Ice Age: Dawn of the Dinosaurs

recenze  0
Martin Šmíd, 26. 6. 2009 21:36
Určitě už jste také unavení z neustálých her podle her, které doprovází premiéry očekávaných filmů. Tento nešvar posledních let postihl i třetí Dobu ledovou, aby nás nakrmila dalším příběhem z pravěku, kde se opět setkáme se starými známými postavičkami. My jsme si pro recenzi vybrali Nintendo DS verzi, kterou si nyní zhodnotíme. Pojďme na to.

Musíme na rovinu říci, že třetí Dobu ledovou jsme bohužel ještě neviděli, takže nemůžeme přesně říci, jak moc se liší příběh filmový od příběhu hry. Přesto, pokud můžeme hodnotit z traileru na film, tak příběh se liší poměrně dost, ale jistě to neřekneme. Hra začíná posezením starých známých - mamuta Mannyho, lenochoda Sida a šavlozubého tygra Diega u ohně, přičemž jim jsou vyprávěny nejrůznější příběhy, které v konečném součtu tvoří příběh jeden. Příběhová linka je ovšem strohá, což má za následek to, že mezi levely jste svědky pouze celkem nudného vyprávění, které s chutí přeskočíte a budete se věnovat samotné hře.

V ní se chopíme lenochoda Sida, kterým projdeme zhruba dvě desítky levelů. Na rovinu musíme říci, že hra je klasickou plošinovkou, kde jdete z leva doprava, přičemž neustále skáčete na plošinky, sbíráte drahokamy a oříšky, které poztrácela stará známá veverka a nějaké to další ovoce pro bojové účely. Rozhodně nečekejte nic originálního. Během toho skákání vám občas zkříží cestu nějaká ta pravěká potvora. Na začátku to jsou celkem otravní ježci, kteří se na vás kutálí ze všech stran, ale později dojde i na nějaké ty dinosaury, kam patří raptoři, pterodaktylové a další potvory, s kterými si užijete docela tvrdé souboje. Kromě živočichů budete muset porážet i prehistorické rostliny, které vám dokážou znemožnit průchod daným levelem. Poté taky potkáte rostliny, které na vás dokážou střílet, přičemž jak postupujete hrou, tak se počet střel vždy zvětšuje.

Kapitolou samou pro sebe jsou všelijaké souboje s bossy, které přijdou vždy na konci jednotlivých levelů. Na bossy je vždy potřeba použít jinou taktiku, přičemž zde konečně přijde na řadu i využití dotykového displeje. Nejdříve si něco řekněme o klasických bossech, na které vaše tužtička k Dsku neplatí, ale musíte na ně házet nějaké to ovoce v podobě střeliva. Občas je tak nejdřív použít munici, která bosse omráčí, přičemž ho poté počechrat nějakou tou bodlavinou, kterou seberete z keřů všude kolem. Kromě těchto dvou střelných koulí máte i třetí, která ovšem neslouží přímo k soubojům s bossy, ale pokud ji hodíte na stěnu, můžete po ní následně vylézt. Pojďme ale zpět k bossům a druhé kategorii, kterou tvoří ochraňování dinosauřích mláďat před dotěrnou zvěří. Zvěř sestřelujete pomocí vaší tužky, přičemž bych zde podotkl, že tyto souboje jsou někdy až abnormálně těžké, přičemž s nimi bude mít problém i zkušený hráč, natož pak dítě, pro které je hra převážně určena.

Než si řekneme něco o technickém zpracování, tak si popíšeme, co vlastně na obou obrazovkách během hraní naleznete. Na horní obrazovce vidíte počet drahokamů, střeliv a srdce, které když zaplníte příslušnými krystaly, tak se vám prodlouží ukazatel zdraví. Dolní dotyková obrazovka poté slouží pro samotnou hru, která ji bohužel kromě několika miniher vůbec nevyužije. Nyní už ale pojďme k technickému zpracování. Grafická stránka je bohužel průměrná a občas budete mít i problém rozpoznat, co že se to na vás valí za nepřátele, občas přehlédnete nějakou tu past anebo cestu dál. To hudební stránka je rozhodně na dobré úrovni a dodává hře onu pohádkovou atmosféru. Na závěr ještě musíme dodat, že hra je hodně krátká a není problém ji proběhnout za nějaké tři hodinky, možná i dříve. Mluvíme tu nyní o hlavním příběhu, ale ve hře máte ještě nějaké ty bonusy, díky kterým se vyplatí hru opakovat. Každopádně tří-hodinová herní doba základního módu je opravdu ostuda pro tvůrce hry.

Herní zpracování doby ledové rozhodě není špatnou hrou, ale přináší jen klasickou plošinovku, kterou jsme tu už měli tolikrát, že bychom to ani nespočítali. Málo originálních prvků, celkem průměrná grafika poté rozhodně na zážitku nepřidají. Přesto pokud se vám bude filmová předloha líbit, není nad čím váhat a hru si koupit můžete. Zase takový průšvih to není.

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs

ps3x360wiids
Activision, Activision
Datum vydání hry:
30. 6. 2009
KARTA HRY
6/10

Komentáře