NBA 2K12

preview  10
Martin Šmíd, 24. 8. 2011 23:15
Když jsem zamířil k 2K Games, tak jsem plánoval jen zastávku u Darkness 2 a Borderlands 2. Nakonec obě prezentace začaly později, takže jsem si zašel na třetí smluvenou prezentaci, která patřila sportovní hře NBA 2K12. Jakožto velký basketbalový antitalent jsem od hry moc nečekal a vlastně jsem se jí i trochu bál. Po prezentaci jsem byl ale hodně nadšen a možná bych i litoval, pokud bych na ní nezašel. NBA 2K12 totiž vypadaná neskutečně dobře a je možné, že se letos fanoušci tohoto sportu dočkají zatím nejlepší videohry, jaká kdy s nálepkou NBA vyšla.

Basketbal není v naších luzích a hájích tím nejpopulárnějším sportem, ale určitě tu má početnou skupinku příznivců, takže opomenout ho by asi nebylo zase tak úplně sportovně korektní. Už začátkem října vydá 2K nový ročník NBA, který slibuje značné změny a novinky, a to nejen v hratelnosti. Prezentace na GamesComu byla určitě jedna z těch lepších, možná i z toho důvodu, že producent hry neměl takový nával. V místnosti, která byla určena pro tak patnáct novinářů, jsme seděli čtyři. Nejprve nám bylo řečeno, jak dobré roky NBA od 2K Sports prožívá, což je dáno především díky konkurenci, která na nové ročníky tak trochu kašle.

Každopádně na začátku nám bylo ukázáno, jak vypadá hra v klasickém herním režimu. Sice nejsem odborníkem na košíkovou, ale mohu říci, že animace hráčů vypadají velmi dobře, navíc celkově hra vypadá jako v TV, takže i té realističnosti se vývojáři dost přiblížili. Navíc z předvedené demoverze se nezdálo, že by hra měla nedostatky v ovládání. Vše běželo hladce a i já jsem měl chvilkami chuť popadnout ovladač a hru zkusit. Navíc byla vývojáři zmíněna i upravená fyzika míče, který se rovněž choval velmi reálně, ať už při driblingu nebo při odrazech u koše. Bylo jasné, že prezentace rychlé hry sloužila jen jako příprava pro to hlavní, co mě neskutečně navnadilo na plnou verzi.

To hlavní je nový režim NBA’s Greatest, který dá hráči kontrolu hned nad patnácti nejslavnějšími týmy NBA a jejich hráči. Týmy s Michaelem Jordanem, Larrym Birdem, Magicem Johnsonem nebo Kareemem Abdul-Jabbarem jsou zpět a budete si moci za ně zahrát. Tímto se zřejmě i splní sen spoustě basketbalovým fanouškům, protože pro ně jsou vypsaní hráči asi velkými legendami. Prezentace režimu začala tím, že nám bylo ukázáno, jak každý hráč a tým má u sebe statistiky, takže vidíte, kolik vyhrál zápasů či pohárů, jeho aktivní léta a další informace. Poté si producent hry vybral tým z šedesátých let minulého století, přičemž i ukázal, jak moc se hra změní. Tehdejší pravidla jsou nově zakomponována do hry, rovněž byl upraven i pohled na samotné dění. To není moderní, jako v rychlé hře, ale celý zápas byl obraz černobílý, takže jsem si připadal, jako když sleduji opravdový historický zápas.

Najednou si člověk začal říkat, že s tímto mohl někdo přijít už dříve. Zase tak moc práce by to nedalo. Po zápase z šedesátých let nám byl ukázán jeden z devadesátých. Obraz už byl sice barevný, ale do ideálu moderního zobrazení měl pořád hodně daleko a trošinku i zrnil. Když nám 2K ukázala všechny tři zápasy, tak si nešlo nevšimnout i menších odchylek v herním systému, který praktikovaly týmy v minulosti a jaké praktikují nyní. Na tomto si vývojáři dali hodně záležet, aby vše působilo velmi realisticky a zase se o trošinku více přiblížili k onomu trůnu, o který nyní stejně válčí sami. Je ale dobré vědět, že i přes tento fakt se na nový ročník nevykašlali a naservírovali další kupu novinek, ačkoliv je nic netlačí.

Prezentace NBA 2K12 se nakonec točila jen kolem režimu NBA’s Greatest, což jste určitě z předchozích odstavců pochopili. Z toho co jsem měl vidět, tak tento nový režim neskutečně hodně rozšiřuje už tak velmi dobrou NBA hru. Pokud jste fanoušci tohoto sportu, tak by vám nový ročník NBA od 2K neměl ujít. Nic lepšího na trhu nenajdete. NBA 2K12 bude k dispozici od 7. října 2011 pro Playstation 3, Xbox 360, Playstation 2 a PSP.

NBA 2K12

ps3x360wiipspps2
2K Sports, Visual Concepts/Virtuos
Datum vydání hry:
7. 10. 2011
Žánr:
Simulátor, Sport, Strategie
KARTA HRY

Komentáře