topatoi

recenze  0
Martin Šmíd, 12. 7. 2009 19:49
Občas se na Playstation Network objeví hodně originální kousky, které svoji kvalitou předčí i velké hry. Nyní se to podařilo celkem originální plošinovce topatoi, která se nedávno objevila na evropském PS Store. Jde o první konzolový projekt od ukrajinského týmu Boolat Games, který má za sebou celou řadu menších PC her a okrajově se věnuje i mobilním hrám. Pojďme se na topatoi trošinku více podívat.

Po spuštění hry máte na výběr dva herní režimy. Ten první je klasický story mod. Ke druhému se vrátíme později a pojďme si nyní popsat ten první. Už od prvního pohledu poznáte, že si hra na nějaký hlubší příběh nehraje. V hlavní roli vidíme jakéhosi dobrodruha jménem Raph, který v balónu ztroskotá na neznámém místě. Aby se on i jeho posádka z onoho místa dostala, bude muset projít řadu (7) levelů a posbírat součástky na opravu balónu. Aby toho nebylo málo, kromě součástek bude muset zachránit i svou přítelkyni, která je záhy unesena. Prostě klasika. Naštěstí má Raph i jednu věcičku, která ze hry dělá celkem originální počin. Tou věcičkou je vozítko jménem GEMMA.

GEMMA je kulaté autíčko, do kterého si hlavní hrdina už od začátku hry sedne a pomocí jeho se dostáváte na místa, kam byste se normálně nedostali. Vozidlo je dosti náročné zprvu na ovládání, protože aby vůbec jezdilo nějakou tou větší rychlostí, budete ho muset roztočit tlačítkem R2. Vůbec udržení GEMMY na plošinkách je zprvu hodně těžké, ale postupně si na ovládání určitě zvyknete. GEMMA postupně dostává nové vlastnosti, takže budete moci skákat, později dělat dvojté skoky, odfukovat věci, ale i věci přesouvat a v neposlední řadě i bojovat s nepřátelskými jednotkami, které vozítka GEMMA také rádi používají.

Boje s nepřáteli většinou spočínají jen v odtlačení jejich GEMMA vozítek z plošinek, aby spadli do nějaké té propasti. Při tom si ale musíte dávat pozor, aby jste nespadli místo nich vy. Naštěstí vývojáři rozmístili po úrovních celou řadu checkpointů, takže se nestane, že byste opakovali nějakou delší pasáž znovu. Kromě těchto akčních pasáží je topatoi spíše logickou hrou, kde řešíte jeden puzzle za druhým. Musíte tak většinou přesouvat kvádry, spínat spínače a další podobné věci. Za splnění požadovaného úkolu se vám vždy zpřístupní cesta dál. Na konec ještě zmíníme, že vaše vozítko GEMMA je celkem velký žrout benzínu, takže na obrazovce máte ukazatel, kolik vám ho ještě zbývá. Pokud vám dojde, hra automaticky končí. Naštěstí je benzín k dostání po úrovni, takže ho můžete sbírat. Nemělo by se tak moc často stát, že by došel, ale stane se, zvláště v posledním levelu.

Kromě příběhového módu tu máme i volný mód, kde je vaším úkolem sesbírat všechen benzín, který se v daném levelu nachází. K tomu slouží několik originálních levelů ve virtuální realitě, kde jen skáčete z plošinky na plošinku. Ačkoliv by se tenhle mód mohl zdát zprvu velmi jednoduchý, už záhy zjistíte, že zase taková legrace to nebude. Ono dobře si načasovat skoky je někdy i dosti obtížné, čemuž napomáhá i nemotorná kamera, která si občas dělá co chce. Po každém vyzobaném levelu se vaše výsledné score zapíše do celosvětového žebříčku. Score je většinou ovlivněno pouze vaším časem, za který level dokončíte.

Grafická stránka hry topatoi je velmi povedená, pohádkově laděná, což dopomáhá originální hratelnosti. Za co musíme vývojáře z Boolat Games pochválit, je rozhodně framerate, který je po celou dobu hry velmi dobrý a nesetkali jsme se, že by se hra nějak sekala nebo zamrzala. Na to, že jde o první počin Boolat Games na Playstationu 3, je třeba smeknout. Dále musíme pochválit i jemnou hudbu a zvuky, jenž sice nenadchnou, ale rovněž neurazí. Velkou pochvalu si vývojáři zaslouží za fyziku. Pokud najedete do dřevěného plotu, vše se rozpadne. Rovněž se kulatý kámen realisticky kutálí ze srázu.

Topatoi je zábavná plošinovka naplněná desítkami logických hádanek, u kterých budete muset namáhat svůj mozek. I přes tyto pasáže hra nikdy nebude frustrující a budete si užívat každou chvilku ve společnosti topatoi. Boolat Games do budoucna slibuje další díly s Raphem a jeho vozítkem GEMMA. Snad se povedou jako tento.

Topatoi: Spinning Through The Worlds

ps3
Boolat Games, Boolat Games
Datum vydání hry:
15. 10. 2009
KARTA HRY
8/10

Komentáře