Blue Dragon

recenze  2
Martin Šmíd, 1. 3. 2009 15:16
Hironobu Sakaguchi je jméno, které zná každý fanoušek JRPG her. Tento velmi nadaný designér her totiž vytvořil asi nejznámější JRPG sérii s názvem Final Fantasy. Jenomže v roce 2001 po neúspěchu filmu FF: Esence života musel ze Square odejít, ale nijak nelenil a vytvořil si s pomocí Microsoftu studio Mistwalker. Studio hned na začátku mělo plán na vytvoření několika JRPG her a právě první jejich počin s názvem Blue Dragon si zhodnotíme.

Popularita vývojáře Hironobu Sakaguchi nijak neopadla ani po velkém průšvihu s filmem FF: Esence života, který stál neskutečně hodně peněz, ale v kinech poté naprosto propadl a stal se v roce 2001 asi největším filmovým propadákem. To pochopitelně zanechalo stopy i v samotném Square, který byl na pokraji krachu. Hironobu Sakaguchi byl kvůli této události vyhozen a potápějící Square se musel spojit s největším rivalem Enixem. Od té doby známe společnost Square-Enix. Jenomže láska Hironobu Sakaguchiho k JRPG hrám dala vědět několik měsíců poté, když za pomoci Microsoftu založil studio Mistwalker. To mělo za úkol se odvděčit Microsoftu za jeho peníze, a tak se naplánovalo hned několik JRPG her exkluzivně pro konzolu Xbox 360. Prvním z nich je i Blue Dragon, na kterého byly přizvány ty nejdůležitější ikony JRPG her. Jmenovat můžeme třeba designéra postav Akira Toriyamu, který stojí třeba za designem postav pro Dragon Quest, Dragon Ball anime nebo Chrono Trigger. Další zvučné jméno, které stojí za zveřejnění je Nobuo Uematsu. Tento velmi talentovaný hudebník je znám především svoji nádhernou hudbou pro sérii Final Fantasy. Hned na začátku můžeme prozradit, že ani zde rozhodně nezklamal.

Hironobu Sakaguchi v Blue Dragon vsadil na dětský vzhled, který podpořil i třemi hlavními protagonisty, které spíše připomínají, no a vlastně i jsou, děti. Pokud byste si ale mysleli, že Blue Dragon je hra pouze pro děti, hodně byste se mýlili. Za celkem nevinným kabátkem se totiž ukrývá pravé epické dobrodružství, které si budou užívat všichni bez rozdílu věku. Hlavním hrdinou celého příběhu je klučina jménem Shu, který donedávna žil poklidným životem ve své rodné vesnici. Toho po celou dobu hry doprovází i jeho přítelkyně Kluke a kamarád Jir. Jenomže vesnička, ve které žijí, už dávno není jen ráj, kde si lidé užívají každodenní radost ze života. Poslední dobou se nad vesnicí objevily mračna a jsou neustále ohrožovány příšerou zvanou Land Shark, která už dokázala zničit nemalou část vesnice a zabít nespočet jejích obyvatel, včetně rodičů Kluke. Hra začíná přesně ve chvíli, kdy se Land Shark blíží k vesničce a Shu, Kluke a Jir na ní připraví past. V tuto chvíli se začíná odvíjet epický příběh plný emocí. Rovněž se začne rozvíjet i celkem obrovská hra, u které se dají strávit až několik desítek hodin, možná i ta stovka padne.

Během oněch desítek hodin vyměníte párkrát i DVD v mechanice, protože se hra rozkládá na 3 DVD, které ukrývají nejen celou hru, ale i desítky minut předrenderovaných filmečků a dokonce několik dabingů. Nevyhovuje vám ten anglický? Není těžké přehodit na japonský, který vám může být bližší. Pojďme se ale podívat na samotnou hratelnost, která nevybočuje z klasických JRPG her. Běháte po rozlehlém světě, kde prozkoumáváte jeskyně, truhly a kameny, kde se můžou ukrývat užitečné poklady. Ty poté můžete použít v boji, ale i k vylepšení svých atributů nebo k vyléčení ran z tvrdých střetů. Předměty můžete i nakupovat v určitých částech hry, do kterých se můžete přes teleporty vracet, ale upřímně peněz není nikdy dost, takže budete mít alespoň velkou motivaci k prozkoumávání každého koutku mapy. Rovněž během svého putování potkáme spoustu postraních charakterů, které vám většinou i pomohou. Také se během hry rozroste naše parta, ale to už nebudeme prozrazovat, i když určitě víte, kdo se k nám přidá.

Během průzkumu mapy se nevyhnete i konfrontacím s nepřátelskými subjekty, ať už se jedná o obrovské motýly, medvědy, hady, ale i robotické kreatury. Vždy ovšem nemusíte s nimi bojovat. Stačí se jim vyhnout nebo utéci. Jenomže utíkat nejde vždy, protože nějak si musíte svůj level vylepšovat, abyste poté hodně rychle neskončili u prvního bosse. Nepřátel ke zvýšení levelu je dost a po chvilce se dokonce objevují znovu na stejném místě. Protože rozsekání menšího počtu nepřátel může být chvilkami i nudné, můžete si vždy i vytvořit válečnou zónu, ve které budete bojovat se všemi nepřáteli, kteří se v ní nachází. Hra si tak udrží tempo a nudit se tak rozhodně nebudete. V bojové aréně se poté střídají tahové útoky všech zúčastněných, takže klasika, která vás rozhodně nijak nepřekvapí. Na slabší nepřátele stačí jen základní útoky, které se vám později vylepšují, ale na ty silnější už budete muset pořádně taktizovat a využívat všech svých schopností, od normálních úkolů až po ty magické.

Grafická stránka je pojata jako animovaná pohádka. Vše hýří pestrými barvami a na vše se krásně dívá. Framerate se navíc drží po většinu herního času, takže ani v nádherných dungeonecha na rozlehlých pláních, nebudete pociťovat žádné velké zpomalované. Budete si tak moci hru maximálně užívat, protože z ní jen tak oči nespustíte. Vypíchnout musíme také jedinečný design postav od Akira Toriyamu, který opět nezklamal a vytvořil takřka nezapomenutelné charaktery, na které budete ještě dlouho vzpomínat. Kromě grafické stránky hry, u které budou vaše oči více než spokojené, dojdou spokojenosti i vaše uši. Nobuo Uematsu opět nezklamal a najdete tak ve hře nádherný soundtrack, který jen tak neomrzí a budete ho chtít poslouchat stále dokola. Co se rovněž povedlo je dabing hlavních protagonistů, který působí opravdu profesionálním dojmem. Technická stránka hry tak splňuje všechny nejvyšší standarty, tedy pokud máte rádi nádhernou kreslenou grafiku a nedáváte přednost spíše reálnějšímu pojetí.

Blue Dragon je rozhodně povedenou JRPG hrou, která vás přiková k obrazovkám televizí na hodně dlouhou dobu. Krásně podaný příběh v nádherné animované grafice s hudbou od Nobuo Uematsa se prostě bude líbit. Škoda jen po čase nudných soubojů a přespříliš natažené délky hry. Každopádně kdo má rád JRPG hry, určitě si přijde na své.

Blue Dragon

x360
Microsoft Game Studios, Mistwalker
Datum vydání hry:
28. 8. 2007
Žánr:
RPG, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře