Indiana Jones ve videohrách

special  18
Martin Šmíd, 17. 1. 2021 15:55
Indiana Jones je bez debat neslavnějším archeologem a jedním z nejoblíbenějších filmových hrdinů všech dob, jehož ztvárnil charismatický herec Harrison Ford. V současnosti se čeká na pátý film, který by měl celou sérii zakončit. Dočkat bychom se ho měli v roce 2022, pokud vše půjde hladce a koronavirus začne ustupovat. Začátkem tohoto týdne jsme se dozvěděli, že se nepřipravuje pouze pátý film, ale i nové velké videoherní dobrodružství, o které se postará Bethesda Softworks s vývojáři ze studia MachineGames. K příležitosti oznámení této hry jsem se rozhodl, že neuškodí se trochu podívat do minulosti a připomenout si Indyho další videoherní dobrodružství. Autor: Martin Šmíd

Indiana Jones a jeho videoherní začátky

Z Indiana Jonese se po uvedení prvního filmu do kin vyklubal obrovský hit, a proto nepřekvapilo, že se pomalu začaly objevovat i licencované videohry pro různé systémy, na kterých George Lucas rozhodně netratil, ba naopak si přišel na solidní balík peněz. Jednou z prvních byla 2D adventura Raiders of the Lost Ark pro Atari 2600 z roku 1982, která kopírovala lehce děj prvního filmu a zavedla Indiana Jonese zpět do Egypta, aby hledal studni duší. Grafika byla hodně jednoduchá a Indy šel poznat jen díky svému klobouku, ale na svoji dobu šlo o solidní počin. Následovala hra Indiana Jones in the Lost Kingdom pro Commodore 64, která měla už značně lepší grafické zpracování, přičemž Indy v ní musel překonat řadu zkoušek, aby odkryl tajemství skryté za už zaniklou vyspělou civilizací.

V roce 1985 vznikla hra Indiana Jones and the Temple of Doom pro herní automaty. Ta už nabízela opravdu pěkné vizuální zpracování, díky němuž svět Indiana Jonese doslova ožil. O tři roky později následovala ještě stejnojmenná hra pro konzoli NES. Protože se blížilo uvedení třetího filmu, padlo tehdy rozhodnutí, že podle něj nebude vytvořena jen jedna hra, ale hned tři. První Indiana Jones and the Last Crusade: The Action Game byla klasickou 2D akční hopsačkou, ale daleko zajímavější byla adventura Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Adventure, v níž se Indiana Jones představil ve zcela novém žánru, který mu neskutečně slušel. Ačkoliv hra byla postavena na základech třetího filmu, tak ho i rozšiřovala, takže není divu, že si ji fanoušci zamilovali. O dva roky později pak vyšla ještě pro NES Indiana Jones and the Last Crusade. Za zmínku v tomto přehledu ale stojí i solidní textová adventura Indiana Jones in Revenge of the Ancients, která se tehdy dostala na PC a Macintosh.

Největší pozornost si vysloužila v roce 1992 patrně nejslavnější hra se charismatickým archeologem - Indiana Jones and the Fate of Atlantis, na níž ani dnes nedají fanoušci dopustit. Ta se odehrává v roce 1939 a Indiana Jones se v ní pokouší zastavit nácky, kteří chtějí získat mocnou zbraň, která tehdy zničila bájnou Atlantidu. Hra měla na svoji dobu výbornou výpravu, skvělý design, zajímavou zápletku i zábavnou hratelnost skládající se z akce i řešení logických rébusů. I dnes, po téměř třiceti letech určitě stojí za zahrání. To jen ukazuje, o jak nadčasovou hru tehdy šlo. Následovalo několik už menších her s mladým Indiana Jonesem a za zmínku stojí SNES 2D skákačka Indiana Jones' Greatest Adventures z roku 1994, která byla založena na původní filmové trilogii. Poslední hrou, kterou zde zmíním, je Indiana Jones and his Desktop Adventures z roku 1996, která se nesetkala s moc kladným přijetím a i ti největší fanoušci si na ní dnes už málokdy vzpomenou. Hra se odehrávala ve třicátých letech v Mexiku, kde musel Indiana Jones s Marcusem Brodym řešit nejednu záhadu.

Přechod do 3D a čekání na kvalitní akční adventuru 

Zatím byla řeč o 2D plošinovkách či dobrodružných hrách, ale po obrovském úspěchu série Tomb Raider bylo jasné, že se oblíbený archeolog brzy představí i ve třetím rozměru. Stalo se tak v roce 1999 s hrou Indiana Jones and the Infernal Machine, která nejprve vyšla pro PC a následně i ve vylepšené verzi pro konzoli Nintendo 64. Ačkoliv se plánovala i PlayStation verze, nikdy se nedostala na pulty obchodů, byla zrušena pár měsíců po oznámení. Každopádně hra se odehrávala až po skončení druhé světové války. Nacisté byli poraženi, ale objevila se nová hrozba v podobě komunistů. Ruští agenti začali pátrat kolem zříceniny legendární Babylonské věže, no a Indiana Jones je svojí dobrou kamarádkou Sophií Hapgood požádán, aby zjistil, co chtějí přesně najít. Pro hru Jones and the Infernal Machine se vývojáři nechali očividně inspirovat sérií Tomb Raider, takže jsme se dočkali akční adventury ze třetí osoby, v níž došlo na akci, řešení hádanek i překonávání důmyslných pastí, navíc v úrovních s kvalitním designem a v líbivém grafickém kabátku. Co ovšem trochu kazilo dojem, tak byla neposedná kamera, krkolomné ovládání i toporné animace hlavního hrdiny, což vyústilo kolikrát i ve spoustu frustrujících okamžiků. Celkově mám ale na hru Indiana Jones and the Infernal Machine i dnes řadu dobrých vzpomínek a vzpomínám, že jsem si ji užil, a to hned několikrát. Byl jsem ale očividně v menšině, protože při svém vydání neslavila zrovna velký komerční úspěch. Mohly za to jednak občas kritické recenze, v nichž padaly jen lehce nadprůměrné známky, ale také skutečnost, že jen o pár týdnů později vyšel o dost kvalitnější Tomb Raider: The Last Revelation. Proti němu neměl Indy moc velkou šanci. Není proto moc divu, že se na toto Indyho dobrodružství trochu zapomnělo, ačkoliv při zpětném pohledu je nutné říci, že patřilo k těm nejlepším. 

Na další 3D dobrodružství oblíbeného archeologa jsme si museli počkat necelé čtyři roky. Začátkem roku 2003 vyšla hra Indiana Jones and the Emperor's Tomb, do níž se vkládaly obrovské naděje. Nejprve se hra objevila na konzoli Xbox, a až následně o několik měsíců později na konzoli PlayStation 2. Dalo by se tak říci, že už v minulosti měl Indiana Jones jednu časovou exkluzivitu pro konzoli od Microsoftu. Každopádně tentokrát se příběh odehrával v roce 1935, kdy náckové hledali vzácný a velmi silný artefakt Dračí srdce, s nímž by mohli napáchat nedozírné škody. Hra se držela klasického vzorce z filmových předloh, ale zklamala nezajímavým příběhem, špatnou výpravou a bohužel i tím nejdůležitějším, tedy hratelností. Vývojáři se tentokrát rozhodli pojmout Indyho dobrodružství daleko akčněji, takže šlo převážně o hodně lineární akci s občasnou velmi snadnou logickou hádankou, která postrádala zajímavý design úrovní. Zajímavostí je, že se Indiana Jones během tohoto dobrodružství podíval i do Prahy. To ale neměnilo nic na tom, že se z Indiana Jones and the Emperor's Tomb vyklubala jen průměrná akční hra, v níž vývojáři značně promarnili potenciál licence.

Protože hra Indiana Jones and the Emperor's Tomb neuspěla u kritiků ani u hráčů, nepřekvapilo, že na další dobrodružství Indiana Jonese jsme si museli počkat dlouhých šest let. Až v roce 2009 vyšla hra Indiana Jones and the Staff of Kings pro PlayStation 2, Nintendo Wii, Nintendo DS a PSP. Že by ale delší pauza světově známému archeologovi prospěla, se říci rozhodně nedá, protože opět šlo spíše jen o průměrnou akční adventuru, která fanoušky určitě nemohla uspokojit. Hra se odehrávala v roce 1939, kdy náckové byli doslova posedlí hledáním různých okultních předmětů, jimiž by mohli změnit svět. No a tentokrát se rozhodli hledat Mojžíšovu hůl králů. V tom jim musel Indiana Jones za každou cenu zabránit. Ačkoliv hra Indiana Jones and the Staff of Kings vyšla na více platforem, byla navržena primárně pro Nintendo Wii, kde nabízela nejvíce obsahu. Jednak bylo možné si odemknout klasickou adventuru Fade of Atlantis z roku 1992, ale také kooperativní kampaň, v níž dělal hlavnímu hrdinovi společnost jeho otec, jehož si ve filmu zahrál Sean Connery. Ani tyto lákavé bonusy ovšem nezajistily hře dobré prodeje. A vlastně i to je důvod, proč si následně dal Indiana Jones pauzu a na další jeho videoherní dobrodružství stále čekáme.

Indiana Jones v LEGO podobě

Po velkém úspěchu her LEGO Star Wars se vývojáři ze studia Traveller's Tales rozhodli, že do kostičkového světa převedou i další úspěšné licence. Protože měli velmi dobrý vztah s tehdejší společností LucasArts, další volba padla na Indiana Jonese. V roce 2008 jsme se tak dočkali hry LEGO Indiana Jones: The Original Adventures, která nebyla vůbec špatná, přičemž v ní vývojáři převedli do kostičkové podoby celou originální trilogii, takže jsme se podívali do lokací z Dobyvatelů ztracené archy, Chrámu zkázy i Poslední křížové výpravy. Lego zpracování Indymu slušelo. Hra měla dobrý design, kvalitně navržené hádanky, během nichž bylo možné využívat kromě Indyho dalších zhruba šedesát postav, i řadu humorných situací, takže bylo jednoduché si ji užívat, zvláště v kooperaci. Vlastně bych i řekl, že je LEGO Indiana Jones: The Original Adventures nejlepší velkou hrou s charismatickým archeologem, jaké jsme se za posledních dvacet let dočkali. Protože slavila mezi hráči úspěch, dočkali jsme se o rok později pokračování LEGO Indiana Jones 2: The Adventure Continues, které nabídlo nové či přepracované úrovně inspirované původní trilogií, ale hlavně vývojáři do balíčku zařadili LEGO zpracování čtvrtého filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky.

Budoucnost zatím vypadá nadějně

S klasickými hrami Indiana Jones neměl moc velké štěstí, což je opravdu škoda, protože jsem toho názoru, že z tak slavné licence se dalo vymáčknout daleko více než jen pár průměrných akčních adventur. Ostatně v podobné pozici byl dlouhá léta i Spider-man, ale nakonec se dostal až k Sony, která neváhala do videoherní adaptace napumpovat značné množství peněz a hlavně ji svěřila jednomu z nejlepších studií na světě. Zrodil se hit a tak trochu i návod pro ostatní, jak by se mělo k podobným licencím přistupovat. Když začátkem tohoto týdne Bethesda Softworks oznámila hru Indiana Jones, měl jsem obrovskou radost. Zvláště poté, co byla svěřena studiu MachineGames, kde pracuje celá řada talentovaných vývojářů, kteří své umění předvedli ve výborných akčních hrách Wolfenstein: The New Order nebo Wolfenstein II: The New Colossus, které nevynikaly jen svojí hratelností, ale také skvěle podaným a napsaným příběhem.

O hře jako takové toho v současnosti moc nevíme. Ostatně vývojáři sami přiznali, že je teprve na začátku vývoje, ale úzce na ní spolupracují s LucasFilm Games, aby byla věrná filmovým předlohám. Nabídne ovšem svůj vlastní originální příběh, který by dle prvního teaseru měl být zasazen do roku 1937, tedy mezi filmy Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy a Indiana Jones a Poslední křížová výprava. Zároveň si fanoušci všimli, že je v teaseru letenka do Vatikánu a jeho mapa. Dá se tak předpokládat, že minimálně část hry by se měla odehrávat Vatikánu a Indiana Jones bude pátrat po nějaké další náboženské relikvii, kterou chtějí získat nacisti. V následujících měsících se určitě objeví celá řada dalších informací, a třeba se i dozvíme, na jaké platformy vyjde. Ty zatím upřesněny nejsou. Minimálně se dá ale počítat s PC a konzolemi Xbox Series X/S. Jestli se dostane i na PlayStation 5 je otázkou, ale vyloučeno to není.

Komentáře