Ninja Gaiden 2

recenze  6
Martin Šmíd, 21. 8. 2008 14:47
Původní Ninja Gaiden na původním Xboxu platil za jednu z nejlépe vypadajících her, a rovněž za jednu z nejtěžších. Mnoho hráčů totiž během hraní rozsekalo své gamepady a určitě padlo i neskutečné množství cigaret a jiných podpůrných látek. Po remaku Ninja Gaiden Sigma na Playstation 3, přichází exkluzivně na Xbvox 360 regulérní druhý díl, který rovněž nenechá hráče vydechnout, ale vše je trochu jednoduší, než bylo dřív.

Ninja Gaiden byl vždy především o rychlé akci a na příběh se moc nehledělo. V prvním díle jste po vyvraždění vesnice spáchali pomstu. Nyní musíte podniknout vše pro to, abyste zachránili svoji přítelkyni. Stejně jako v prvním díle se i zde ujmete role ninji se jménem Ryu Hayabusa a během své cesty změříte síly s démony a další havětí, která chce přinést zkázu světa. Ačkoliv bych chtěl k příběhu napsat více řádek, je to velmi složité, protože hraje až druhou roli. Pojďme se raději podívat na prvky, ve kterých nemá Ninja Gaiden konkurenci.

U her jako God of War nebo Heavenly Sword je dáno, že čím více bušíte do tlačítek, tím více jste efektivní v boji. U Ninja Gaiden série toto neplatí. Samozřejmě na základní potvory stačí ono bušení do tlačítek a nepřátelé se rozpadají pod vaší čepelí na menší kousky, ale na silnější protivníky, kteří přijdou hned záhy, by toto rozhodně nestačilo. Musíte si tak správně připravit svůj výpad na nepřítele, protože i on se dokáže krýt a ve správný čas zasadit velmi bolestivý úder. Samozřejmě Ryu Hayabusa je silnější než řadoví protivníci, a tak dokáže předvádět až neskutečná komba, kdy čtvrtí jednoho nepřítele za druhým. Celá choreografie je vůbec zvládnuta přímo bravurně a nemá v této kategorii konkurenci.

K odsekávání částí těl protivníků máte několik zbraní. Jako základní používáte katanu, která sice nemá takovou sílu, ale zato je rychlá. Dále máte klasickou lunární tyč. Ta je pomalejší než Katana, ale zase uštědřuje silnější údery protivníkům. Dále máte novinku s názvem Falcon’s Talons. Jedná se o ostré čepele, které má hlavní hrdina na obou rukách. Tato zbraň je slabší, ale o to rychlejší. Samozřejmě máte ve hře i zbraně na dálku, mezi které patří shurikeny, vybuchující dýky nebo luk. Asi nejefektivnější zbraní na dálku je luk, kterým si můžete i lépe zaměřit a nestřílíte tak na prázdno. No a jako v každé Ninja Gaiden hře i zde máte Ninpo kouzla. Každou zbraň si můžete vždy vylepšovat u obchodníků, které časem potkáte. Obchodníků je ve hře hojné množství, takže se nemusíte bát, že byste čekali na vylepšení své krásky příliš dlouhou dobu.

U obchodníka si nenakupujete jen upgrady svých zbraní, ale i všemožné lektvary na život a další užitečné věcičky. Obchodník je tak jedna z věcí, která nám hru trochu ulehčí. Další věcí, která dělá hru lehčí, je automatické doplňování zdraví po každém souboji. Tedy zdraví se doplní jen do té úrovně, do které nejste vážněji zraněni. Těžké zranění si vyléčíte až u checkpointu, kde si můžete hru uložit. I checkpointy jsou ve hře hodně časté a hra se dokonce ukládá před každým bossem. Právě bossovské souboje jsou na hře to nejlepší, ale i hodně frustrující. Vývojáři tak dali před každého záchytný bod, a tak nemusíte opakovat po každé smrti i několika minutovou procházku úrovní, jak bylo u předchozích dílů zvykem. Bohužel i přes tyto ulehčováky, je Ninja Gaiden 2 pořád hardcore záležitostí, která přivede nejednoho hráče k šílenství. Team Ninja opět nezklamal, a tak je dokončení hry i na nejsnazší obtížnost opravdový úspěch, který vám bude většina jen závidět.

Dostáváme se k technickému zpracování. To je na první pohled pěkné, ale na ten druhý už trochu méně. Autoři použili engine ze Sigmy a je to bohužel hodně znát, protože si NG2 bere všechny bolístky, kterými se Sigma vyznačovala. Můžu tak jmenovat třeba létající krev po mrtvých nepřátelích, nebo propadávání se do zdi. Ačkoliv má hra na obalu, že jede v rozlišení až 1080p, bohužel tomu tak není. Dokonce nepodporuje ani pravé HD, což je ještě horší. Ani level design není úplně bez chyb. Ve hře jsou někdy opravdu nádherné lokace, ale jindy vás čeká jen tmavý tunel bez nápadu. Je to rozhodně škoda. Co dále táhne hru ze stupňů pro vítěze, je otravná kamera, která si chvilkami dělá opravdu co chce. Alespoň kameru mohli autoři více vypilovat, když nefungovala pořádně ani v Sigmě.

Ninja Gaiden 2 je důstojným završením této série. Bohužel už se dost opakuje a málo novinek oproti předchozímu dílu z ní dělají spíše hodně dobrý datadisk, který ovšem uspokojí každého fanouška předchozí hry. Pokud jste ale předchozí hru nehráli a máte rádi těžké hry, u kterých mlátíte ovladači, je pro vás Ninja Gaiden 2 tou správnou hrou.

Ninja Gaiden II

x360
Tecmo, Team Ninja
Datum vydání hry:
3. 6. 2008
Žánr:
Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře

Související články

Team Ninja podporuje PS3