LittleBigPlanet Karting

recenze  7
Martin Šmíd, 7. 11. 2012 0:30
Vývojáři z United Front Games na sebe výrazněji upozornili závody ModNation Racers, aby se poté vrhli na akční hru Sleeping Dogs pro Square Enix. Zároveň ale spolupracovali se studiem Media Molecule, z čehož nyní vzešla závodní arkáda LittleBigPlanet Karting, v níž pochopitelně nechybí populární Sackboyové. Před několika týdny jsme si mohli vyzkoušet betaverzi, ze které jsme si odnesli velmi pozitivní dojmy. Jestli nadšení vydrželo i po zahrání finálního produktu, vám nyní prozradíme.

Jestli jste někdy hráli LittleBigPlanet, budete po zapnutí jako doma. Menu je opět děláno skrze menší místnost v raketce, v níž máte uprostřed svoje vozidlo, a vzadu ovladač, s nímž si prohlížíte jednotlivé položky. Na začátku si můžete upravit svého Sackboye, dát mu kostým, samozřejmě je tu i úprava vozidla, jak ovšem budete postupovat hrou, možnosti se značně rozšíří, jako je to ostatně u všech LittleBigPlanet her. I zde máte hlavní kampaň, jejíž příběh je velmi jednoduchý a prakticky zde slouží jen jako pojítko mezi jednotlivými závody. Nic složitějšího nečekejte, ostatně LittleBigPlanet nikdy nestavěl na propracovaném příběhu, ale na takovém, který sršel humorem, aby měl hráč velkou radost z hraní. Takovou sílu má příběh i zde, rukopis Media Molecule je jasně patrný, samozřejmě nechybí na začátku každého závodu klasické LittleBigPlanetovské cutscény.

Celý příběh se rozprostírá po několika planetách, přičemž pokud budete plnit jen hlavní linku, vydrží vám na zhruba 3 hodiny. To se může zdát málo, ale dohráním vše teprve začíná, protože i zde se jedná spíše o tutoriál, v němž se seznámíte s veškerým ovládáním, naučíte se chápat herní systém, i když není moc složitý, a také si vyzkoušíte všechny herní režimy. Nečekají na vás jen klasické závody v Mario Kart stylu, ale také arénové souboje případně další zajímavé módy. Sama singleplayerová kampaň také nabízí spoustu vedlejších miniher, ostatně tento styl si udržuje LittleBigPlanet od prvního dílu. Tyto vedlejší minihry občas přinesou jenom další závod, ale někdy i něco originálnějšího. Třeba klasický plošinovkový 2D závod, v němž se musíte vyhýbat elektrickým plošinkám, ale také jsem si oblíbil minihru, kde jsem byl hozen na pás a musel jsem přeskakovat s vozidlem nejrůznější překážky. Druhů miniher je spousta, hodně z nich se vyplatí hrát ve dvou. Ať už ale budete hrát v singleplayeru cokoliv, budete se náramně bavit. Vše je neskutečně zábavné. Sackboyové své kouzlo neztratili ani v závodní hře.

LittleBigPlanet Karting staví na bláznivém závodění s využíváním nejrůznějších power upů, jako to ukazuje léta Mario Kart, ale má i dost novinek, které celý původní koncept obohacují a dělají ho zábavnějším. Power-upů je zde hodně, od klasických raket, blesků až po bomby a miny. Jejich používání je opět snadné, jen nemůžete čekat, že s nimi pokaždé protivníka zasáhnete a tím ho zastavíte či zpomalíte. Protivník totiž může třeba i dobře mířenou raketu zneškodnit. Stačí se totiž se Sackboyem otočit a vypálit powert up, samozřejmě to samé můžete dělat i vy. Je jasné, že některé power upy zneškodnit nejde, jedním z nich je třeba blesk. Když už jsem u powet upů, moc se mi líbila možnost jejich využívání i dozadu, takže jdou takto brzdit i pronásledovatelé. Skvělým prvkem je i driftování v zatáčkách, s nímž si můžete na chvilku aktivovat zrychlení, když driftovat přestanete.

Design jednotlivých tratí je velmi povedený, navíc každá nabízí spoustu odboček a skrytých cest, které závod ulehčují. Jen tyto odbočky najít, protože jsou mnohdy dobře schované. Tratí je v základu dost, navíc sebe nekopírují, takže můžete po této stránce čekat velkou rozmanitost. Jak budete projíždět tratě, můžete během nich sbírat nejenom klasické LittleBigPlanetovské kuličky pro zvýšení skóre, ale i další předměty do editoru. Samozřejmě to platí jen pro singleplayer, v multiplayeru, který si můžete dát na jedné obrazovce ve čtyřech nebo přes Playstation Network v osmi, zůstanou jen malé kuličky. Právě multiplayer je po dohrání hlavní kampaně hnacím motorem, u kterého se dají prosedět dlouhé hodiny.

Vývojáři z United Front Games mají bohaté zkušenosti s editory pro závodní arkádu ze svého ModNation Racers, který vyšel shodou okolností rovněž pro Playstation 3. Do LittleBigPlanet Karting se tato zkušenost promítla. Editor svým interfacem dost připomíná klasické LittleBigPlanet hry, ale jinak se pochopitelně dost liší funkčností. Jeho ovládání je poté hodně podobné už několikrát zmíněnému ModNation Racers. Samozřejmě byl editor značně rozšířen, takže nabízí možná i stovky nejrůznějších objektů, které můžete na trati používat. Vytváření tratí je na začátku docela těžké a zvládnutí všech funkcí chce spoustu hodin učení. Ostatně je tu fakt obsáhlý tutoriál, který je sám o sobě na dlouhou dobu. Tratě můžete vytvářet nejenom pro klasické závody, ale i další herní režimy, možností je tu hodně. V ničem nejste limitování, a jak ukázala už betaverze, zřejmě se můžeme těšit na spoustu nových pěkných kousků. Už nyní několik takových vytvořili herní novináři i vývojáři při testování.

LittleBigPlanet Karting využívá stejný engine jako ostatní LittleBigPlanet hry, vlastně se jim i svým zpracováním dost podobá. Nic ale nemění na tom, že jde o slušnou podívanou mnohdy s pěknými detaily nejenom v okolí tratě, ale i přímo na ní. Jistě příjemným zjištěním je naprosto stabilní framerate, který neruší hraní, a dokonce se vývojářům podařilo zkrátit nahrávací časy. Level se nahrává maximálně deset vteřin, restart je okamžitý, jen možná mohli vývojáři ještě stáhnout nahrávání zpět do menu. Velkou pochvalu vývojáři zaslouží za vybraný soundtrack, najdete v něm jednak charakteristické skladby pro LittleBigPlanet, ale také spoustu novinek. Hudební stránka se po celou dobu stará o skvělou atmosféru a značně podporuje už tak vysokou zábavu na trati.

I když LittleBigPlanet Karting není revolucí a nejoriginálnější hrou na světě, přináší skvělou hratelnost, na níž si jde jednoduše vytvořit velkou závislost, ale také velkou komunitní podporu, začínající vytvářením nových levelů, které můžete sdílet hráčům z celého světa. Vše samozřejmě funguje skvěle i opačně, což zajišťuje dlouhou životnost. LittleBigPlanet Karting je jedna nekončící zábava, zvláště pokud máte stejně naladěné kamarády.

Dodatek: Hra LittleBigPlanet Karting má na krabičce napsanou podporu pro pohybový ovladač Playstation Move. Abyste ho ovšem mohli využít, budete si muset ještě dokoupit periférii PlayStation Move Racing Wheel. Bez ní vám bohužel bude k ničemu.

LittleBigPlanet Karting

ps3
Sony Computer Entertainment, United Front Games
Datum vydání hry:
9. 11. 2012
Žánr:
Závodní, Arkáda
KARTA HRY
8/10

Komentáře