Dead Rising 3

preview  12
Martin Šmíd, 19. 6. 2013 20:15
Už několik let se spekulovalo, že vývojáři z Capcomu připravují třetí díl zombie řežby Dead Rising. Vývojáři tuto spekulaci kolikrát popřeli, ale fanoušci jistě věřili. Že vývojáři mlžili, se ukázalo letos na E3, kde byl Dead Rising 3 oznámen, navíc exkluzivně pro novou konzoli Xbox One od Microsoftu. Jde opravu o onu velkou exkluzivní hru, která má donutit hráče koupit Xbox One?

V poslední době se objevuje celá řada zombie her, které jsou si mnohdy podobné jako vejce vejci. Tuhle zombie mánii rozpoutal tak trochu v roce 2006 právě první Dead Rising, který si nehrál na nějakou duchaplnou hru. Vše se točilo jen kolem šílené akce a radosti z likvidace velkého množství zombií. Tohoto osvědčeného konceptu se chtějí vývojáři držet i u třetího dílu, ale asi nepřekvapí, že je tu přítomen i příběh, tedy příběh, jen taková zápletka, aby bylo ospravedlněno vše, k čemu nakonec dojde. Hlavním hrdinou je Nick Ramos, automechanik ve městečku Los Perdidos. Už tak nemá lehký život, ale co se jednoho dne nestane. Město postihne nákaza, která z většiny obyvatel udělá zombie. Nick Ramos je samozřejmě imunní, takže asi nepřekvapí, že viru unikne. Tedy, bude muset uniknout i z celého města dříve, než z něj zbude jen jedna velká díra v zemi. Úprk ale nebude jednoduchý, ale ještě aby byl, když všude chodí zubatá smrt, která má neustále chuť na nějaké to čerstvé masíčko.

Vývojáři chtějí u Dead Rising 3 plně využít možnosti nového hardwaru, což ukazují už u rozlohy herní plochy, tedy velikosti města Los Perdidos. Město je podle vývojářů větší, než plocha prvních dvou her dohromady, což je samozřejmě pořádná rozloha, kterou než prozkoumáme, budeme si muset rezervovat spoustu hodin. A průzkum zde rozhodně bude důležitou součástí, protože v mnoha domech i skrytých uličkách, kam byste ani psa nevyhnali, se schovávají kolikrát pro život naprosto nezbytně potřebné zásoby. Pohyb po městu je možný buď po svých, nohy budou asi častý dopravní prostředek, ale vůbec poprvé je možné nasednout do nějakého toho pojízdného vozidla. To slouží pro rychlejší cestování rozlehlým městem, ale samozřejmě s ním jde i nebohé zombie přejíždět a dělat z nich mleté maso do hamburgerů. Ve vozidle ovšem není možné zapomenout na ono nebezpečí, které venku hrozí, protože zombie mají být daleko agresivnější, takže mohou skočit třeba do okna a začít dělat neplechu. I v autě je nutné si dávat pozor. Rozhodně v něm nebudete v bezpečí, jako třeba v Dead Island.

Oznámení Dead Rising 3 vyvolalo nejprve velké nadšení, ale po prezentaci byli fanoušci série trochu zklamaní. Hlavně z vážnějšího tónu celé hry, který k sérii nepatří. Jak ovšem vývojáři později vysvětlili, hra pořád staví na zábavě a humoru. Vážnější tón byl použit jen z důvodu, aby se ukázalo, jak jsou zombie nebezpečné, a o jak impozantní nepřátele se jedná. Zombie mají být trochu více inteligentní, takže si nemůžete být nikdy jisti, že jste je setřásli, navíc bude přítomno několik druhů, lišící se hlavně výdrží a silou. Opět se tedy máme dočkat šílené zombie řežby, nyní v daleko větším podání. Že půjde o hodně šílenou jízdu, ukázala i demoverze na E3, která už zářila více barvami, ve stylu předchozích dílů, navíc hlavní hrdina kolikrát hodně šílenými kousky likvidoval nepřátele. Komediální nádech všemu dodávají nejrůznější obleky, které půjdou obléknout. Běhat mezi zombiemi třeba v obleku obrovského králíka je prostě něco, co vyvolá každému úsměv na tváři, a podobných okamžiků má být hromada. No a na kolikrát šílených věcech mají být postaveny i jednotlivé hlavní i vedlejší úkoly, kterých má být velké množství.

