Resident Evil 5

preview  18
Martin Šmíd, 22. 8. 2008 10:05
Resident Evil je jednou z mnoha sérií, které za poslední roky prošly hodně dramatickým vývojem. První tři díly byly spíše hororového charakteru, kde jste likvidovali jednoho zombíka za druhým. Čtvrtý díl přinesl onu revoluci v poněkud stagnující sérii. Zřejmě tomu dopomohl i fakt, že vyšly dva díly hry Dino Crisis, které byly na chlup stejné jako RE série, jenom jste místo zombíků likvidovali dinosaury. Resident Evil 4 vyšel původně exkluzivně na GameCube od Nintenda, ale Capcom později vydal tento hit i na Playstation 2, kde sklidil vysoká hodnocení a prodeje také nebyly nízké. Už jste nestříleli zombíky, ale zmutované vesničany, kteří byli infikování T virem. Za tu dobu, co je herní série Resident Evil mezi námi, vznikly i dva celovečerní filmy od Sony Pictures. Ke kvalitě se nebudu vyjadřovat a raději se pojďme podívat, jak zatím vypadá páté pokračování, které hodlá příští rok vtrhnout na Playstation 3 a Xbox 360.

Capcom začal ihned po vydání Resident Evil 4 pro Playstation 2 pracovat na pokračování, které bude rovněž propojeno s předešlými hrami. Hlavním hrdinou bude Chris Redfield, který je vyslán na svou další misi, aby zjistil, co se děje na opuštěném venkově kdesi v Africe. Po poklidném příjezdu, kdy hrdina prochází zaplněnými ulicemi, stojí najednou sám v opuštěném městě, kde číhá nebezpečí na každém rohu. Uplynulo deset let od hororu v Raccoon City, kde zažil Chris Redfield hotové peklo, a nyní se noční můra vrací. Ani v RE5 nepotkáme staré známé zombíky, ale lidi nakažené tajemným agresivním virem. Člověk nakažený virem tak touží jen po jediné věci - zabíjet. Chris Redfield by na všechno neměl být sám. Pomoci mu má zatím tajemná ženská postava, která se mihla na konci prodlouženého traileru. Zatím můžeme pouze spekulovat, kdo by tou neznámou mohl být. Hodně se mluví o Rebecce Chambers nebo Jill Valentine, ale na pravdu si budeme muset ještě chvilku počkat.

Nepřátel bude v Resident Evil 5 hodně. Tím myslím, že máte zapomenout na malé skupinky, které se na vás valily v předchozí hře. Tady na vás útočí celý dav najednou a chvilkami to připomíná Xbox 360 akci Dead Rising. Nepřátelé v RE5 už pobrali nějakou tu inteligenci a dokáží tak odhalit vaší pozici nebo třeba přivolat pomoc. Rovněž vás dovedou obklíčit, abyste nemohli nikam uniknout a když se vám dostanou na tělo, snaží se vás co nejefektivnějším způsobem zneškodnit. Mohou vás kupříkladu srazit k zemi, přehazovat si vás mezi sebou, nebo vás i pokousat. Abyste předešli vlastní smrti, budete mít spoustu komb pro boj nablízko, které fungovaly už v předchozím dílu. Od klasických obranných chvatů až po efektní kopy i rychlé rány pěstí. Vaši nepřátelé nemusí bojovat jen nablízko, ale mohou po vás zároveň z dálky házet všechny věci, které se jim dostanou pod ruku.

Každý nepřítel má na svém těle několik zásahových bodů. Podle toho, do kterého bodu se zrovna trefíte, bude vypadat i jejich reakce. Pokud střelíte nakaženého vesničana do nohy, začne kulhat nebo se skácí na zem a bude se plazit. Pokud někoho střelíte do ruky, upadne mu zbraň. Těchto detailů bude ve hře celá řada. Hlavní hrdina může střílet i do předmětů hozených nepřáteli a tím předejít zasažení. Hráč vidí hlavního hrdinu z klasické third-person perspektivy jako v RE 4. Když však zamíříte, kamera se přesune nad pravé rameno hlavního hrdiny tak jako v předchozím díle. Velkou změnou bude rozdíl mezi tmou a světlem, který bude konečně fungovat jak ve skutečnosti. Pokud vejdete do temné místnosti, chvilku nebudete vidět nic, než si oči hlavního hrdiny na tmu zvyknou. To platí i obráceně. Pokud vyjdete ven, ozáří vás sluneční paprsky. Chvilku tak bude trvat, než si váš zrak znovu přivykne na ostré sluneční světlo a zaostří. S tímto novým prvkem musí tedy hráč počítat, protože tím pádem se nerozmyšlené vniknutí do tmavé místnosti rovná sebevraždě.

Velkou neznámou byla online část hry. Tu si Capcom nechal až na letošní E3 a rozhodně překvapil všechny přítomné. Vůbec poprvé bude v Resident Evil sérii přístupný co-op online mód pro 2 hráče. Fakt, že bude ve hře co-op mód, značí další novinku a tou je spolupráce s dalšími postavami během hry. V demoverzi jsme mohli vidět, jak Chrise Redfielda doprovází pohledná společnice, která se mu ve všem vyrovná. Tedy co se týče bojového umění a zacházení se zbraněmi. Vývojáři se navíc dušují, že umělá inteligence protivníků i spolubojovníků má být opravdu na výši. Nemělo by tak docházet k trapným situacím z minulých her, kdy se postavy zadrhávaly o nejrůznější předměty. Nyní vás budou pronásledovat kamkoliv, jen aby vás dostali pod drn. Kromě kooperace mají být v RE5 i dopravní prostředky. Ne že bychom je přímo ovládali, ale hráč z nich bude střílet. Ovládání vozidel se ovšem podle všeho plánuje do online co-op módu, kde jeden hráč bude řídit a druhý střílet.

Resident Evil 5 zatím vypadá naprosto senzačně. Zatím jen těžko hledat po kvalitativní stránce hru, která by se mu vyrovnala. Každopádně na finální verdikt si musíme počkat. Pokud se ovšem nestane nic neočekávaného, čeká nás začátkem příštího roku velký hit.

Resident Evil 5

ps3x360
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
13. 3. 2009
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře