Crysis 3

preview  17
Martin Šmíd, 17. 5. 2012 1:45
Jsou hry, které nejsou očekávány jen kvůli skvělému příběhu a vynikající hratelnosti, ale především vizuální stránce, která vždy posouvá laťku o něco výše. Takto by se dala charakterizovat série Crysis, ačkoliv je nutné dodat, že dosavadní dva díly měly i velmi dobrou hratelnost a i ten příběh byl rozhodně zajímavější, jak v drtivé většině jiných akčních her. Možná i proto jsme hodně zvědaví, jak dopadne třetí díl, jehož vydání bylo stanoveno na začátek příštího roku, a to opět i pro konzole Playstation 3 a Xbox 360.

Studio Crytek o sobě dalo poprvé vědět povedenou akční hrou Far Cry pro PC, která hlavně po vizuální stránce neměla moc konkurenci. Poté UbiSoft tuto hru portoval i na Xbox, případně Xbox 360, ale už bez pomoci původního týmu, který pro EA začal připravovat hru Crysis. Ta vyšla opět pro PC a dlouhou dobu se zdálo, že se na konzole nedostane. Možná si ještě nyní vzpomenete na prohlášení vývojářů, jak by konzole hru neutáhly. Nakonec jsme se této hry dočkali, a to na podzim minulého roku skrze Xbox Live Arcade a Playstation Network. Opět šlo o vynikající akční hru s nádhernou grafikou, která navíc byla v češtině. O půl roku dříve ovšem vyšel na konzole nejprve druhý díl, který se přesunul z pralesů do nové džungle, tentokrát městské. No a na druhý díl bude navazovat třetí, který sice zůstane v betonové džungli, ale v dost jiné verzi, než jsme viděli posledně. Vývojáři ze studia Crytek zatím prohlašují, že jde o nejambicióznější hru, na jaké zatím pracovali, takže se na ní trochu podíváme.

Crytek se za poslední roky rozrostl, díky čemuž má nyní několik poboček. Jedna sídlí v UK, od čehož se jmenuje Crytek UK, hlavní sídlo je ale ve Frankfurtu, kde vzniká i série Crysis a moderní CryEngine, na jehož poslední generaci běží i Crysis 3. Nebudu vám zde popisovat konec druhého dílu, který byste si měli rozhodně zahrát, ostatně jednalo se o jednu z nejlepších akcí minulého roku. Důležité ovšem je, že se do třetího dílu vrací postava jménem Prorok, která si to zamířila do New Yorku roku 2047. Za ty roky se toto kdysi slavné velkoměsto s miliony obyvateli změnilo, především díky organizaci Cell Corporation. V ulicích jsou nyní převislé stromy, neproniknutelné mokřiny a divoké řeky. Důležitou informací je, že tentokrát příběh píše uznávaný autor Steven Hall. Ten vystřídal na postu Richarda Morgana, který se podílel jako autor příběhu druhého dílu. Proč tato změna, bohužel nevíme. Snad to bude ale změna k lepšímu.

Organizace Cell Corporation vytvořila nad městem jakousi „Kopuli svobody“, v níž se nachází sedm charakteristických prostředí plných nástrah známých jako „Sedm divů“. Tyto gigantické struktury nad celými městskými oblastmi byly vztyčeny na jejich ochranu a k vyčištění metropolí od zbytků sil Cephů. Jak se ale nyní ukazuje, cílem Cell Corporation bylo získat teritorium a technologie k ovládnutí světa. Díky těmto sedmi částem postupně navštívíme nejenom tropickou džungli, ale i horské zasněžené prostředí, dokonce padla zmínka i o poušti uprostřed, takže po této stránce se rozhodně máme na co těšit. Navíc už nyní nadšení novináři píší, že nás bude čekat pravděpodobně nejlépe zpracovaná vegetace, jakou jsme zatím ve videohrách měli. Samozřejmě nadšení je třeba brzdit, abychom zase očekávání nevyhnali do nesplnitelných výšek, ale rozhodně to zní slibně. Nebo snad ne?

V druhém Crysis byl hráč tak trochu lovnou zvěří, po které šli naprosto všichni, aniž by věděl proč. To Prorok rozhodně lovnou zvěří nebude, protože se vrací do New Yorku, aby ji udělal ze svých nepřátel. Tentokrát tak je hráč v pozici, z níž bude před nepřáteli, které bude lovit po nové džungli. Tak trochu by se dal Crysis 3 přirovnat k Predátorovi, protože hlavní hrdina bude mít opět speciální nanooblek s několika novinkami, samozřejmě s možností zapnout neviditelnost, a pro lov spoustu zajímavých věciček, včetně tolik propíraného smrtícího kompozitního luku s několika druhy šípů – normální šípy či výbušné. Vylepšený nanooblek bude nyní moci vyvinout větší dílu i rychlost, navíc se hlavní hrdina naučí i hackovat mimozemské stroje, případně zbraně, aby je mohl poté použít ve svůj prospěch. Není nic lepšího, než dát nepříteli ochutnat jeho vlastní medicínu. Už nyní víme, že se ve hře objeví třeba silný plamenomet Scorcher, který ugriluje v okamžiku každého nepřítele, ale také třeba Plasma gun nebo granátomet. Ve hře nebudou jen vojáci Cell Corporation a staří známí Cephové, na které vyzkoušíme nové hračky, ale i další potvory. Vzhledem k tomu, jak celá oblast vypadá, se občas objeví třeba obrovská žába a další zmutovaná zvířata. Po této stránce by měl být Crysis 3 různorodý.

Vývojáři si u portu prvního dílu na konzole zřejmě dokázali, že jde na ně udělat i daleko otevřenější hra, než jen pouhá koridorovka, jakou byl druhý díl. Proto bude Crysis 3 daleko otevřenější a hráč bude mít volnost, aby mohl více taktizovat a lépe se vypořádat s nepřáteli. Samotné prostředí sice nemá být samo o sobě zničitelné, ačkoliv něco samozřejmě zbořit půjde, něco ale na druhou stranu ne. Rozhodně nečekejte po této stránce nový Battlefield. Tím se tak trochu dostáváme k technické stránce hry. Vývojáři opět použili poslední verzi svého enginu CryEngine, který má podle jejich slov vyždímat z konzolí i tu poslední kapku výkonu. Už druhý díl vypadal na konzolích rozhodně pěkně, takže jsme zvědaví, jak bude vypadat ještě hezčí trojka.

Crysis 3 bude stejně jako druhý díl obsahovat i hru více hráčů. K této části se zatím vývojáři moc nevyjádřili, jen tedy chtějí udělat daleko lepší zážitek, který hráče pohltí. Druhý díl neměl špatný multiplayer, ale rozhodně v něm bylo co zlepšovat. Zajímavostí určitě je, že multiplayer tentokrát nepřipravuje studio Crytek UK, ale přímo vývojáři ve Frankfurtu. Více bychom se o multiplayeru měli dozvědět během roku.

Crysis 3 zatím vypadá skvěle a už se moc těšíme, až si ho budeme moci osahat na vlastní prsty. Pokud se vývojářům podaří splnit vše, co stihli za tak krátkou dobu naslibovat, mohla by nás čekat jedna z nejlepších akčních her této generace. My budeme Crysis 3 i do budoucna sledovat a přinášet vám z něj spoustu nových informací.

Crysis 3

ps3x360
EA Games, Crytek
Datum vydání hry:
22. 2. 2013
Žánr:
Střílečka, Strategie, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře