FIFA Street

recenze  13
Martin Šmíd, 22. 3. 2012 15:15
Série FIFA za poslední roky dospěla a rovněž se jí vede dobře u hráčů, kteří každý ročník kupují po milionech. Pro Electronic Arts jde dost možná o nejvýdělečnější značku. Vedle hlavní fotbalové série měla EA v minulosti i několik menších odboček, největší popularitu si určitě získala FIFA Street, kterou hráči milovali hlavně na druhém Playstationu a prvním Xboxu. Poslední třetí díl z roku 2008 se totiž moc nepovedl a většinou si odnášel jen průměrné známky. Bylo proto překvapením, když v minulém roce na GamesComu EA oznámila restart pouličního fotbálku, a to takový, že nezůstal kámen na kameni. Podivná kreslená grafika je pryč, nyní je sazeno na realismus a ukázání pouličního fotbálku v takové podobě, v jaké ho provozují pouliční profesionálové. Když jsme byli v minulém roce na prezentaci, vývojáři nám naslibovali skvělou hru, z níž budou fanoušci fotbalu u vytržení. Nyní doputovala na pulty obchodů a pocity z ní jsou vážně dobré.

Je dobře, že se vývojáři nepouštěli zase do nějaké šílenosti, ale chtěli tentokrát vytvořit co nejvíce reálnou hru, která ukáže pravé kouzlo pouličního fotbalu, jenž se skládá z všemožných fint, kliček a dalších neskutečných parádiček. Právě na ty se vývojáři nejvíce zaměřili, což bylo vidět ze všech trailerů i deníčků. Výsledek je navíc velmi dobrý, protože mnohdy nebudete věřit vlastním očím, co vše jde s míčem udělat a z vedení míče se najednou stává virtuální tanec, nad kterým se rozbuší srdce nejednoho fanouška. Všechny triky navíc nevzešly jen z hlav vývojářů, ale mají svůj reálný základ. Někdy těžko uvěřit, ale je tomu skutečně tak. Aby bylo možné jednoduše všechny finty provádět, vytvořili v EA za tímto účelem Street Ball Control. Jde o ono specifické vedení míče s parádičkami, o kterých si mohou hráči ve FIFA 12 jenom zdát. Navíc provádění triků je velmi jednoduché a mnohdy je budete provádět plně automaticky, třeba jen z důvodu, abyste potěšili své oko. Triků je zde celá řada, takže se navíc určitě nestane, že by se okoukaly. Neustále vás bude hra udivovat, co vše můžete s míčem provádět. Na rozdíl od FIFA Footballu na Playstation Vita obsahuje FIFA Street i Player Impact Engine, Tactical Defending System, Precision Dribbling a další tyto vychytávky, bez nichž si dneska pořádný fotbal nedokážeme ani představit a právě ty, které dost u VITA fotbálku chyběly.

EA vlastní licenci na většinu velkých fotbalových lig, což se projevilo i tu. Můžete si tak zahrát za kluby z anglické Premier League, včetně všemi milované Chelsea, ale i za ty z německé Bundesligy, italské Série A, francouzské Ligue 1, španělské La Ligy nebo americké MLS. Nemusím zmiňovat, že tu nechybí ani největší hvězdy licencovaných klubů, které jsou vymodelovány do posledního detailu, a dokonce bych řekl, že mají více detailů jak loňské modely z FIFA 12. Kromě notoricky známých lig tu nechybí ani národní týmy, ale jejich výběr je dost omezený a všeho všudy jich tu najdete jen dvacet. Český tým je bohužel opomenut, ale nechybí Argentina, Brazílie, Anglie, Francie, Německo, Nizozemsko nebo Španělsko. Nejsilnější týmy tu zástupce mají, přesto jich mohlo být o něco více. Rovněž tu postrádám třeba týmy z Jihoamerické kopané, když už si na tomto kontinentu také zakopeme.

Za všechny světoznámé týmy si můžete zahrát ve volném režimu, v němž si vyberete tým a soupeře, případně druh hry, poté už jdete na věc. Druhů jednotlivých her je tu celá řada a je jen na vás, jakou si vyberete. Podle názvu je jasné, že tu nechybí klasický pouliční fotbal na menších hřištích, kde tak trochu platí jiná pravidla a na nějaké fauly se kašle, stejně tak vhazování a další náležitosti. Pokud budete chtít něco reálnějšího, je tu připraven i klasický futsal v tělocvičnách, v němž se už počítají fauly, dokonce i vhazování nebo rohové kopy. Pro hráče, kteří si oblíbí všelijaké parádičky s míče, tu jsou připraveny speciální freestylové hry, ve kterých jde především o nahrání pomocí triků co nejvíce bodů. O góly tu jde až v druhé řadě, ačkoliv jsou samozřejmě mnohdy naprosto zásadní. Pokud totiž nahrajete hodně bodů pomocí triků, musíte je potvrdit gólem. Pokud se vám to nepodaří a gól střelí soupeř, o nahrané body přijdete. S různými typy her přicházejí i jiné branky, hlavně jejich velikost se zásadně mění. Zatímco u pouličního fotbalu jsou branky větší do šířky, takže šance na vstřelení gólu je velká, to u futsalu jsou užší, zato zase vyšší. Vstřelit do nich míč je ale o dost těžší.

Rozmanitosti FIFA Street přidávají i lokace, ve kterých budete hrát. Jsou tu nejenom klasické pouliční plácky, ale i speciální arény na mostech, případně v centru velkých měst po celém světě, rovněž se podíváte do tělocvičny nebo do různých skladišť. Všechny lokace, v nichž budete hrát, jsou nádherné a mají svoji nezapomenutelnou atmosféru. S jednotlivými hřišti se pojí ještě povrch, protože jinak se míč ovládá na trávníku, jinak na kluzkém povrchu někde v tělocvičně, navíc ozvučení jednotlivých hřišť vždy odpovídá reálu. Zatímco v tělocvičně je slyšet pískání od bot a kluzkého povrchu, venku na trávě či betonu pochopitelně nic neuslyšíte.

