Tomb Raider: The Last Revelation

recenze  17
Martin Šmíd, 24. 8. 2008 20:55
S touto rubrikou Retro si mohu splnit sen, který mám již od roku 2000. A to sice napsat si recenzi na pecku, která mě vtáhla do herního světa a díky níž jsem se k psaní recenzí vlastně dostal. Tou hrou je Tomb Raider: The Last Revelation, kterému vděčím za mnohé a navždy pro mě zůstane jasnou jedničkou.

Tomb Raider: The Last Revelation začíná ve chvíli, kdy naše hrdinka navštěvuje ve věku šestnácti let dívčí střední školu. Není proto divu, že ji vyhlídka na archeologickou výpravu po Asii nadchne natolik, že přemluví své aristokratické rodiče, aby nabídli vedoucímu výpravy finanční výpomoc výměnou za jedno místo ve výpravě. Profesor Werner von Croy se vším souhlasí a Laru vezme na své cesty, kde se naučí všechny své dovednosti a najde i batůžek, který od té doby nosí neustále na zádech. Bohužel při poslední cestě je Werner von Croy uvězněn v pasti při průzkumu hrobky a zděšená Lara uteče, protože si myslí, že už není profesorovi pomoci. Jenomže Werner von Croy tuto událost přežije a hodně dlouho si pamatuje, že mu právě Lara nepomohla. Jejich cesty se totiž již brzy opět střetnou a každý bude stát na opačné straně, a to při pokusu zastavit velkou Egyptskou pohromu.

Rozpálené slunce a vyprahlá poušť jsou k vidění při prvním záběru ze současnosti. Lara se svým průvodcem cestuje po rozpáleném písku v Egyptě, aby našla poslední odpočinek Setha. Toho při průzkumu nechtíc osvobodí a tím vypustí velkou egyptskou ránu, která má znamenat konec světa. Lara tak musí podniknout velkou cestu, aby znovu Setha zajala a zachránila tak svět před jistým koncem. Z průvodce se brzy stane srab a Laru nechá v katakombách napospas osudu. Lara si tedy musí se vším poradit sama. Během příběhu se Lara podívá do nejrůznějších míst Egypta, která byla již po tísíce let zapomenuta a nyní znovu ožívají v této nádherné hře. Podíváme se tak do rozpadlého chrámu v Karnaku, do Alexandrie, ale i k Velké pyramidě. Ačkoliv se Tomb Raider: The Last Revelation odehrává na jednom místě a Lara necestuje po celém světě jako v jiných dílech, je právě čtvrtý díl, co se designu levelů týče, nejlepší.

Právě ve chvíli, kdy si Lara uvědomuje, co provedla, se na scéně objevuje starý známý profesor Werner von Croy, který měl být již pár let pod zemí. Bohužel jde celou dobu Laře po krku. Posílá na ni kupu nepřátel, jež představují pouštní bojovníci a ninjové. Zprvu tak doplňují faunu jako jsou netopýři a krokodýli, kterým Lara v první polovině čelí. Zhruba v polovině hry se ovšem do hry zapojí i bájní tvorové jako jsou skarabové a oživlí šakalové, kteří čekali tisíce let na své probuzení. Nemusím ani říkat, že mají pořádný hlad a jediné maso na blízku je Lara. Později se do pronásledování naší archeoložky zapojí i mumie a oživlí kostlivci. V Tomb Raider: The Last Revelation mají nepřátelé, tedy měli na svoji dobu, vysokou umělou inteligenci, a tak Laru pronásledovali i do míst, do kterých se dříve neodvážili nebo nedostali. Než opustím sloupeček věnovaný nepřátelům, zmíním i nějaké ty velké souboje. Zaujal mě především souboj s oživlým býkem, kterým si Lara nechávala prorážet dveře. V paměti uvízl i závěrečný souboj, kde Lara bojovala proti dávnému bohovi, aby ho uvěznila uvnitř velké pyramidy.

Každý Tomb raider stavěl také na řešení všemožných hádanek a puzzlů. Těch je v The Last Revelation celá řada a dalo by se říci, že každý level představuje obrovskou hádanku, kterou musíte vyřešit, pokud chcete pokračovat ve hře dále. Většina hádanek spočívá v nalezení všech klíčů, které ovšem získáte vyřešením další hádanky. Vše je tak propojené a jeden puzzle střídá druhý. Mohu třeba zmínit závěrečné misky, které musíte naplnit správným množstvím vody, jinak na sebe vypustíte jistou smrt. Svedete i kuželkový souboj s dávným bohem. Puzzlů je tak ve hře dost a každý, kdo je má rád, si jistě přišel na své. Jako v každém Tomb raiderovi si i ve čtvrtém díle Lara zařídila nějaká ta vozidla. Nejprve je to džíp, kterým uháníte za svým přítelem, aby vám pomohl, ovšem prostřední část hry bude patřit motorce. Tou projíždíte obrovským městským komplexem, abyste osvobodili svého kamaráda a přišli věcem na kloub. Nemusím ani zmiňovat, že město skrývá nejedno tajemství, které čeká na odhalení.

Tomb Raider: The Last Revelation přinesl po třech dílech i tolik volanou změnu inventáře. Ten byl nyní daleko přehlednější, ale bohužel než jste v něm něco vybrali, trvalo to podstatně delší dobu. Přinesl ovšem i jedno podstatné vylepšení, které se hodilo při řešení velkého počtu rébusů. Byla jím možnost kombinovat a spojovat objekty. Ke kuši jste si tak mohli přidělat hledí a používat ji jako sniperku. Rovněž jste mohli do zbraní sbírat nejrůznější náboje, které měli jiné efekty a pochopitelně i účinky na nepřátele. Třeba u zmíněné kuše byly tři druhy nábojů (výbušné, normální a otrávené). Zbraní bylo ve hře velké množství a většina kousků se nijak nelišila od těch, které již fanoušci série dobře znali. Střílet jste tak mohli z pistolí, brokovnice, UZI samopalu, kuše nebo granátometu. Velkou novinkou série bylo páčidlo, které se stalo v dalších dvou dílech nedílnou součástí inventáře a sloužilo k otevírání dříve nedostupných míst, nebo k páčení různých předmětů ze zdi.

Každá recenze musí někdy skončit. Poslední odstavec nechám technickému zpracování. Na svoji dobu přinesl Tomb Raider: The Last Revelation nádhernou grafiku, která hlavně na PSone neměla velkou konkurenci a dodnes je čtvrtý díl považován za jednu z nejhezčích PSone her. Nádherná pestrá grafika umocňovala onu nezapomenutelnou atmosféru a design všech úrovní, kterým nechyběly nejmenší detaily. Zvuky ve hře byly také na velmi vysoké úrovni a vše podtrhovala výtečná hudba, která mi ještě nyní zní v uších.

Tomb Raider: The Last Revelation pro mě znamenal hodně, a proto ho ohodnotím známkou nejlepší. I dnes si hru s radostí zahraji a bude pro mě i nadále nejlepším dílem v Tomb raider sérii. Laro, nikdy nezapomenu na tvůj Egypský příběh.

Tomb Raider 4: The Last Revelation

ps1
Sony Computer Entertainment / Eidos Interactive, Core Design Ltd.
Datum vydání hry:
22. 11. 1999
KARTA HRY
9/10

Komentáře