Resident Evil 5 - dojmy z demoverze

preview  49
Martin Šmíd, 7. 12. 2008 21:02
Resident Evil 5 je hra, která láká hráče vlastnící Xbox 360 i Playstation 3. Právě pro první jmenovanou konzoli vyšla dvou levelová demoverze, která ukazuje docela velký kus z plné hry. Jak obstála demoverze v našich očích, si můžete nyní přečíst.

Nebudeme se tu rozepisovat o příběhu hry, ale vrhneme se ihned na to, co demoverze nabízí. Po zapnutí na vás vyskočí hlavní nabídka, kde si můžete zvolit klasickou singleplayerovou kampaň, ale i co-op pro offline i online hru. Demoverze obsahuje celkem dva levely z plné verze a můžete si dokonce vybrat, jaký zkusíte jako první. Už po zapnutí zjistíte, že se tu hodně hraje na spolupráci mezi postavami, a ve většině případů ani nemáte šanci sám situaci vyřešit. Ať už se jedná o akční část, kde se budete brodit těly mrtvých protivníků, nebo o tu hádankovou. Ta spočívá většinou v otevření dveří druhé postavě, která se do požadovaného místa nedostane, aby si otevřela sama. AI vašeho počítačem ovládaného kolegy je na velmi slušné úrovni, a tak se nemusíte bát, že by vám nějak překážel. Ba co víc, společnice sama prozkoumává místnost, bere si náboje a sama reaguje na váš zdravotní stav. Někdy vás dokáže dostat i z pořádně prekérní situace, když už se zdá, že je konec.

Spolupráce postav poté pokračuje přes inventář, kde si můžete měnit zbraně, podávat si náboje a dokonce se navzájem uzdravovat. Uzdravovat vás může kamarád v boji skrze lékárničky, které si děláte z kytek, jež nasbíráte během hry. Když už jsem u inventáře, tak bych zmínil i dost nepříjemný fakt. Inventář je příliš malý a doufáme, že se bude dát v plné verzi upgradovat, jako tomu bylo v předchozím díle. Těch pár políček totiž zaplníte po několika nasbíraných věcech a pak už máte smůlu. Kombinování předmětů v inventáři je poté rychlé, takže vás nebudou čekat žádné složitosti. Abyste pro vybrání správného předmětu nemuseli pořád lézt do inventáře, můžete si všechny předměty prohlížet pomocí směrových tlačítek. Tuto možnost oceníte především v boji. Když jdete do inventáře, hra se nezastaví, a tak by se v boji jednalo o velký problém, protože tam vám zmutovaní vesničané nedají ani na chvilku vydechnout.

Po většinu demoverze vás čekají jen zmutovaní vesničané, ale dojde i na nějaké ty kreaturky a dva menší bosse. Mezi kreatury patří především obří létající komáři, kteří vás dokážou připravit o spoustu životodárné energie. Mezi bosse pak patří obrovský kat se sekyrou, který rozhodně vzbuzuje respekt a jeho sílu poznáte i v docela krvavém filmečku, jímž vás uvítá. Druhým bossem je mutant s motorovkou, který představuje menší vrchol demoverze. Souboj s ním je dlouhý a hodně napínavý. Každá chyba zde rozhoduje a každé zaváhání se tvrdě trestá. Když přijdete o hlavu, následuje krvavá animace a automatický restart levelu a musíte si dát repete. Abyste měli proti vesničanům šanci, budete mít s sebou i nějaké ty zbraně. Zpočátku se jedná o klasickou pistoli, do které se náboje jen hrnou, ale samotná nemá příliš velký účinek. K pistolce se hodí i odstřelovačka, která má sice už o něco větší sílu, ale její použití je velice pomalé. To brokovnice nebo samopal jsou už jiná káva, ale náboje dojdou dříve, než se pořádně rozkoukáte.

Tím narážím na docela velký problém demoverze. Nábojů je žalostný nedostatek, a tak je zapotřebí pořádně šetřit. Náboje jsou poházeny všude po úrovni, ale vždy se jedná jen o několik málo kusů, které stejně vystřílíte do nejbližšího protivníka. K hromadné likvidaci se tak vyplatí střílet do výbušných sudů nebo používat granáty. Když už vám dojde naprosto vše, čím by se dali nepřátelé oddělat na dálku, tak máte ještě nůž, jímž si můžeme prosekat cestu. Zde se ovšem dostáváme k největší nevýhodě hry. Střílet a používat jakoukoliv zbraň můžete jen za stavu, kdy stojíte na místě, což je v případě použití nože celkem komické. Pokud tedy máte jen nůž, musíte vždy doběhnout k nepřátelskému subjektu a riskovat, že si vaše počínání vysvětlí jako sexuální obtěžování, které je většinou oceněno velkým krvavým polibkem. Nakonec zjistíte, že je lepší jen stát na místě a máchat chvilku do prázdna, než se k vám virem nakažený vesničan doplazí.

Jde však jen o malinkou kaňku na jinak povedené demoverzi. Vše vám totiž vynahrazuje velmi pěkná grafika, která se vůbec neškube, a kvalitou jak textur, tak barevnou paletou, bych ji přirovnal k nedávno vydanému Far Cry 2. Jak už bylo zmíněno na začátku, Resident Evil 5 sází především na spolupráci dvou postav. Na výběr tak máte klasický online co-op, ale i hru na rozdělené obrazovce. Rozdělení obrazovky je poněkud nepochopitelné, jelikož se nerozdělí vertikálně nebo horizontálně, ale objeví se nám dvě malá okénka, která jsou obklopena černým pozadím. Tento systém jsem opravdu moc nepochopil, ale tak co se dá dělat.

Resident Evil 5 ukazuje svoji sílu v tom nejlepším světle. Nečekejte žádný horor, ale dobře hratelnou a zábavnou akční hru, kde nebude nouze o střety s hromadou nakažených vesničanů. Resident Evil se z hororu dostal do ryze akční podoby a nemůžeme říci, že by mu to neslušelo. Právě naopak.

Resident Evil 5

ps3x360
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
13. 3. 2009
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře