Assassin's Creed: Rogue

preview  11
Martin Šmíd, 10. 8. 2014 21:00
Letos na E3 Ubisoft představil nový díl Assassin's Creed série s podtitukem Unity, který nás zavede do Francie, v níž prožijeme Velkou revoluci. Samozřejmě na konzolích PlayStation 4 a Xbox One, díky nimž mohou vývojáři připravit hru nejen v nádherném grafickém kabátku, ale také s řadou doposud nemyslitelných herních novinek, o nichž jsme se rozepsali v našem preview. Ubisoft si je ale dobře vědom toho, že spoustu fanoušků má i na konzolích starší generace, a právě pro ně je určen díl Assassin's Creed: Rogue, který vyjde letos v listopadu. Pojďme se na něj podívat.

Když Ubisoft oznámil Assassin's Creed: Unity, mnozí fanoušci byli rádi, že se série vrací do Evropy, a popravdě, rádi jsme byli i my. Sérii máme hodně spojenou s nádhernými městy, a hlavně druhý díl svojí architekturou si nás neskutečným způsobem získal, a Paříž má určitě sílu, aby se Itálii a jejím nádherným městům vyrovnala. S Assassin's Creed: Rogue ještě vývojáři zůstávají v Severní Americe. Vše se tentokrát odehrává mezi lety 1752-1761, kdy zuří Sedmiletá válka, která následně vyústila i ve Velkou revoluci ve Francii, o níž bude Unity. Podle vývojářů jde o klíčové období pro Templáře a assasíny v koloniální Americe, protože každá z těchto frakcí se snaží získat kontrolu v Novém světě, která je samozřejmě hodně důležitá pro následné události.

Každopádně co se týče místa, můžeme očekávat návštěvu nejen New Yorku (ten vývojáři vytvořili podle skutečné podoby v osmnáctém století), ale také údolí Appalachian s nedotčenou přírodou (bude možné lovit medvědy, ale také třeba narvaly) a rovněž otevřený Atlantský oceán s vlastními místy, jako tomu bylo u Black Flag, jen tedy nyní nebude pod lodí krásné teplé moře, ale voda s minusovými teplotami, v níž si určitě nikdo nechce zaplavat.

Zatím jsem jen nastínil děj, ale důležitý je samozřejmě i hlavní hrdina hry Shay Patrick Cormac, který se od svých předchůdců značně liší. Dříve byl totiž Assassínem a patřil do tohoto hodně známého řádu, zatímco nyní své bývalé bratry loví ve jménu Templářů, díky čemuž nás má čekat vůbec nejtemnější díl. Když se poprvé setkáme se Shayem, je to 21letý nováček v řádu Assassínů, který začne mít spoustu otázek. „Shay je drzý mladý muž. Nebere svoji roli vážně, ne proto, že nevěří věci, ale protože je ještě mladý a moc ji nerozumí,“ říká scénárista hry Richard Farrese. „Pak ale uvidíte jeho transformaci do daleko temnějšího a oddaného charakteru, který pronásleduje své bývalé kamarády, protože věří, že jde lepší cestou,“ dodává. „Ve hře je událost, díky níž bude muset Shay přehodnotit svoji oddanost assassínům, přičemž zjistí, že cíle a metody Templářů jdou více s jeho přesvědčením,“ říká scénárista hry.

Assassin's Creed: Rogue vychází 11. listopadu pouze pro konzole PlayStation 3 a Xbox 360. Jestli se časem dostane i na další platformy, v současnosti nevíme.

Pokud sérii znáte, tak víte, že obě frakce se snaží protlačovat to, co považují pro lidstvo za nejlepší. Assassíni si myslí, že lidé by měli mít volnost a je prakticky vše dovoleno, a snaží se toho dosáhnout kolikrát i za cenu chaosu. To Templáři si myslí, že lidé nejsou úplně připraveni na takovou nekontrolovatelnou svobodu, kterou jim assassíni nabízí. Lidstvo by tak mělo být určitým směrem vedeno a být prakticky jako v kleci. „Templáři nejsou pod kontrolou orgánů, ale manipulují s nimi. Myslíme si, že nejzajímavější na tom všem je, že nyní zažijete vše z druhé strany. Nyní budete bojovat proti chaosu, který se snaží nastolit assassíni.“