Ačkoliv zombie mají mít inteligenci, promiňte, mají být kapánek inteligentnější, pořád budou nahánět hrůzu spíše svým množstvím. A že jich bude hodně, vývojáři naplnili celou mapu zombiemi, kterých je více, než kdy předtím, čímž jen vývojáři demonstrují, co je možné s novou mašinkou od Microsoftu dosáhnout. Zombií bude hodně, stejně tak zbraní, kterými je budete moci zlikvidovat. Bude tu přítomno spoustu zbraní na krátkou vzdálenost, sebrat a použít bude možné prakticky cokoliv, od kladiv, klíčů, basebalových pálek až po nože a nejrůznější sekyry. Dokonce sem tam se objeví nějaká ta palná zbraň. Hra ovšem staví hlavně na střetech na krátkou vzdálenost, proto je důležité využívat i vytváření nových, a nutno dodat, že kolikrát originálních předmětů. Vývojáři slibují, že bude možné vytvořit prakticky vše. V demoverzi bylo třeba ukázáno, jak hlavní hrdina vzal tyč, cirkulárku, tu připevnil na jednu stranu a na druhou velké kladivo. Bizarní zbraň, ale ve výsledku neskutečně efektivní. Kolikrát prý budeme koukat, jaké zbraně půjdou vytvořit.

Konzole Xbox One se bude prodávat s kamerkou Kinect, kterou vývojáři využiji i v Dead Rising 3. Nemusíte se nyní bát, že byste museli vstát z pohodlných křesel a mávat na zombie jak pominutí, i když by to možná bylo i zajímavé využití. Kamerka Kinect bude poslouchat během hraní jen vaše příkazy, takže budete moci na ohavné neřády volat a tím upoutávat jejich pozornost. Využití sice diskutabilní, asi by každý čekal více od periferie, za kterou si připlácí tolik peněz. Na druhou stranu pro hardcore hráče čím menší nucené zapojení Kinectu do hry, tím asi lépe. Kromě Kinectu vývojáři zakomponovali do hry i funkci SmartGlass, která byla ukázána třeba na přivolání vzdušného útoky, které v okamžiku zlikvidoval stovky oživlých krasavců. Samozřejmě použití SmartGlass není povinné, je volitelné pro ty, kteří doma tablet mají. Vše co půjde přes tablet, můžete udělat klasicky skrze gamepad.

Dead Rising 3 bude jistě kvalitní zombie hrou na odreagování, ale tak nějak postrádáme nějakou větší inovaci, něco, co bychom neviděli u konkurence, a možná i v lepším podání. Třeba takový Dying Light se v současnosti jeví daleko lépe, protože slibuje spoustu pro žánr osvěžujících prvků, a co si budeme povídat, i lépe vypadá. A to se ani neopírá o berličky v podobě cloudu. Samozřejmě, vývojáři zatím ukázali jen málo, ale budou mít co dělat, aby upoutali větší pozornost nejen svých fanoušků, ale i hráčů, kteří se zombie žánrem ještě nepřejedli. Dead Rising 3 je rozhodně jednou z nejnadějnějších her pro Xbox One, a jak dopadne, se ostatně dozvíme už za několik málo měsíců. Do té doby nám určitě vývojáři řeknou více informací, abychom si mohli udělat lepší obrázek. My se o ně s vámi samozřejmě podělíme.

Dead Rising 3

xone
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
18. 11. 2013
Žánr:
RPG, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře