Superstar V8 Racing

recenze  16
Tomáš Novotný, 6. 7. 2009 23:46
S novou generací konzolí se nám přestalo dostávat takového množství závodních her jako dříve, o simulátorech už ani nemluvě. Nyní se však na jednu závodní hru podíváme. Superstar V8 Racing neměla příliš velkou reklamní kampaň, a tak je dost možné, že o hře uslyšíte poprvé.

Začneme hned v menu, které je přehledné a nikde se neztratíte. Ovšem toto menu s kolujícími obrázky nablýskaného BMW 550 kazí stále se opakující písnička, která vám po chvilce začne buď silně vadit, nebo ji už přestanete vnímat. Soundtrack právě zde nepatří k těm nejlepším a ve hře uslyšíte tři písničky stále dokola. Vozový park je celkem široký a na výběr jsou licencované vozy jako starší BMW M5, nové BMW M3 nebo BMW 550. Dále se zde nachází Audi RS4, Jaguar S Type R a pak upravené vozy, které nenesou název své značky, ale název firmy, která je upravila. Jsou to Chrysler 300C, Cadillac CTS, Mercedes-Benz třídy S a Vauxhall VXR8.

Singleplayer nabízí spoustu herních módů a zaručuje opravdovou zábavu na spoustu dní a nocí. Začneme tedy hezky popořadě a názorně si všechny představíme. Ani zde nemůže chybět starý známý Quick Race, kde si klasicky vyberete svého jezdce s vozem, zvolíte jeden z deseti licencovaných okruhů a v poslední řadě si nastavíte obtížnost a pravidla závodu. Nyní už můžete jít závodit. Soupeřit budete s osmnácti dalšími jezdci, kteří vám nedají nic zadarmo a klidně vás vytlačí z ideální stopy nebo v horším případě i z dráhy. Právě AI je zde na velmi dobré úrovni a na tratích se doopravdy závodí. Jezdci se stále předjíždí a někdy i riskují, až vyjedou ze zatáčky, nebo dostanou smyk, což není v Superstar V8 Racing nic neobvyklého a je to velmi velké plus oproti jiným hrám, kde auta jezdí v jakémsi vláčku. Training, nebo-li trénink slouží k tomu, aby jste si svůj vůz nastavili přesně vám na míru a po každém ujetém kole můžete zajet do boxů a pohrát si se širokým nastavením vozu, nebo se podívat na telemetrii, jak váš vůz fungoval. Timetrial se tolik od Trainingu neliší - i zde s vámi na trati pojede duch, tedy průhledné auto, které zajelo na určité trati nejrychlejší čas.

Dále se tu nachází Race Weekend, jehož název mluví sám za sebe. Jedná se o celý víkend jednoho závodu. Začínáte dvěma tréninky o délce 30 minut, kde si stále můžete nastavit svůj vůz. Samozřejmě vás hra nenutí jezdit každý trénink celých 30 minut, ale můžete si vždy ubrat čas o 5 minut, anebo tlačítko skip držet tak dlouho, jak budete chtít, a třeba se i tréninků neúčastnit. Na řadu přichází kvalifikace, kde ve stanoveném časovém limitu bojujete o nejrychlejší čas, který by vám zajistil první místo na startu závodu. A nakonec už samotný závod. Na výběr je také Championship, což je celá sezona nabitá těmito víkendy, kde budete závodit po celou dobu za vybraného jezdce. Zde hraje důležitou roli každý bod a vaším cílem je jich mít co nejvíce a vyhrát. Jako poslední se v singleplayeru nachází Superstars Licenses. Tyto licence jsou čtyři a každá z nich má pět závodů. První je Countdown, kde vám utíká čas a každý projetý checkpoint vám přidá 10 sekund. Dále Special Trials, což je jednokolový závod, kde startujete z čtvrté pozice a vaším úkolem je dojet závod na co nejvyšší pozici. Pokud se spokojíte z bronzovou hvězdou, tak vám stačí jen dojet, ale pokud toužíte po platině, tak musíte skončit první a ujet druhému o pořádný kus. To samé je Duels licence. Zde se závodí ve dvou a vždy se jede pouze poslední úsek trati. Začínáte s menším odstupem od vašeho soupeře a váš úkol je opět stejný. Udělat si co největší náskok. Poslední čtvrtou licencí se stává Race Scenarios, kde jedete rozjetý závod pár kol do konce na posledních příčkách a vaším cílem není nic jiného, než předjet co nejvíce aut.

