Tetris 99

recenze  13
Martin Šmíd, 21. 2. 2019 17:21
Režim Battle Royale se stal v posledních letech hodně oblíbený a proto každá větší společnost přemýšlí, jakou hru na něm postavit. Většinou se tento režim objevuje v akčních hrách jako Fortnite, PlayerUnknown's Battlegrounds, Apex Legends, Call of Duty nebo Realm Royale, a brzy se dostane i do posledního Battlefieldu. Režim zaujal i Nintendo, které se koncem minulého roku rozhodlo s vývojáři ze studia Arika, že ho naroubuje na jednu z nejpopulárnějších logických her historie – Tetris. Zní to naprosto šíleně? Daleko šílenější je ovšem skutečnost, že to opravdu funguje, a to hodně dobře.

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Dalo by se říci, že Tetris v poslední době zažívá velké obrození. Koncem minulého roku jsme tu měli vynikající Tetris Effect pro PlayStation 4 a PlayStation VR, který osvědčenou logickou hratelnost skloubil s ohromujícím vizuálním zpracováním ve virtuální realitě. Před několika dny pak vyšel Tetris 99 pro Nintendo Switch, přesněji jeho prémiovou online službu, který je zaměřen na soupeření 99 hráčů. Pokud máte Tetris rádi a hráli jste ho už v minulosti, jistě víte, že sem tam nějaká hra nabídla i multiplayerovou složku, ale ta byla určena vždy maximálně pro pár hráčů a značně se lišila od toho, co nabízí právě recenzovaný Tetris 99. Ten se dá totiž opravdu označit za pravou Battle Royale hru, protože v ní jen neskládáte rychle kostičky, abyste mazali řádky, ale také bojujete s dalšími 98 soupeři, které v reálném čase vidíte kolem hlavní části.

Protože je Tetris 99 postaven jen na multiplayerovém zápolení, je skvělým doplňkem placené online služby Nintenda na konzoli Switch. Každý předplatitel si ho tedy může stáhnout a začít hned hrát, a to i třeba naprostý začátečník. Hlavní menu je jednoduché a prakticky jen nabízí spuštění zápasu, nastavení a přehlednou tabulku se statistikami. To na jednu stranu chválím, ale určitě bych uvítal nějaký menší tutoriál, v němž by byly vysvětleny herní základy. Ano, každý zná přece Tetris, ale novinek spojených s Battle Royale pojetím je docela dost, takže takto se vše musíte učit za běhu v ostrých zápasech. Do budoucna bych určitě menší tutoriál uvítal.

Pojďme ale už do samotné hry. Když zapnete zápas, hra vám během několika vteřin vyhledá dalších 98 hráčů. Vyhledávání je nečekaně rychlé a jen ukazuje jednak dobrou odladěnost, ale také skutečnost, o jaký fenomén se v současnosti na konzoli Nintendo Switch jedná. Základem je pořád pochopitelně skládat kostičky různých tvarů rychle tak, abyste ničili řádky a vydrželi co nejdéle. Tento roky prověřený koncept, tedy jeho základ, se nezměnil ani tu. Už ovšem nepřemýšlíte jen o tom, jak kostičky správně poskládat, abyste najednou zničili co nejvíce řádků, i několik tahů předem, ale také jak zlikvidovat protivníka či protivníky, kteří hrají proti vám. Tím, jak zlikvidujete více řádků kostiček najednou, tak vybranému protivníkovi pošlete na jeho obrazovku kostičkové smetí a tím mu na chvilku zavaříte. Samozřejmě i na vás mohou ostatní hráči takto útočit, takže najednou musíte přemýšlet, jestli útok opětujete (vždy vidíte, kdo je na vás zaměřen), případně jestli spíše nepomoci někomu dorazit soupeře, který to má opravdu nahnuté a dělí ho několik vteřin od lobby. Každé lepší místo se počítá, a takto se samozřejmě můžete následně dostat i na úplný závěr a zůstat poslední ve hře.

Nutnost počítat i s dalšími hráči přináší do hry velké množství nových nečekaných situací i strategických prvků, které se budete muset naučit stejně dobře, jako rychlé skládání kostiček. Navíc jak je hráčů čím dál méně, je i hra daleko rychlejší, takže kdo nakonec vyhraje, může být na sebe náležitě hrdý. Neúspěch ale není důvod k panice nebo smutku, protože je možné zapnout rychle další hru a selhání se pokusit napravit. Velká znovuhratelnost spojená s návykovou hratelností je ostatně největší devízou Tetrisu 99. Určitě všemu pomáhá velmi dobrý technický stav a skutečnost, že jednotlivé hry jsou i docela rychlé, trvají jen pár minut, takže selhání zase tolik nebolí. Jasně, pokud skončíte v topce nejlepších, zamrzí, že jste to už nedotáhli, ale o to větší motivace je pak do dalších her.

V současnosti má Tetris 99 jen jeden režim, což popravdě díky jeho zábavnosti zase nebaví, zvláště když je hra prakticky zdarma. Do budoucna navíc Nintendo plánuje hru rozšiřovat o nové možnosti a režimy, ale jak přesně bude podpora vypadat, je samozřejmě stále otázkou pro následující týdny a měsíce. Je ale jasné, že další obsah by to chtělo, stejně jako třeba i možnost si něco odemykat, jako tomu je v jiných Battle Royale hrách. Nic ale nemění na tom, že základ je dobrý, opravdu se povedl, a nyní na něj něco nabalovat určitě nebude zase tak těžké.  

Tetris 99 je příjemným překvapením a velmi návykovou logickou Battle Royale hrou, od níž se jen těžko odtrhává. Většinou jsem hrál před spaním s tím, že dám jen pár her. Nakonec jich bylo několik desítek. Tetris 99 má našlápnuto stát se dalším fenoménem dneška, zvláště pokud Nintendo přinese další obsah a třeba i menší tutoriál, který by udělal hru od začátku přístupnější naprosto každému. Pokud máte zaplacenou online službu na konzoli Switch, určitě už máte Tetris 99 stažený, pro ostatní jde o další lákadlo, aby si předplatné pořídili. 

Tetris 99

nsw
Nintendo, Arika
Datum vydání hry:
15. 2. 2019
Žánr:
Puzzle, Arkáda
KARTA HRY
8/10

Komentáře