The Darkness

recenze  10
Martin Šmíd, 23. 8. 2008 13:43
Nakladatelství Top Cow vydalo zajímavý komiks The Darkness, který se stal ihned velmi populárním a během následujících let se uvažovalo i o filmovém zpracování. The Darkness pochází z pera spisovatele Gartha Ennise a komiks ilustroval Marc Silvestri. Nakonec sešlo z filmového zpracování a komiksu se ujali vývojáři z Starbreeze Studios, kteří vytvořili pro PC a Xbox akční hit Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. To mělo znamenat vysokou kvalitu hry a skvělý prodej. To první bohužel hra splnila jen z části, to druhé mírou vrchovatou. Pojďme se podívat, jak dopadl The Darkness pro herní konzole Playstation 3 a Xbox 360.

Hlavním hrdinou je mladíček Jackie Estacado, který zrovna slaví své 21. narozeniny. Hra začíná jízdou autem s vašimi kamarády. Poklidná jízda po New York City netrvá věčně, záhy jste obtěžováni policií a celá honička končí na staveništi, kde už na vás čekají plně ozbrojení mafiáni. Když se Jackie Estacado probere, zjistí, že to vše byla past od jeho kmotra Paulieho. Všichni zkorumpovaní policisté a mafiáni, kteří figurují na Paulieho výplatní listině, vám jdou po krku. Krvavá cesta za pomstou může začít. Během přestřelky na staveništi zjistí Jackie, že ve svém těle nosí prastarého démona, který se živí masem živých i padlých nepřátel. Ano, jsou to ti dva hadi, které jsme mohli vidět v různých trailerech. Právě tato skutečnost odlišuje The Darkness od normálních akčních her. Najdeme zde opravdu silný příběh, který vás udrží u hry až do samotného konce. Škoda jen, že to nebude trvat dlouho a už budete zabíjet závěrečného bosse.

Pokud jste viděli nějaká videa, jistě jste si všimli, jakou krvavou a syrovou hrou The Darkness je. Krev je zde něco, co uvidíte téměř v každé minutě hry. I přes silný příběh nečekejte žádné logické problémy, které by vás nutily příliš přemýšlet. Vše je jen o střílení a zabíjení. Tou největší předností hry je právě temnota a člověk by ani neřekl, jakou hororovou atmosféru dokáže vykouzlit. Občas před sebou spatříte i opravdu děsivé výjevy. Hlášky hlavního hrdiny jsou rovněž nezapomenutelné a bude vám z nich běhat mráz po zádech. Čím déle máte v sobě démona temnoty, tím více je jím hlavní hrdina ovládán. I proto budete chtít zjistit původ monstra a pomstít se svému kmotrovi Pauliemu.

Temné monstrum, které dokáže mrtvým nepřátelům vytrhnout srdce z těla, je sice zajímavé, ale více vám budou pomáhat vaši pekelní pomocníci. Ti jsou celkem čtyři a je jen na vás, kterého si vyberete. Ten první má jen nůž a skáče na své nepřátele, aby je ubodal. Druhý pomocník je už užitečnější v boji. Má těžký kulomet a zničí cokoliv, co mu stojí v cestě. Třetí ďáblík má na sobě připevněn dynamit a při povelu se vyhodí sám do povětří. Tak si můžete uvolnit cestu dál nebo zlikvidovat velkou skupinku nepřátel. No a poslední pomocník vystřeluje elektrické výboje, které nepřátele paralyzují. Je trochu škoda, že jsou pomocníci jen čtyři a k dispozici je budete mít od poloviny hry. Později už tak není čas na nějaké překvapení. Vrátím se ale k onomu monstru, které má Jackie v sobě. To se dá používat nejen ke žraní srdcí, ale občas ho musíte využít, abyste se dostali dále. V prvním případě můžete hada vypustit a jím otevřít nepřístupnou oblast. Samozřejmě i z něho samotného se v tu chvilku stává zabiják, který může vraždit nepřátele a požírat srdce. Poté má Jackie k dispozici obrovská chapadla, kterýma může nabodávat nepřátele, zhasínat světla, rozbíjet překážky a nebo si uvolňovat cestu dále.

