Sniper Elite V2

preview  22
Martin Šmíd, 9. 2. 2012 0:00
Vývojáři ze studia Rebellion střídají v posledních letech ty méně povedené kousky s těmi povedenějšími. Z těch lepších stačí jmenovat třeba Aliens vs Predator, zatímco na takový Rogue Warrior nebo Shellshock by nejraději zapomněli. V roce 2005 vydali na Playstation 2 a Xbox povedenou akční hru Sniper Elite. Protože si vedla slušně jak u herních recenzentů, tak u hráčů, přišel nyní čas na její oprášení. Na květen je slíbeno pokračování s prostým názvem Sniper Elite V2, takže se na něj pojďme podívat.

Před pár lety byl herní trh přeplněn akčními FPS hrami z reálií druhé světové války. Největšími zástupci těchto stříleček byly série Call of Duty a Medal of Honor. Ty samozřejmě doplňovaly další hry, až se jich hráči přejedli. Od té doby tu máme jen akční hry z moderního prostředí. Možná tu v poslední době nastává úplně stejný problém jako před lety, a na to se nemohli dívat vývojáři z Rebellionu. Říci o Sniper Elite V2, že jde o klasickou akční hru, v níž zmasakrujete tisíce teroristů/nacistů jako v Call of Duty, by bylo dost přehnané. Na Serious Sam styl se v ní rozhodně nehraje, protože jak už název napovídá, tentokrát se chopíte vojáka se sniperkou, takže tichý postup bude ta správná cesta, jakou se vydáte. Vývojáři kromě trošinku pomalejší akce slibují docela dost novinek, otevřený herní svět a samozřejmě i skvělou balistiku u všech zbraní, jejž vám projdou rukama. Samozřejmě, toto vývojáři slibují docela často, ale Sniper Elite V2 dává naději, že tentokrát bychom se mohli dočkat slušné hry.

První díl se odehrával ještě za druhé světové války, zatímco dvojka se těmto reáliím vyhne, ale jen o fous. Odehrává se totiž v Berlíně hned po skončení války, ale nacisté pořád mají nějakou tu moc, navíc se nechtějí jen tak lehce vzdát, ačkoliv se jejich konec blíží každým dnem. No proto vymýšlejí samé kraviny a asi se i nudí při čekání na ruská vojska. V této době probíhá v Německu tajný raketový program V2, který by mohl ohrozit bezpečnost na skoro celé Zemi. Je jasné, že k něčemu takovému nesmí dojít, takže je do Berlína vyslán speciální agent a sniper v jedné osobě, Karl Fairburn. Jeho úkolem bude zjistit všechny informace o V2 programu a při tom odstranit všechny, kteří o něm vědí. Příběh sice zní z těchto několika vět dost tuctově, ostatně několik dost podobných her tu už bylo, ale ve výsledku, proč ne.

Na začátku jsme zmínili, že Sniper Elite V2 rozhodně nebude střílečkou typu Call of Duty, načež vývojáři slibují i otevřenější lokace a svobodnější rozhodování o splnění úkolu. Celkově se máte dostat do 11 misí, v nichž půjde o zneškodnění určitých cílů. Při jejich plnění je jen na vás, jak se dostanete k požadované osobě a zneškodníte ji. Dokonce vývojáři slibují i možnost rozhodování se o osudu cílů. Cíl můžete jednoduše z dálky odstranit vyslanou kulkou, nebo se k němu dostat a zatknout ho. Z gameplaye nám vývojáři ukázali zatím jen druhý level, který se odehrával v rozbořeném Berlíně a cílem bylo zneškodnit vědce a ukradnout mu jeho plány. Hra je viděna ze třetí osoby, abyste měli lepší přehled o celkovém bojišti a rozmístěním hlídek. Ty jde obcházet klasickým stealth způsobem jako ve Splinter Cellu nebo Metal Gear Solid. Navíc si můžete pomáhat třeba hozením kamene, čímž hlídku odlákáte, protože ta se poté vypraví do míst, kam dopadl kámen, podívat, co že se to stalo.

Protože na stealth postupu je celá hra postavena, najdete v ní celou řadu věciček. Ukázán byl třeba dalekohled, jímž se můžete rozhlédnout po bojišti a zjistit tak rozmístění hlídek, dokonce jejich hodnost a zbraň, jakou mají u sebe. Každého vojáka navíc bude možné označit, abyste věděli, jakým směrem se vydává. Tichá likvidace je naprosto klíčová, protože jen tak budete mít šanci na úspěch. Spuštění alarmu se vždy rovná sebevraždě. Bylo nám ukázáno, že likvidovat protivníky budete moci nejen sniperkou, ale i pistolí nebo speciálními chvaty, kterými vojákům budete lámat vazy. Ačkoliv je hra postavená především na tichém průchodu, budete moci používat i nejrůznější miny. Ty se hodí především v situacích, pokud budete chtít zneškodnit více nepřátel najednou. Stačí umístit minu, upoutat pozornost hlídky a ta sama na minu naběhne.

Nyní se dostáváme k tomu hlavnímu, od čeho nese hra i svůj n ozev. Vývojáři dlouhé měsíce vytvářeli systém střelby, který se bude co nejvíce blížit skutečnosti. Výsledkem by měla být naprosto realistická balistická křivka, na níž budou mít dopad i další atributy, jako dech hlavního hrdiny, tlukot srdce nebo síla větru. Se vším se tu počítá a to vše bude mít dopad na střelbu. Pokud třeba bude hlavní hrdina pod tlakem a zrovna bude utíkat před nepřáteli, rozhodně jeho tlukot srdce nebude nejnižší. Když už se vám podaří kulku poslat, nepřátelé mají na sobě spoustu bodů, do kterých je můžete zasáhnout. Nejlepší je samozřejmě kulka do hlavy nebo srdce, protože takovýto zásah je jistá smrt. Abyste v případě nějakého toho povedenějšího zabití věděli, kam jste to přesně nepřítele zasáhli, vývojáři do hry přidali speciální režim, jenž vám zabití zopakuje. Celý záběr začne vystřelenou kulkou a končí zasáhnutí cíle, přičemž zásah uvidíte s pomocí rentgenu, aby bylo jasně vědět, jaké orgány to odnesly.

Sniper Elite V2 si rozhodně neklade za cíl ohrozit série jako Call of Duty, Battlefield nebo Medal of Honor. To rozhodně ne, ale mohlo by jít o celkem kvalitní alternativu, která staví především na stealth hratelnosti. Jak se Sniper Elite V2 povede, uvidíme letos v květnu, kdy dorazí na konzole Xbox 360 a Playstation 3.

Sniper Elite V2

ps3x360wiiu
, Rebellion
Datum vydání hry:
4. 5. 2012
Žánr:
Střílečka, Taktická
KARTA HRY
8/10

Komentáře