Disney Infinity

preview  3
Tomáš Pavlata, 30. 1. 2013 20:45
Disney delší dobu lákal na oznámení něčeho opravdu velkého, na což se nešlo netěšit. Zvláště když si uvědomíte, kolik skvělých značek pod sebou má, takže rozhodně bylo z čeho vybírat. Odhalení přišlo až před několika dny, kdy byla během speciální tiskové konference slavnostně odhalena hra Disney Infinity, která už na první pohled si bere velkou inspiraci v populární hře Skylanders od Activisionu. Disney tedy přišel se svojí vlastní verzí, ta ovšem nabízí spoustu novinek, na které se nyní podíváme.

Říci, že je Disney Infinity hra, by nebylo tak úplně správné, on ostatně i Disney raději používal výraz platforma. Ta dává hráčům maximální možnou svobodu a umožňuje jim vytvářet si vlastní příběhy, jejichž hrdiny nebude nikdo jiný než oblíbené postavičky od společností Walt Disney Company a Pixar Animation Studios. „Disney Infinity představuje nový způsob, jak si teď i v budoucnosti zahrát na jediné platformě to nejlepší od Disneye,“ řekl John Pleasants, spoluprezident Disney Interactive. „S tímto inovativním přístupem k hraní vdechne Disney Infinity život novým postavám i prostředím od společnosti The Walt Disney Company a rozvine nové příběhy způsobem, který potěší fanoušky i hráče,“ dodal v tiskové zprávě. Tato slova se rozhodně dobře poslouchají, ale ono je jim i lehké uvěřit, zvláště, po první prezentaci. Disney Infinity rozhodně vypadá velmi zajímavě, i když máme zatím trochu obavu, aby vývojáři vše dokončili tak, jak chtějí. Strach z toho, že si uřízli příliš velký krajíc, tu zatím přetrvává.

Pokud jste nikdy Skylanders nehráli a vůbec o něm neslyšeli, nyní vám zodpovíme, o co se vůbec jedná. Jestli se rozhodnete Disney Infinity koupit, dostanete v základním balíčku jednak disk s platformou, ale také tři interaktivní figurky Disney Infinity a základnu Disney Infinity. Základnu poté propojíte se svojí konzolí, přičemž skrze ni si odemykáte nejrůznější světy a dobrodružství, v nichž vás čeká spousta skvělé zábavy, alespoň pokud budeme věřit slovům vývojářů. Základní balíček má obsahovat jedno dobrodružství z Pirátů z Karibiku (Jack Sparrow), Příšerek (Sully) a Úžasňákových (Pán úžasný). Pokud vám tato základní sada nebude stačit, což asi nebude, můžete si postupně dokoupit další zajímavé figurky – na začátku jich bude celkově 17, které čerpají spíše z nových značek od Disneye. Na ty starší, kam patří třeba Mickey, se zatím poněkud zapomíná, ale co není, může v budoucnu být.

Ostatně Disney přiznal, že se postupně může hra obohatit i o další světy, které vlastní, namátkou třeba ty od Marvelu nebo Star Wars. Zatím se ale sází na ty dnešní nejvíce nahypované značky, čemuž se zase tak moc nejde divit. Kromě postaviček, které mají stát jedna zhruba 13 euro, se počítá i s interaktivními mince, které se rovněž pokládají na podložku. Jejich cena má být kolem 5 euro, přičemž přidají jednotlivým postavičkám nejrůznější bonusové předměty do výbavy a schopnosti. Ano, Disney Infinity nebude zrovna lacinou záležitostí, zvláště pokud mu propadnete, ale když si ho oblíbíte, dlouhé měsíce nebudete muset kupovat jinou hru. Navíc si je nutné uvědomit, že vedle nejrůznějších sběratelských figurek a dalšího harampádí, které se nám snaží vnucovat televizní reklamy, mají tyto figurky svoji hodnotu a neslouží jen jako drahý lapač prachu. Nejen, že dobře vypadají, ale užijete si s nimi i velkou kupu zábavy, jak se alespoň nyní po první prezentaci zdá.

Disney Infinity přináší s každou postavičkou jedno ucelené dobrodružství, ve kterém řešit náročné hádanky, bojovat s nepřáteli a prozkoumávat zajímavá místa. Ty samozřejmě můžete hledat i s kamarády, protože tu bude možnost kooperace až ve čtyřech hráčích, který bude řešen formou drop-in a drop-out. Každý svět má obsahovat i spoustu sběratelských předmětů a další doplňky, které poté využijete. Tyto příběhy, jak už jsem ostatně jednou uvedl, jsou jen jednou částí, kterou tento obrovský balíček obsahuje. Dalším velkým režimem je Toy Box, v němž si můžete vytvářet svoje vlastní příběhy, měnit ty současné, případně i upravovat všechny postavy, nepřátele a jednotlivé předměty. V tomto Disney Infinity dost připomíná populární LittleBigPlanet. Na výtvory se meze klást nemají, vše bude záležet jen na vaší představivosti a umu. Všechny své výtvory budete moci poté nahrát na servery Disneye, čímž je zpřístupníte dalším hráčům, od kterých zase budete moci stahovat jejich tvorbu. Tímto by se měl zajistit neustálý přísun nových a nových levelů, dobrodružstvích a nejrůznějších menších miniher.

Disney svému novému dítku bezmezně věří, což dokazuje i zatím celkem velká propagace a fakt, že rozhodně nezůstane jen u jednoho dílu. Už nyní je naplánováno, že Disney Infinity bude vycházet každý rok, nejen s novými příběhy. Přibudou i další sady postaviček, přičemž ty z první série budou zpětně kompatibilní, takže nemusí být obava z toho, že byste je v dalších hrách neužili, spíše naopak. Disney Infinity se připravuje na celou řadu platforem. Vyjde na domácí konzole Playstation 3, Xbox 360, Nintendo Wii i nové Nintendo Wii U. Disney Infinity se objeví i na Nintendo 3DS, ale jak Disney oznámil, tam půjde o dost jiný zážitek, především kvůli výkonu samotné konzole. „V 3DS verzi si budete stavět týmy s postavičkami, přičemž každá má svoji vlastní minihru. Budete si moci stavět různá herní pole, přes která následně budete moci procházet, takže v kooperaci bude důležitý i strategický prvek,“ říkají vývojáři na kapesní verzi.

Disney Infinity samozřejmě není pro každého, ale pokud máte rádi Disneyho světy a postavičky, které obsahuje, zřejmě se pro vás bude jednat o splněný sen. Nejen, že dostanete s každou novou koupenou figurkou nové dobrodružství, které přinese hodiny zábavy, ale také si samotná dobrodružství budete moci sami vytvářet. Disney Infinity zatím vypadá rozhodně nadějně, nyní jen počkat, jestli se vše podaří vývojářům dotáhnout do zdárného konce. Potenciál pro vytvoření velkého hitu tu je, nyní ho ještě zužitkovat, což je vždycky to nejtěžší.

Disney Infinity

ps3x360wii3dswiiu
Disney Interactive Studios, Avalanche Software
Datum vydání hry:
23. 8. 2013
Žánr:
Plošinovka, Závodní, RPG, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře