Submerged

recenze  6
Martin Šmíd, 5. 8. 2015 20:51
Současná generace konzolí je hodně otevřena nezávislým vývojářům, což se projevuje na velkém výběru nejrůznějších her, mnohdy hodně originálních, na které si velcí vydavatelé netroufnou, protože spíše hrají na jistotu. Mezi originální a nadějné počiny patřila i plošinovka Submerged od vývojářů ze studia Uppercut Games, která byla oznámena teprve nedávno, ale ve vývoji byla už docela dlouhou dobu. Jestli se povedla, na to vám nyní dám odpověď.

Testovaná verze: PlayStation 4

Hned po zapnutí hry se seznámíte s dospívající dívkou Miko, která se i se svým hodně nepěkně zraněným bratříčkem dostane do záhadného města, které bylo zaplaveno mořem. V tomto nehostinném prostředí ovšem musí vyhledat zásoby, které tu zaniklá civilizace nechala, aby mohla svého bratříčka zachránit a následně se s ním vydat pryč, daleko od tohoto místa. Tohle je zhruba vše, co potřebujete o příběhu Submerged vědět, protože je opravdu takto jednoduchý, což je určitě velké zklamání. Zvláště když i ono lákání na odtajnění, co se s městem stalo, není zrovna dvakrát dobře podáno a nedokáže uspokojit, k čemuž se ještě dostanu. Pokud by byl příběh jen jedním problémem hry Submerged, dalo by se nad ním přimhouřit oko, ale jak jsem následně zjistil, problémů je daleko více.

Submerged je hra odehrávající se v otevřeném světě, tedy větším plácku, který musíte prozkoumávat, abyste našli 10 budov a na nich zásoby, které potřebujete k záchraně zraněného brášky. Protože je město zatopeno, prozkoumáváte ho na svém člunu, přičemž když naleznete požadovaný dům, musíte na něj vyšplhat skrze nejrůznější římsy, žebříky a další plošinky, což je největší problém celé hry. Šplhání na baráky je maximálně nezajímavé, není ani žádnou výzvou, protože Miko se nemůže zabít a šplhá prakticky automaticky jako je to v sérii Assassin’s Creed, takže je jasné, že už po prvním baráku se dostaví nuda, a to vás toho bude čekat ještě poté několikrát. Vývojáři měli alespoň všech pět pohromadě a uvědomili si, že jde o nudu, takže zpáteční cestu zvládne Miko sama skrze animaci a následnou nahrávací obrazovku, abyste se nemuseli dál trápit. Submerged je tedy jen a pouze o nudném šplhání z římsy na římsu, a to si myslím, je na hru sakra málo, žádný jiný obsah tu nenajdete, i když ho budete hledat tou nejlepší lupou na světě.

Pokud půjdete jen po hlavní části, tedy sbírání deseti věcí, které potřebuje hlavní hrdinka pro záchranu bratra, zabere vám Submerged zhruba dvě hodiny, pokud se tedy budete sem tam trochu courat. To opravdu není moc, zvláště když cena je stanovena na 399,-kč na Xbox LIVE a 499,-Kč na PlayStation Store. Po dohrání se do hry můžete vrátit a vysbírat všechny upgrady pro loď, které jsou vám už v té době naprosto k ničemu, a hlavně všechny malby, díky nimž získáte nejen trofeje, ale také základní obrázek o tom, co se v zatopeném městě vůbec stalo. Musíte mít ale docela velkou představivost, protože malby nejsou zrovna nejlepší způsob, jak hráči vše objasnit, klasičtější způsob by byl asi, tedy určitě lepší.

Ačkoliv se vývojáři hned po spuštění chlubí, že hra Submerged využívá moderní engine Unreal 4, není to na ní vůbec vidět. Textury jsou totiž v nízkém rozlišení, nasvícení není moc kvalitní, po pěkných efektech ani památka, a svým vzhledem vůbec připomíná hry z předchozí generace, a to ještě ty s nejmenším možným rozpočtem. Že vývojáři neměli moc peněz, ukazují i chybějící animace, tedy základní jsou, ale ty jsou až moc toporné a strohé, nezaujmou ani trochu. Navíc má hra sem tam nepříjemnou tendenci se zasekávat a framerate rovněž není nejstabilnější, takže co se technické stránky týče, rovněž není moc o co stát. Nic pak nezachrání ani slušný art styl a hlavně povedený hudební doprovod, starající se jako jediný o jakousi atmosféru, abyste měli důvod hru vůbec dohrát. A to je sakra málo. Co musím trochu pochválit, je přítomná Photo režim, ale vzhledem k tomu, že hra není moc pěkná, je otázkou, kdo ho využije. Každopádně je přítomen.

Když byla hra Submerged oznámena, říkal jsem si, že přesně takové originální záležitosti potřebujeme. Jak se ale nyní ukázalo, zajímavý nápad nestačí na dobrou hru. Submerged je totiž ve výsledku jen naprosto normální skákačka s nezajímavým a vlastně i prázdným obsahem, která začne po několika minutách nudit a skončí o dvě hodiny později, přičemž následný zážitek z ní je naprosto nulový. Určitě promarněná šance přinést něco zajímavého.

Submerged

ps4xone
Uppercut Games, Uppercut Games
Datum vydání hry:
7. 8. 2015
Žánr:
Puzzle, Adventura, Indie
KARTA HRY
3/10

Komentáře