Nyní ale zpět k hlavnímu hrdinovi. Protože Shay patří do řádu Templářů, hodně od tohoto faktu se odvíjí jeho výzbroj. Vývojáři říkají, že bude moci disponovat celou řadou exotických zbraní, které v té době skutečně existovaly, či byly alespoň ve formě prototypu nebo nějakého toho experimentu, což má vlastně ukázat, jak vyspělou organizací Templáři byli. Dobrým příkladem je vzduchovka, díky níž může Shay nepřítele sejmout na větší vzdálenost bez povšimnutí jeho kolegů. Tuto zbraň navíc bude možné vybavit několika druhy munice, třeba petardami, které odvedou pozornost nepřátel, ale samozřejmě budou přítomny i granáty a další druhy munice, což má ovlivnit hraní.

Vývojáři rovněž dodávají, že Shay vlastní svoji vlastní loď, které říká Morrigan. Ta je menší jak třeba Jackdaw kapitána Edwarda Kenwaye, ale stačí na to, aby mohl Shay plout ve vodách Severního Atlantiku. Bude ji ovšem možné vylepšovat, jako to bylo možné u zmíněného Jackdawnu v předchozím díle, takže se časem stane daleko rychlejší a odolnější, dokonce bude umět později i probourávat si cestu zamrzlým mořem, čímž se tak dostanete do nových, doposud neprobádaných míst na mapě.

Ubisoft na Assassin's Creed: Rogue tolik nevsází, jako je tomu u Unite, proto na rozdíl od něj nebude u nás obsahovat české titulky. Po několika dílech navíc nenabídne ani multiplayerovou část.

Když už jsem nakousl loď hlavního hrdiny, je pochopitelné, že se opět vrátí i velké bitvy na moři, které představil Assassin's Creed 3 a téměř k dokonalosti je dotáhl Assassin's Creed 4: Black Flag z minulého roku. Na rozdíl od předchozích dílů, to nebude po většinu času Shay , který bude útočit na ostatní lodě, i když i na to pochopitelně dojde, ale hodně často sám se bude muset bránit útokům assassínům a dokonce často bitvy zajdou tak daleko, že bude boj probíhat přímo na palubě Morrigan. Aby bylo možné dotěrným protivníkům odolávat, bude mít hlavní hrdina na lodi několik nových zbraní. Zajímavě zní speciální zápalný olej, který následně za lodí hoří a může se od něj zapálit pronásledující loď. Další novinkou má být zbraň nazvaná puckle gun, která z popisu zní jako kulomet. Protože se vše nyní odehrává v Severním Atlantiku, nepřítelem mohou být i ledovce, které při nárazu mohou Morrigan značně poškodit nebo jí poslat přímo ke dnu jako o několik desítek let později Titanik. Ledovce se ale podle vývojářů mohou stát i velmi dobrými štíty během střetů s nepřáteli, takže bude možné je využívat ve svůj prospěch.

Ačkoliv Shay není assassín, nebude u něj chybět orlí zrak (eagle vision), který nyní bude ještě zdokonalen, aby bylo možné se jednodušeji navigovat v městském prostředí New Yorku. Rovněž bude mít orlí zrak jakýsi kompas, který bude signalizovat blížící se nebezpečí, ale také bude ukazovat jednotlivé cíle. Sám Shay si ale bude muset dávat pozor, aby nebyl uloven. Přítomnost assassínů poznáte třeba díky šustění křoví, v němž se mohou schovávat, případně bude možné je sem tam vidět na střeše budovy a tak dále. Prakticky se nepřátelé budou chovat tak, jako jste se chovali vy v předchozích dílech.

Ačkoliv se může zdát, že Assassin's Creed: Rogue je jen takovou tou výplní na starou konzolovou generaci, vývojáři slíbené novinky zní určitě slibně a zajímavě, stejně jako možnost hrát vůbec poprvé za Templáře. I proto se vyplatí Assassin's Creed: Rogue bedlivě sledovat, a my samozřejmě, jakmile se dozvíme další podrobnosti, vám dáme vědět. V následujících dnech toho určitě nebude málo.

Assassin's Creed: Rogue

ps3x360
Ubisoft, Ubisoft Toronto
Datum vydání hry:
11. 11. 2014
Žánr:
Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře