Saints Row 2

recenze  15
Tomáš Novotný, 9. 3. 2009 22:42
Po GTA IV přišla v roce 2008 další městská akce. Tentokrát se jedná o pokračování vcelku vydařené hry Saints Row. A jak tedy Saints Row 2 dopadlo? To si přečtete v následující recenzi. Vracíme se opět do města Stilwater, kde to vše začalo. Vy jste ale tu celou dobu byli v komatu a mezitím město zažilo velké povodně a zemětřesení. Probouzíte se na vězeňském nemocničním lůžku, kde si vytvoříte vlastního hrdinu. Možností je opravdu hodně, na výběr máte pohlaví a pak už stačí jen přidávat a ubírat svaly, věk, barvu pleti a mnoho další.

Vaše postava tedy může vypadat jak Sylvester Stalone za mlada, nebo jako obézní důchodkyně se spoustou elánu a energie. Kdybych měl popisovat celý editor, tak bychom tu byli hodně dlouho, jelikož je velmi povedený a rozsáhlý. Vaším úkolem ve hře je najít bývalé lidi a vrátit gangu 3rd street saints znovu autoritu. Příběh je opravdu velmi povedený a není složité ho pochopit, ani pokud jste nehráli první díl. Dost tomu napomáhají i české titulky, a tak doporučuji sáhnout po CZ verzi hry. Mise jsou opravdu různorodé na rozdíl od konkurenta GTA IV, s kterým tuto hru všichni srovnávají. Scénky mají svoji šťávu, dostatek humoru, adrenalinu, zvratů a plno překvapení. Mezi misemi musíte doplňovat ukazatel respektu. Ten naplníte pomocí různých zábavných mini misí nebo různými kaskadérskými kousky a zabíjením gangsterů. Další významné plus hry je i doba, která se pohybuje okolo 15-20 hodin, a to se poslední dobou u her hodně cení. Až vás přestane bavit singleplayerová část, můžete se vrhnout na multiplayer. Hra nabízí spoustu módů - závodění, týmovou eliminaci, hraní na kočku a myš, policisty a zloděje a hlavní online kooperaci neboli co-op. Ten je velmi poveden a projít si hru znovu s kamarádem nabízí spousty zábavy.

Město Stilwater se oproti tomu v prvním díle změnilo k nepoznání. Je téměř dvakrát tak větší a modernější. Je rozděleno na různé zóny, které ovládají gangy. Nabízí spousty zajímavých míst a čtvrtí jako je China Town, chudinské polorozpadlé čtvrti, ale i takové vlastní Beverly Hills s vilami zámožných lidí, nebo centrum města s mrakodrapy, nákupními středisky nebo sportovní halou. Pokud jste si stěžovali u GTA IV na nedostatek přírody, tak vás jistě potěším, i když tolik jako v GTA San Andreas jí také není. Ovšem najdete zde na okraji měst chudý les s jezírky, kde loví vášniví rybáři ryby. Bohužel tuto pohodu kazí jako v reálném světě různé kanalizace, které vytékají přímo do průzračné vody. Rozlehlým městem vás naviguje GPS navigace velmi podobná té z GTA IV. Stilwater ale tolik nežije. Policajti jsou až moc líní, a aby po vás šla nějaké ta hvězdička, musíte udělat pořádnou paseku. Nechybí zde ani proměnlivé počasí a denní doba.

Na takový chaos potřebujete různé zbraně. A arsenál zbraní je v Saints Row 2 opravdu veliký. Od brokovnic, samopalů, raketometů a granátů, přes motorovou pilu, až po pepřové spreje nebo elektrické pistole. Zbraně si můžete zakoupit v obchodech, nebo je sbírat od padlých protivníků. A když dojde munice, tak není problém urvat nejbližší hydrant, či značku a přetáhnout s ní někoho přes hlavu. Zbraně můžete používat i za jízdy. Ve hře téměř chybí systém krytí, ale můžete se vzít kolemjdoucího jako lidský terč, nebo rukojmí.

Dopravní prostředky si zalouží jedno velké plus a ještě větší mínus. Začneme tedy plusem, kterým je jejich počet. Spousta vrtulníků, soukromé tryskáče, vojenské stíhačky z druhé světové války a další letadla vám umožňují leteckou přepravu. Pokud se přemístíte na vodu, budete si užívat spousty radovánek na vodních skútrech a závodních či sportovních lodích. A pro ty, co rádi luxus, jsou tu obrovské luxusní jachty a spousta dalších lodí. Nyní se dostáváme na zem, kde se nalézá opravdu spousta dopravních prostředlů různého typu - sportovní, SUV, autobusy, dodávky, náklaďáky, limuzíny, osobní auta, ale i různé obrněné transportéry, minibike a spousta dalších. Auta si můžete ukládat do garáže, kterou máte vždy vedle svého bytu. Ten si můžete upravovat stejně jako auta. Tuning je také vcelku povedený na to, že se nejedná o závodní hru. Z plusů by to bylo asi tak vše. Ten mínus, o kterém jsme se zmiňovali, se týká technické stránky hry.

Ano, technická stránka hry je opravdu obrovským prokletím. Auta mají téměř nulovou fyziku a ovládají se přímo úděsně. Než se naučíte pořádně zatáčet, potrvá to opravdu nějakou tu hodinu a doporučuji do těch sportovních ze začátku ani nenasedat. Je opravdu jedno, jestli jedete 200km/h nebo 80km/h, zastavíte totiž vždycky přímo na místě a hned. Naštěstí ve hře ještě poznáte, jestli jedete osobním automobilem nebo náklaďákem. I řízení lodí a letadel má k realitě hodně daleko. Chůze a běh není rovněž nejlepší. Dobře dopadla střelba a systém soubojů s různými komby. Jen odhazování lidí 5 metrů daleko je trochu podivuhodné. Saints Row 2 trpí bohužel ještě jednou velkou vadou zvanou bugy. Je jich opravdu mnoho a vypisovat je by bylo na dlouho. A jak dopadla AI? Bohužel vás opět zklamu, je celkem primitivní a může se vám stát, že během přestřelky střílí protivník do zdi a vy ho můžete v klidu zabít.

Grafická stránka hry za moc nestojí. Působí tak trochu lacině s nádechem komiksu. Ovšem najdou se i chvilky, kdy uvidíte tu světlejší a hezčí stránku grafiky, ale těch je žalostně málo. Plusem je opravdu téměř nulové doskakování objektů a za to musíme Volition pochválit. Filmečky u misí jsou trochu přikořeněné a filmové, na druhou stranu je alespoň na co se dívat. Saints Row 2 se může pyšnit slušným ozvučením. Rozeznáte nádherný zvuk rotačního kulometu, či AK 47 a spousty dalších zbraní. Výborný soundtrack zpříjemní každou cestu autem, nabízí všechny žánry a spoustu populárních songů a je opravdu jedním z nejlepších, co jsme kdy ve hře slyšeli. Všechno navíc zdobí hvězdný dabing se spoustou humoru.

Saints Row 2 je výborná a velmi zábavná hra. Obsahuje sice spousty chyb, jako jsou bugy, slabší grafika, AI a fyzika dopravních prostředků. Ale nabízí neuvěřitelnou porci zábavy se skvělým příběhem, různorodé mise, výborný online co-op, spousty vozidel a mnoho dalšího. To vše dokáže zakrýt chyby a ze Saints Row 2 se stává výborná hra, která jako menší bonus obsahuje českou lokalizaci.

Saints Row 2

ps3x360
THQ, Volition Inc.
Datum vydání hry:
14. 10. 2008
Žánr:
Střílečka, Závodní, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře