockstar vytvořit, pořádně se spletl. O rok později se totiž na černé krásce od Sony objevilo volné pokračování Grand Theft Auto Vice City, které je alespoň pro mě nejlepším dílem celé ságy. Přineslo totiž nádherní město Vice City se svým jedinečným osobitým stylem, které si nešlo nezamilovat. Navíc i hlavní hrdina Tommy Vercetti byl o něco sympatičtější, a to nejen díky tomu, že právě vylezl po patnácti letech z vězení. Jeho příběh začíná ve chvíli, kdy je poslán na velký kšeft, ve kterém figurují samozřejmě peníze a drogy. Vše se ale zvrtne a najednou musí ztracené peníze vydělat zpět. Grand Theft Auto Vice City stavělo opět na otevřené hratelnosti, během níž byly hlavnímu hrdinovi zadávány všelijaké úkoly, které musel plnit. Vývojáři ovšem dali do hry i spoustu vedlejších aktivit, které herní dobu dále prodlužovaly. Ještě nyní si vzpomínám, jak jsem hledal do autosalónu vozidla. Díky všem vylepšením si hráči Grand Theft Auto Vice City zamilovali a na Playstationu 2 rozebrali 14 milionů kusů.

2004 - Grand Theft Auto Advance (Game Boy Advance)

2004 - Grand Theft Auto San Andreas (Playstation 2, Xbox, PC)
Hráči na třetí díl 3D trilogie museli čekat dva roky, ale za ty vývojář opět posunuli hranice, které sami stanovili předchozími díly. Tentokrát se totiž hráč nepohyboval jen po jednom městě, ale v menším státečku San Andreas, který zahrnoval města Los Santos, San Fierro a Las Venturas. Vůbec poprvé v sérii měl hlavní hrdina tmavou pleť, přičemž se jmenoval Carl Johnson. Dětství neměl Carl vůbec jednoduché a ihned jak mohl, tak se odstěhoval do Liberty City. Do Los Santos se vrátil až po pěti letech, když se dozvěděl, že jeho matka byla zavražděna. Rozhodně se tak zjistit, kdo za její smrtí stál a během toho i obnovit gang Grove Street Families. San Andreas přineslo v podstatě to samé po herní stránce, co Vice City, jen samozřejmě ještě ve větším množství, s více zajímavých úkolů i vedlejších aktivit. Vůbec poprvé se navíc v sérii objevilo kolo, na kterém mohl hlavní hrdina dovádět. Grand Theft Auto San Andreas se stalo jasně nejpopulárnějším dílem na Playstationu 2 s více jak 19 miliony prodanými kopiemi. K tomu nemusím dále nic dodávat.

2005 - Grand Theft Auto Liberty City Stories (PSP, Playstation 2)

2006 - Grand Theft Auto Vice City Stories (PSP, Playstation 2)

2008 - Grand Theft Auto 4 (Playstation 3, Xbox 360, PC)
GTA s číslovkou čtyři vyšlo až na současnou generaci konzolí, ale už nepřineslo tak velkou revoluci, kterou hráči očekávali. To ovšem neměnilo nic na tom, že i na další pokus město Liberty City zapůsobilo velmi dobře. Tentokrát byl hlavním hrdinou válečný veterán Niko Bellic, který chtěl v Americe začít žít svůj americký sen, jako bratranec Roman. Brzy se ale Niko dozví, že zase taková paráda to není, ba co hůř. Roman je zadlužený díky své vášni ke gamblerství a dokonce na něj má spadeno i mafie. Samozřejmě Nico neváhá a snaží se bratrancovi co nejlépe pomoci, a poté samozřejmě začít žít tak, jak si vysnil ještě v Evropě. I díky tomu bude muset plnit celou řadu zajímavých úkolů. Největší novinkou Grand Theft Auto 4 byl online multiplayer s celou řadou zajímavých herních režimů. Právě po multiplayeru hráči u minulé generace konzolí volali a nyní bylo konečně možné prosby vyslyšet. Co dále hru obohacovalo, byl interní grafický engine RAGE spolu s fyzikálním enginem Euphoria od NaturalMotion. Díky tomu celé Liberty City ožilo jako nikdy předtím.

Grand Theft Auto 4 se po vydání dočkalo i dvou velkých datadisků - Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony a Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned, každý se svým novým příběhem, hlavním hrdinou a dalšími herními možnostmi.

2009 - Grand Theft Auto Chinatown Wars (Nintendo DS, PSP)

2012 - Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto V

ps3x360
Rockstar, Rockstar
Datum vydání hry:
17. 9. 2013
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře