Nioh 2 - DLC The First Samurai

recenze  3
Martin Šmíd, 22. 12. 2020 10:25
Začátkem letošního roku vyšla pro konzoli PlayStation 4 výborná akce Nioh 2 od vývojářů ze studia Team Ninja, kterou osobně řadím k nejlepším hrám letošního roku. Vývojáři totiž skvěle navázali na první díl a přinesli nám hru, která nabízela zajímavou zápletku, parádní level design, ohromující souboje s dobře navrženými bossy a hlavně skvělou a neskutečně návykovou hratelnost. Není divu, že se kolem hry utvořila slušná komunita, která následně hltala i dvě povedená rozšíření The Tengu's Disciple a Darkness in the Capital. Před několika dny jsme se dočkali finálního rozšíření s názvem The First Samurai, od něhož jsem si hodně sliboval, a vlastně nejen já.

Testovaná verze: PlayStation 4/PlayStation 5

Protože hra Nioh 2 byla prequelem pro první díl, vývojáři se rozhodli, že se v rozšířeních vydají do minulosti a budou skrze ně vyprávět další zajímavé příběhy čerpající z japonských legend a rozšiřovat své bohaté a nesmírně zajímavé univerzum, do něhož jsem se osobně hodně zamiloval. Nové rozšíření The First Samurai se tak odehrává na začátku období Heian (794-1185) a vývojáři v něm vypráví jeden z nejstarších zaznamenaných japonských příběhů, který se předává už po staletí z generace na generaci. V něm vojevůdce a jeden z prvních šógunů Sakanoue no Tamuramaro zabil po těžkém boji boha démonů Yokai Otakemaru. Příběh tak dobře zapadá do Nioh univerza a musím říci, že jsem si ho užil a ze všech tří rozšíření mi přišel dost možná i nejzajímavější a nejlépe zpracovaný. Fanoušky pak potěší, že se v něm setkají s jednou postavou z původní hry, ale nebudu zbytečně spoilerovat.

Raději zmíním, že příběh rozšíření The First Samurai je vyprávěn hlavně skrze dvě velké nové hlavní mise. U nich jsem byl trochu zklamán tím, že se neodehrávají ve zrovna originálních lokacích. První mise se odehrává ve vesničce, která by se dala snadno zaměnit s jakoukoliv jinou z hlavní kampaně, a vlastně je na tom podobně i druhá mise odehrávající se na ostrově démonů. Čím vývojáři vynahrazují toto menší zklamání, je opět klasicky kvalitní level design, vzrušující střety s nejrůznějšími protivníky a výborné souboje s bossy. Hlavně finální střet je parádní a jde o skvělé vyvrcholení nejen samotného rozšíření, ale hry Nioh 2 jako takové. Kromě velkých příběhových misí připravili vývojáři i několik menších vedlejších, které nejsou špatné, ale že bych byl s jejich nápaditostí a zpracováním vyloženě spokojený, se také říci nedá. Rozsahem je každopádně The First Samurai zhruba stejný, jako předchozí dvě rozšíření, takže vydrží na jeden nebo dva večery podle toho, na jakou obtížnost ho rozehrajete.  

Stejně jako předchozí dvě rozšíření i The First Samurai přichází s novými skiny, sety brnění, novými Guardian Spirity, Souls Cory, zbraněmi či skilly. Co ovšem trochu zamrzí, tak je skutečnost, že tentokrát tu chybí nová třída zbraně. To je opravdu škoda, protože nová třída zbraně se vždy starala o skvělé oživení hratelnosti a byla sranda si pro ni optimalizovat build. Potěší alespoň několik nových výborně zpracovaných bossů, s nimiž je radost bojovat, a vývojáři připravili i nové řadové protivníky. Těch bohužel není tolik, jako v minulosti, navíc někteří jsou jen novou variantou na ty, kteří se objevovali ve hře už dříve. Mají jen trochu jinačí vzhled. Vlastně z těch vyloženě nových protivníků mi utkvěl v paměti jen menší skřítek, který sice vypadá na první pohled neškodně, ale dokáže solidně zatopit. Když se podívám na The First Samurai jako celek, tak mi přijde, že už vývojářům začaly docházet nápady. Ano, jistá recyklace tu byla už v minulosti, ale nikdy nebyla tak viditelná, jako je tomu nyní. Na druhou stranu je ale nutné uznat, že jsem se pořád velmi dobře bavil a i když The First Samurai není nijak originální rozšíření, nedá se říci, že by zklamalo. Své velmi dobré momenty určitě má. 

Dohráním všech příběhových a vedlejších misí The First Samurai zábava v Nioh 2 nekončí, protože stejně jako u předchozích DLCček připravili vývojáři zcela novou těžkou obtížnost Dream of the Nioh, která je tím ultimátním testem pro ty největší fanoušky, kteří mají nahrány stovky hodin. Nepřátelé jsou na tuto obtížnost znovu o dost těžší, ale také agresivnější a okážou vás i s nabušeným buildem poslat k zemi na jeden či dva údery. Kromě nové obtížnosti si vývojáři připravili i speciální endgamový režim The Underworld, který je takovou vylepšenou obdobou The Abyss z prvního dílu. V něm se dostáváte do podsvětí, kde musíte sami nebo s kamarády čistit patra s různými modifikátory od dotěrných protivníků a následně porážet znovu všechny bosse, kteří jsou ještě silnější a zákeřnější. Za zdolávání pater následně padá to nejlepší a nejzajímavější vybavení, díky němuž je možné si skládat velmi silné buildy. Protože jde o jakousi poslední zkoušku, vývojáři se rozhodli, že režim The Underworld se zpřístupní až po dohrání obtížnosti Dream of the Wise. Pokud jste tedy nedrželi s hrou krok a nemáte ji na předchozí obtížnosti dohranou, čeká vás řada večerů tvrdé práce, než si tento nový režim odemknete. Já měl zatím možnost nakouknout jen do pár pater, ale režim mi přijde zábavný a bez debat dokáže na nějakou dobu zabavit. Dobrou zprávou určitě je, že The Underworld nemusíte začínat pokaždé od začátku, ale vždy si můžete dát poslední dosažené patro a to se pokusit zdolat. Nehledě tedy na to, že si můžete postupně odemykat u hlavního NPCčka různé bonusy, s nimiž se do hraní následně pustíte.

The First Samurai je solidní rozšíření pro Nioh 2, které jsem si užil díky zajímavé zápletce i kvalitním novým bossům, ale musím se přiznat, že jsem od něj čekal i o něco více. Vzhledem k tomu, že jde pravděpodobně o poslední výlet do světa Nioh, který jsem si neskutečně oblíbil, tak vývojáři mohli být o něco odvážnější a připravit zajímavější a hlavně originálnější obsah, kterým by své dlouholeté fanoušky překvapili. I proto musím sáhnout jen po sedmičce, ale nic nemění na tom, že nyní v kompletním balíčku je Nioh 2 ještě lepší hrou jak na začátku, kterou mohu jen a jen doporučit. 

Nioh 2 - DLC The First Samurai

ps4ps5
Sony Interactive Entertainment, Team Ninja
Datum vydání hry:
17. 12. 2020
KARTA HRY
7/10

Komentáře