Kotaku: Microsoft stále plánuje levnější verzi next-gen konzole

novinka  82
Martin Šmíd, 4. 12. 2019 18:30
V červnu Microsoft na E3 oznámil, že připravuje next-gen konzoli s pracovním názvem Project Scarlett, která nabídne vysoký výkon i rychlý SSD disk. Dříve se ale spekulovalo, že Microsoft připravuje ještě méně výkonnější verzi konzole s pracovním názvem Lockhart, zaměřenou hlavně na digitální distribuci. Následně ale Microsoft oznámil, že v současnosti připravuje pouze jednu jedinou konzoli, čímž spekulace o Lockhartu utichly. Jenomže nyní se znovu vynořily s novým článkem na serveru Kotaku, s nímž přišel dobře informovaný herní novinář Jason Schreier. Ten mluvil s několika lidmi obeznámenými s plány Microsoftu, podle nichž se na levnější verzi konzole bez mechaniky stále pracuje a vyjde v příštím roce.

Jeden vývojář pak měl Kotaku říci, že hrubý grafický výkon konzole Lockhart má být na úrovni PlayStation 4 Pro, ale na rozdíl od současné konzole od Sony má mít rychlejší CPU a také SSD disk jako Project Scarlett. Microsoft pak má na vývojáře her tlačit, aby hry běžely na konzoli Project Scarlett v rozlišení 4K při 60 fps a na konzoli Lockhart v 1440p při 60 fps. Jde ale o doporučené rozlišení a rychlost, takže není vyloučeno, že tomu ve skutečnosti bude jinak. Příprava levnější konzole bez mechaniky by určitě nebyla překvapením, zvláště když Microsoft hodně tlačí na digitální distribuci skrze Xbox Game Pass a zároveň připravuje streamovací službu xCloud. Na druhou stranu se dle Kotaku vývojáři obávají, že slabší next-gen konzole by mohla ohrozit jejich ambice pro hry nové generace. To ale ukáže až čas. 

Server Kotaku kontaktoval k vyjádření Microsoft, ale ten se k informacím odmítl vyjádřit. „Nebudeme komentovat spekulace,“ řekl tiskový mluvčí v mailu pro server Kotaku. Jason Schreier ve svém článku uvádí, že mnozí vývojáři si začínají stěžovat na nedostatečnou komunikaci mezi nimi a Microsoftem. Zatímco Sony už devkity konzole PlayStation 5 odeslala a mnozí je mají k dispozici, ostatně jejich fotky se nacházejí na internetu, to u Xboxu je tomu jinak. Vývojáři tak mají nyní jen hrubou představu o tom, jak bude nový Xbox výkonný. I proto je zatím bezpředmětné se bavit o tom, jestli bude výkonnější PlayStation 5 nebo nový Xbox, protože ani jedna konzole zatím nemá finální specifikace a devkity existují jen na první jmenovanou. 

UPDATE: Jason Schreier na twitteru zmínil, že konzole PlayStation 5 a Project Scarlett mají mít podobný výkon a budou se lišit jen v drobnostech. Co zatím slyšel, tak konzole mají být opravdu HODNĚ výkonné.

Jason Schreier na konci svého článku uvedl, že společnosti Sony i Microsoft byly vyděšené začátkem roku 2018 vstupem Googlu do herního průmyslu se svoji streamovací službou Stadia. Jenomže nyní se zdá po velmi vlažném startu, že hrozba od Googlu byla značně nadhodnocena a next-gen bitva tak bude pouze mezi Sony a Microsoftem, no a začne už příští rok na podzim. 

Zdroj: kotaku

Xbox One

xone
Microsoft Game Studios, Microsoft
Datum vydání hry:
23. 11. 2013
KARTA HRY

Komentáře