Batman: Arkham Origins Blackgate

preview  14
Matěj Krčmář, 18. 4. 2013 20:45
Pro Warner Bros je videoherní série Batman: Arkham velmi důležitá. Dost možná jde o vůbec nejdůležitější značku, kterou má pod sebou. Proto nepřekvapilo oznámení nového velkého dílu Batman: Arkham Origins, který vyjde letos v říjnu na všechny tři současné domácí konzole. Překvapením ovšem bylo oznámení spin-offu Batman: Arkham Origins Blackgate, který ve stejný termín vyjde na kapesní konzole Playstation Vita a Nintendo 3DS. Následující preview vám právě tuto hru přiblíží, a možná se po něm začnete na ní ještě více těšit.

Warner Bros přistupuje k vývoji kapesního Batmana velmi vážně. Nechce hru, kterou by měla prodat jenom značka, přičemž kvalitou by za moc nestála. Od začátku byl plán přinést na kapesní konzoli 2.5D verzi populárního hrdiny, proto padla volba na vývojáře ze studia Armature. Rozhodnutí, že hru vytvoří přesně tito vývojáři, není vůbec náhodné. Většina z nich totiž v minulosti pracovala v Retro Studiu, které vytvořilo sérii Metroid, přesněji původní 2D díly, no a k ní má samozřejmě nový Batman nejblíže. Naposledy navíc vývojáři z Armature vytvořili Playstation Vita verzi Metal Gear Solid HD Collection, takže mají i zkušenosti i s vývojem pro kapesní konzole.

Hra Batman: Arkham Origins Blackgate se bude odehrávat několik měsíců po velké hře, takže Batman je už hrdina celého Gothamu a většina padouchů má pruhované tepláky a odpočívají v cele. Příběh by nyní měl být jednodušší, takže půjde o klasický spin-off, který bude doplňovat velkou hru. Něco podobného jsme viděli už v minulém roce, když vyšel Assassin’s Creed 3 a Assassin’s Creed 3 Liberations na Playstation Vita. Ostatně, z toho mála, co se k nám dostalo, víme, že se hra bude odehrávat ve věznici Blackgate Penitentiary nacházející se na přilehlém ostrůvku města Gotham. Ve věznici nastane vzpoura, proto se do ní musí Batman vydat, aby sjednal pořádek, což nebude mezi všelijakými vězni, mnohdy odsouzenými za závažné kriminální činy, vůbec jednoduchá záležitost. Příběh má být vyprávěn skrze komiksové kresby, jednu takovou vidíte vedle textu. Klasické filmečky tu také budou, ale nebude jich takové množství, jako ve velké hře.

I když vývojáři u Blackgate změnili pohled na celkové dění, většinu hry uvidíte jako klasickou 2D plošinovku, jde o jedinou větší změnu. Jak nás totiž vývojáři ubezpečili, bude se jednat o klasickou hru s Batmanem, na jakou jsme zvyklí z velkých konzolí. Ačkoliv se prostředí může zdát na první pohled prázdné, bude mít spoustu skrytých pokojů a míst k prozkoumání. Průzkum lokací bude důležitý třeba k hledání nových upgradů pro nejrůznější Batmanovy hračky, kterých tu má být opět velké množství. Upgrady pro Batmanovy hračky jsou důležité i z toho pohledu, že klasické levelování postavy zde přítomno nebude. Co se týče vybavení, vrátí se třeba výbušný gel, který budete moci využít nejen pro likvidaci nepřátel, ale také k odpalování zamčených dveří, no však to znáte. Rovněž tu bude populární Batarang, kterým bude možné nepřátele omráčit nebo s ním shazovat vzdálené předměty. Občas k upoutání pozornosti nepřátel, někdy v rozbitém předmětu se bude schovávat bonus, který oceníte.

Že hratelnost prošla jen malou úpravou, vývojáři ukazují především na dvou věcech. Zaprvé je možné se nepřátelům stále vyhýbat, třeba vyskočit na chrlič nebo balkón, jako tomu bylo v předchozích hrách. Samozřejmě z těchto vyšších míst je poté lepší přehled o dění níže, takže je možné i nepřátele zlikvidovat pěkně potichu, aniž by Batman upoutal větší pozornost. Jestli o Batmanovi nepřátelé vědí nebo ne, bude znázorněno barevně. Druhou věcí je poté bojový systém, který vývojáři v předchozích velkých dílech dotáhli téměř k dokonalosti. Tento bojový systém nazvali Freeflow a asi nepřekvapí, že v téměř nezměněné formě bude přítomen i zde, navíc vývojáři slibují i několik nových komb a zakončovacích úderů. Nová komba se jistě budou hodit, protože nepřátelé mají útočit na Batmana ze všech stran i úhlů. Kromě klasických nepřátel mají být občas i souboje s bossy. Ostatně, řada protivníků, které Batman pochytá ve velkém Batman: Arkham Origins, bude zavřena právě zde.

Kromě soubojů byl v předchozích hrách přítomen i režim detektiva, v němž bylo nutné analyzovat stopy a údaje. Asi nepřekvapí, že režim detektiva je přítomen i zde, navíc v nezměněné formě. V režimu detektiva navíc bude možné odhalovat i skryté předměty a místa, takže bude do značné míry ještě důležitější součástí, než jak tomu bylo v minulosti. Vývojáři se i zmínili, že přítomen má být režim predátor, který znáte z předchozích dílů. Jaké výzvy přesně přinese, na to si zatím musíme počkat. Ony jsou zatím pouštěny ven jen střípky, takže na konkrétnější informace si zatím musíme počkat. Zmíněn už nyní byl ovšem modernější systém ukládání. Hra bude mít celkem hodně checkpointů, abyste v případě úmrtí neopakovali velkou část znovu, navíc bude možné hru během hraní kdykoliv manuálně uložit.

Aby neměli vývojáři z Armature Studio při vývoji Batman: Arkham Origins Blackgate žádný problém, vsadili na Bluepoint Engine, který můžete znát třeba z Playstation Vita bojovky PlayStation All-Stars Battle Royale. Engin je tedy sám o sobě optimalizovaný pro novou kapesní konzoli od Sony, vývojáři ho ovšem ještě upravili, aby vyhovoval dalším potřebám, přidali i několik dalších efektů, aby hra vypadala dobře. Kolem najdete zatím obrázky právě z Playstation Vita verze, doufejme, že se brzy vývojáři pochlubí i ukázkou běžící na Nintendu 3DS.

Batman: Arkham Origins Blackgate zatím vypadá na důstojný spin-off, který si rád zahraje na cestách každý fanoušek populárního netopýřího hrdiny. I když vývojáři změnili pohled na celkové dění, hratelnost by podle výše zmíněných informací utrpět neměla, navíc je slíbeno i několik zajímavých novinek. V následujících týdnech se hře Batman: Arkham Origins Blackgate budeme ještě věnovat a určitě vám nabídneme další zajímavé informace.

Batman: Arkham Origins Blackgate

vita3ds
Warner Bros., Armature Studio
Datum vydání hry:
25. 10. 2013
Žánr:
Střílečka, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY

Komentáře