Pojďme se tedy podívat, jak se auta chovají na trati. Nutno na začátek říci, že si na své přijde jak zkušený závodník, tak i pouhý hráč arkádových závodů. V sekci Options máme na výběr nastavení Arcade, které rozhodně není až tak arkádové a oproti konkurenci Race Driver: Grid je i hra s tímto nastavením simulátor. No a jako druhou možnost tu máme Simulation, kde se vám hra rázem změni v obstojný simulátor. Jakže je to tady s modelem poškození? Ani ten tu nechybí, ale ten vizuální jako by tu skoro nebyl. Přes úpornou snahu se mi z auta nepovedlo ani nic urvat, a tak je největším vizuálním poškozením na autě plandající nárazník. Ovšem když si zapnete i vnitřní poškození, jako je ničení převodovky, přehřívání motoru, nebo ojíždění pneumatik, tak to pracuje na výbornou. Někdy vám nezbude nic jiného, než po prvním kole zajet do boxů. Pokud vyjedete z tratě na písek či trávu, tak nejen, že se vám budou ničit pneumatiky, ale z vašeho nablýskaného auta se stane špinavý vůz, jako kdybyste jeli offroad závody.

Grafika! To je velmi silná stránka hry, i když nažloutlý engine nemusí každému padnout do oka. Superstar V8 Racing sice běží jen v 720 řádcích, ale vozy i tratě jsou zpracovány do největších detailů. Při dešti se leskne voda na trati a když svítí sluníčko, jako by vám svítilo právě do obličeje a váš výhled je daleko horší. Nebo se vám při brzdění krásně zbarví kotouče vašich brzd do oranžovou-červené barvy. Podobných efektů je zkrátka ve hře celá řada. Navíc hra i při vysoké rychlosti běží stále plynule a po celou dobu hraní jsem nezaznamenal jediný bug.

Kdyby vás singleplayer omrzel, tak můžete jít vyzkoušet své řidičské dovednosti v online multiplayeru, který má dobré hodnocení hráčů, a můžete si tak najet na celou tabulku a podívat se, jak si vlastně vedete, nebo zjistit jaké jsou nejlepší časy na tratích. První možnost zde je Quick race, jež vás připojí do první nalezené hry. Dále je na výběr mód Custom races, který vám vyhledá hru podle vašich zvolených parametrů a můžete snadno nalézt svého kamaráda, který dal create race – tedy vytvoření závodu. V online multiplayeru si můžete vybrat buď závody bez bouraček, tedy můžete projet skrz auto, nebo s bouračkami, ale musíte se připravit na to, že se najde vždy pár jedinců, kteří hru budou kazit a jen bourat do ostatních. Online tedy funguje tak, jak má, jen se místy vyskytují menší lagy.

Superstar V8 Racing nepřináší nic nového, ale jedná se o opravdu velmi povedenou závodní hru, která nadchne jak milovníky simulátorů, tak i arkádové jezdce. Hra nabízí pěknou grafiku a vše běží plynule, jak má. Nechybí široké nastavení vozu, licencované vozy i tratě a nově i Orbital mód, kde si uprostřed závodu hru pozastavíte a můžete otáčet kamerou okolo aut. Jako jediné mínus bych snad zmínil pouze opakující se soundtrack. Od hry tedy neočekávejte nic nového, ale jedná se o závody, jak mají být, a nad koupí hry by každý milovník aut neměl ani uvažovat a radši hned zajít do nejbližšího obchodu s hrami, protože dobrých závodních her je málo a tahle patří mezi ně.

Superstar V8 Racing

ps3x360
Black Bean Games, Milestone S.r.l
Datum vydání hry:
26. 6. 2009
KARTA HRY
8/10

Komentáře