Většinu času strávíte v prostředí večerního New Yorku. K dispozici máte menší část města včetně jeho podzemí s metrem. Máte celkem dvě podzemní lokace, které vedou dále do města a do postranních uliček. Co mi na hře trochu vadilo, je absence podrobnější mapy lokace, ve které se nacházíte. Najdeme zde pouze mapu celého města bez větších detailů a dokonce na ní nejsou vyznačeny ani úkoly, které máte plnit. Aby se vývojáři vyhnuli delšímu nahrávání, vložili do hry vsuvky, ve kterých vidíte hlavního hrdinu Jackiho, který komentuje poslední uplynulé události. Občas se budou i opakovat, ale to už je jen detail. Vzhledem k otevřenému příběhu přidali vývojáři řadu postranních úkolů, které ale nemusíte plnit. Ty většinou dostáváte z rozhovorů s NPC postavami a spočívají převážne v tom, že musíte někoho nalézt nebo něco doručit. Za splnění získáváte spoustu bonusů, jako jsou nové oblečky pro vaše ďábelské mazlíčky, artworky a nebo původní komiksy. Po městě a metru máte rovněž rozmístěny telefonní budky, ze kterých můžete volat, a tím si odkrýt některé další bonusy.

Aby se hra neopakovala, nějakou tu část si prožijete v záhrobí, kam se dostanete, až si Jackie vystřelí mozek nad svojí mrtvou láskou. Záhrobí symbolizují vojáci a ruiny z doby 1. světové války. Vojáci vám pomáhají a v této části hry i zadávají úkoly. Horší to je mimo pevnosti a v katakombách, kde na vás čekají nepřátelé, jimž po zabití musíte vykousnout srdce, jinak znovu povstanou. Prostředí je v této fázi hry takové šedo-hnědé a nepůsobí moc dobře. Navíc se připravte i na dost frustrující pasáže, ve kterých budete často umírat. Abych tuto část jen nekritizoval, tak i zde se najdou krásné lokace, jako je třeba hrad, ve kterém získáte pár úkolů, nebo úroveň s obrovskou parní lokomotivou. Hra pro více hráčů přináší standardní módy jako Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag a Survivor (jeden proti všem, něco jako ve hře Aliens vs. Predator). Tedy nic, co by vás ohromilo. Online hra slouží jen jako doplněk a rozhodně to není na trvanlivější hraní. A to je vzhledem ke krátkosti samotné hry opravdu škoda.

Když se řekne next-gen konzole, většina si představí skvělé audiovizuální zpracování. The Darkness bohužel zůstal tak trochu v půli cesty a nepředvádí tak to, co bychom čekali. Hra sice podporuje nejvyšší rozlišení 1080p a všimnete si řady nádherných textur a kreseb na zdech, ale jde prostě jen o dobrý průměr. Hudební složka hry je docela dobrá, ale není také ničím, na co byste vzpomínali ještě dlouho po dohrání. Za co si zaslouží vývojáři pochvalu, jsou televizní kanály, které můžete přepínat a dívat se na různé reklamy nebo celé filmy. Samozřejmě staršího data. Ačkoliv hra běží po většinu času plynule, nemohl jsem přijít na to, proč Jackie chodí tak pomalu a i se pomalu otáčí. Než dojdete z jedné lokace do druhé, jde o opravdovou zkoušku nervů. Ovládání se mi celkově zdálo dost pomalé a ve velkých přestřelkách vám i dost škodí. Nepomůže ani zvýšení citlivosti. Co dále nevyšlo úplně podle představ vývojářů, je umělá inteligence. Je až s podivem, že se v dnešních hrách může vyskytnout něco v tak zmršené podobě. Někdy je to opravdu jak pěst na oko, když střelíte mafiána, který padne před svého kolegu a ten dělá, jako by se nic nestalo. V opačném případě vás nepřítel vidí až za roh a jakmile přijdete do místnosti, začne do vás kropit olovo, aniž byste se prozradili. Umělá inteligence se zkrátka nepovedla.

The Darkness je jedinečnou hrou, která vás bude bavit od začátku do konce. Škoda jen, že trpí několika neduhy a celková krátkost hru hodně sráží do kolen. Pokud však máte rádi dobré akční hry, je pro vás The Darkness tou pravou volbou.

The Darkness

ps3x360
2K Games, Starbreeze
Datum vydání hry:
20. 7. 2007
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře