Cut the Rope 3DS

recenze  3
Martin Šmíd, 27. 9. 2013 12:45
Na iOS vychází velké množství nejrůznějších her, ale jen malé množství z nich se dokáže nakonec prosadit. Jedno z těch nejúspěšnějších je tak trochu nenápadná logická záležitost Cut the Rope, která si získala řadu příznivců a pravidelně se umisťuje i v žebříčcích toho nejlepšího, co je možné si na chytrém telefonu nebo tabletu zahrát. Vývojáři ze studia ZeptoLab se nedávno rozhodli, že dají možnost si tuto svoji hru zahrát i hráčům, kteří vlastní kapesní konzoli Nintendo 3DS. Hra nyní vyšla skrze eShop, což jsme si nemohli nechat ujít. Níže si tak přečtěte naší recenzi.

Cut the Rope si na iOS získal miliony hráčů hlavně svojí jednoduchostí a návykovou hratelností, při níž musíte zapojit do akce i mozek. Jedná se tak o logickou záležitost, v níž hlavním hrdinou je zelený ještěr Om Nom. Tedy hlavním hrdinou, on jen sedí vždy na nějakém místě, přičemž vaším úkolem je, abyste k němu dostali pamlsek, který se nachází někde po levelu, no a při tom všem navíc posbírali jednu nebo rovnou tři hvězdy. Dostat pamlsek do úst ještěra se snadno řekne, a na začátku i snadno udělá, ale jak budete postupovat hrou, obtížnost značně vzroste, přibudou nejrůznější pasti, dokonce nepřátelé a další překážky, které vyžadují nejen trochu toho přemýšlení, ale rovněž i perfektní načasování všech akcí. Najednou i vaše prsty se tak budou muset hodně snažit. Jak samozřejmě budete pokračovat hrou, budete moci na překonávání překážek používat nejrůznější nové vychytávky, které se v levelech objeví, třeba bublinu nebo balónky, které pamlsek vždy nasměrují jiným směrem. Možnosti se tak značně rozrostou, čímž hra samozřejmě začne i více bavit, a po dokončení každého levelu se vždy dostaví i větší uspokojení z jeho zdolání.

Právě ona hratelnost, která je hodně jednoduchá v základu, je hlavní devízou Cut the Rope, a je dobře, že nic neztratila ani portem na Nintendo 3DS. Protože na iOS se vše ovládalo pouze skrze dotykový displej, asi nepřekvapí, že zde je to samé. Ovládání je převedeno téměř 1:1. Proč téměř? Bohužel musím říci, že na tabletu se mi Cut the Rope ovládal trochu lépe, což je dáno především větším displejem. Zde musíte mít v ruce stylus, což samozřejmě není problém, ale malý displej občas na nějakou akci zareaguje trochu jinak, než byste si přáli, zvláště když se dvě akce nacházejí jen kousek od sebe. Takovýto problém se sem tam vyskytne, naštěstí není zase tak častý, ale to neznamená, že bych ho měl přehlížet.

Cut the Rope se na 3DS eShopu prodává za 179,-Kč, což je možná trochu větší částka, než jakou byste čekali. Naštěstí vývojáři připravili hned 12 krabic, každá čítající 25 rozmanitých levelů s parádním a hlavně promyšleným designem, což dohromady dává hned 300 levelů. To je samozřejmě počet, který vám dává několik hodin zábavy, navíc těžko čekat, že na první průchod posbíráte všechny hvězdy, takže znovuhratelnost je tu celkem velká. Za své peníze tak dostanete adekvátně dlouhou zábavu, i když tedy je nutné zmínit, že daleko levnější iOS verze nabízí v nejnovější verzi ještě o 75 levelů více. Je také možná škoda, že vývojáři nepřipravili i nějaký exkluzivní obsah jen pro Nintendo 3DS verzi, který by donutil hráče koupit hru znovu, pokud ji už hráli na iOS.

Vizuální zpracování Cut the Rope na Nintendu 3DS je moc pěkné, vlastně jen těžko byste hledali nějakou odchylku od iOS vydání. Cut the Rope vyšel před nějakou dobou i na DSi, a pokud jde o srovnání, nová 3DS verze vypadá pochopitelně daleko lépe. Hra je krásně barevná, má dobrou fyziku, takže jen těžko si budete na něco stěžovat. Vývojáři navíc využili oba displeje, takže na tom horním vidíte hlavního hrdinu Om Nom, tedy prostře tu příšerku, k níž musíte dostat všechny ty pamlsky. Tu si můžete zapnout i ve 3D zobrazení, a vlastně tohle je jediná změna oproti iOS verzi, alespoň tedy, co se zpracování týče. 3D verze potvůrky je ale fajn, ta se hýbe i časem olizuje, takže víte, že si máte trochu pospíšit. Jde samozřejmě jen čistě o efekt, protože vše podstatné se provádí na displeji níže. Velký vliv na návykovou hratelnost má jistě hudební doprovod, který je na poslech příjemný, a určitě na něj jen tak nezapomenete. Až hru po několika hodinách vypnete, bude vám pořád znít v uších, a je tak velká pravděpodobnost, že se k hraní po několika minutách opět vrátíte.

Cut the Rope byl naprosto skvělou záležitostí už na tabletech, a asi nepřekvapí, že nezklamal ani na kapesní konzoli Nintendo 3DS. K dokonalosti bych ale uvítal nějaký ten exkluzivní obsah, když už chtějí vývojáři za hru téměř dvě stovky, a možná i přesnější ovládání, které občas trochu hapruje. Nic ale nemění na tom, že s Cut the Rope rozhodně chybu neuděláte, zvláště pokud jste nehráli verzi na tabletech. Za své peníze dostanete adekvátní porci zábavy, u níž se občas bude muset hodně zapojit i váš mozek.

Cut the Rope

3ds
Abylight, Zeptolab
Datum vydání hry:
22. 8. 2013
Žánr:
Puzzle, Indie
KARTA HRY
7/10

Komentáře