Ninja Gaiden

recenze  4
Martin Šmíd, 29. 1. 2010 23:18
Sérii Ninja Gaiden zná dneska díky Xboxu 360 a Playstationu 3 naprosto každý. Tyto mlátičky ale mají daleko větší historii a prvního dílu jsme se dočkali už v roce 1989 na stařičkém NESu. Pojďme se tedy vrátit do minulosti, abychom zavzpomínali na časy, kdy byl první Ninja Gaiden novinkou a získal si spoustu fanoušků po celém světě. Prví díl NESovské trilogie Ninja Gaiden je tu. Přejeme pěkné čtení.

Ninaj Gaiden byl vydán v Japonsku roku 1988, přičemž hned po vydání získal spoustu fanoušků a prodalo se několik tisíc kusů. Tehdy za hrou stál herní vydavatel Tecmo v čele s herním designérem Shuichi Sakurazakim. O rok později se dočkal Ninja Gaiden i vydání v US, kde už takový úspěch nezaznamenal a jeho vydání v Evropě bylo hodně nejisté. Nakonec se hráči v Evropě dočkali až v roce 1991. Příběh hry sleduje mladého ninju jménem Ryu Hayabusa při jeho cestě do Ameriky, kde se snaží pomstít smrt svého otce. Jak ale později hráč zjistil, v Americe se skrývá daleko větší nebezpečí a starodávné spiknutí nyní ohrožuje celý svět. Pokud by Ryu Hayabusa nezasáhl, hrozí zánik celého známého světa, což se rozhodně nesmí stát. Jak už to tak ve světě bývá, Ryu Hayabusa si nabrousí svůj nově získaný meč Dragon Sword, který se dědí z generace na generaci, a vydává se skrze šest nebezpečných kapitol zlo zastavit. Jestli se mu to povede, to už neprozradíme. Třeba tak získáte motivaci si hru zahrát.

Celá hra je v podstatě mlátička, kdy chodíte z leva doprava. Než se dostanete do cíle, budete muset překonávat nejrůznější překážky a pochopitelně i hordy nepřátel. Začněme nejdříve pastmi, které většinou představují jámy nebo močály. Abyste je zdolali, musíte si vždy přesně načasovat skok, což je ale mnohdy hodně frustrující. Už první Ninja Gaiden představil jakési skákání od zdí, kdy skočíte na zeď, Ryu se ji zachytí a vy můžete skočit o něco výše na druhou zeď. Takto můžete vyskákat na vyšší místa ve hře, abyste získali nějaké ty bonusy a hlavně se dostali o nějaký ten kus dál. Ninja Gaiden je především akční hra, takže po většinu času budete likvidovat jednoho nepřítele za druhým. Z počátku vám budou dělat společnost jen netopýři a lehce ozbrojení nepřátele, ale zhruba v polovině hry přituhne a půjdou po vás další ninjové a vojáci s těžkou technikou, jako je třeba raketomet. Rovněž i nějaká ta fauna se k nepřátelům připojí, takže po vás půjdou obří ptáci a chybět nebudou ani vlci. Kromě těchto klasických nepřátel na vás čeká na konci každé epizody jeden boss. Ti se od sebe liší a každý vyžaduje jinačí taktiku. Souboje s bossy se nám zdály poněkud přehnaně těžké a mnohdy vedou i k frustraci. To rozhodně nebylo zapotřebí. Celkem na hráče čeká osm bossů, kteří dokonale prověří vaše ninjovské schopnosti.

Dnešní hráči zřejmě nad grafikou samotné hry ohrnou nos. Ono ani v roce 1989 se nejednalo o nějakou extra grafiku, která by převyšovala ostatní hry, ale to bylo dáno čistě konzolí NES, na které vývojáři používali ten samý engine. Ninja Gaiden ovšem měla onen engine trošinku více modifikovaný a barevnější, takže grafika vypadala o něco lépe. Každopádně tento engine dokázal vykouzlit velmi pěkně vypadající levely, od městských částí, po doly a lesy, až zamrzlé tundry. Když se objevil nějaký ten objekt na obrazovce, hráč okamžitě věděl, co že je to zač. Co ovšem vynikalo a bylo na míle před konkurencí, byly neuvěřitelné animace hlavního hrdiny ale i všelijakých nepřátel. Díky tehdy novátorskému přístupu vypadaly všechny postavy, co se pohybů týče, jako živé. Samozřejmě dneska už jsou pohyby značně archaické, ale v roce 1989 se jednalo o něco naprosto nevídaného. Velkou chválu si v té době vysloužil i hudební doprovod, který se vážně povedl a patřil k tomu nejlepšímu, co jsme si mohli na NESu poslechnout. Důkazem je i vydaný soundtrack.

Ninja Gaiden byl v roce 1989 nádhernou akční mlátičkou, která přinesla nejen úžasnou grafiku, ale i vynikající hratelnost okořeněnou o vynikající souboje s všelijakými bossy. Pokud bychom měli jmenovat hru, která stála za vznikem současných her jako Devil May Cry, God of War, Ninja Gaiden Sigma a další, je to rozhodně první díl Ninja Gaiden na NESu. Pokud máte možnost si tuto jedinečnou akční hru zahrát, rozhodně neváhejte.

Ninja Gaiden

nes
Tecmo, Tecmo
Datum vydání hry:
31. 3. 1989
Žánr:
Bojovka, Plošinovka, Hack and slash/Beat 'em up, Adventura, Arkáda
KARTA HRY
8/10

Komentáře