Zatím jsem se rozepisoval jen o klasických herních režimech, které většinou slouží jen jako rychlá hra proti kamarádovi nebo umělé inteligenci, která je bohužel i na hard mizerná, takže ubránit ji je docela snadné. To brankaři na druhou stranu pochytají mnohdy i nemožné a prostřelit je chce mít i trochu štěstí. Ani inteligence spoluhráčů není závratně dobrá, protože si mnohdy nedokážou sami naběhnout nebo předpovídat vzniklou situaci, takže jen tupě stojí na místě a dívají se, jak jinak snadný míč získává soupeř. Umělá inteligence je asi největším úrazem FIFA Street, který ji táhne dolů z podstavců pro vítěze.

Základním stavebním kamenem FIFA Street je režim World Tour, u kterého prosedíte hodiny hraní. Začínáte jako amatér, který si musí na začátku složit tým dalších amatérů, vybrat mu nějaký ten ošoupaný dres a hlavně jméno. Na začátku máte i výběr, z jaké lokality bude váš tým pocházet, přičemž já jsem si vybral Londýn, kde jsem měl hned několik místních turnajů. Vyhrání místních turnajů je jen vstupenka do státních turnajů, a když vyhrajete i ten nejvyšší, dostanete se na evropskou scénu, kde už nechybí ani světoznámé kluby jako Chelsea, Arsenal, Barcelona nebo Real Madrid. I proti nim budete muset uspět, abyste poté ve čtvrté kapitole vyhráli titul mistra světa. Všechny turnaje i menší hry mají několik stupňů obtížnosti. Pokud si vyberete easy, získáte vždy jenom bronzový pohárek, pokud hard, získáte zlatý. Skvělé rovněž je, že některé turnaje nemusíte hrát s umělou inteligencí, ale rovnou s hráči z celého světa.

Cesta za triumfem nebude jednoduchá, protože jakmile se naučíte jeden styl turnaje, přichází druhý, kde už zase jde o něco jiného. Střídání druhů jednotlivých turnajů celou kariéru oživuje a neustále jí dává nový impulz, takže se nestane, že by sklouzla do stereotypu a začala nudit. Na začátku máte jen tým, který nemá moc velké zkušenosti, ale jak vyhráváte turnaje, stoupá tabulkou výše, navíc každý hráč, který se zápasu zúčastní, dostane speciální XP body, které poté může investovat do lepšího bránění, provádění kliček, rychlosti nebo střelby. Také si můžete vylepšit brankařské schopnosti, které se hlavně v pozdějších fázích budou hodit. K vylepšování mám jen jednu připomínku, a to jsou dlouhé časy nahrávání. Než vylepšíte všechny fotbalisty, prosedíte dvě třetiny času u nahrávacích obrazovek, které jsou neuvěřitelně dlouhé. Vylepšování týmu, i co se týče lepších dresů a dalších bonusů, je klíčové a rozhodně se povedlo.

Série FIFA je doslova závislá na multiplayeru a ten nechybí ani ve FIFA Street. Máte tu na výběr jednak klasické hodnocené zápasy, v nichž vám budou automaticky doplnění spoluhráči i soupeři. Celkově je tento režim určen pro osm hráčů. Jen je možná škoda, že hráči na nějakou taktiku nebo nahrávání spoluhráčům kašlou, takže se hry vždy zvrtnou pouze v dívání se, jak ostatní sólují, mnohdy bez výsledku, protože vždy narazí do zdi soupeře, který poté provádí to samé. Daleko lepší je určitě zahrát hru s kamarádem, případně se zúčastnit několika online lig či turnajů. Na výběr je toho dost. V turnajích si už nikdo sólovat nedovolí, protože jenom týmová spolupráce vede k vytouženému poháru na konci. Během několika odehraných zápasů jsem nezaznamenal problém. Vše běží tak, jak má. Připojení do her je jednoduché a lagy jsou také něčím, co naštěstí v multiplayeru FIFA Street nenajdete.

Když byla nová FIFA Street oznámena, dozvěděli jsme se, že bude využívat engine ze hry FIFA 12. Díky tomuto faktu je vizuální stránka pohledná, hráči mají spoustu detailů a stadiony jsou plné fanoušků, kteří neustále svůj tým povzbuzují. Na čistě vizuální stránku si rozhodně stěžovat nemůžu, protože je povedená, navíc framerate je stabilní a neklesá (testována Playstation 3 verze). Díky použitému enginu mohli vývojáři použít i všechny animace z FIFA 12, včetně Player Impact Engine, který počítá v reálním čase všechny kolize, takže hráči přes sebe zakopávají, dokonce i občas na povrchu uklouznou a při zvedání si pomáhají rukama. Právě díky animacím a jejich velké propracovanosti si budete připadat, jako byste sledovali zápas v televizi. Atmosféru zápasů neuvěřitelně zvedá i ozvučení. Na pozadí hraje potichu hudba, soundtrack se vážně povedl, ale co má na zážitek největší dopad, tak je neustálá komunikace hráčů, kteří na sebe pokřikují a vyměňují si tak informace, třeba kdo koho bude bránit. U nové FIFA Street je opravdu lehké se vcítit do zápasu a naprosto mu propadnout. Takovou sílu nemá ani poslední FIFA 12.

FIFA Street se povedla. Nabízí jednak dlouhou a hlavně zábavnou kariéru se spoustou režimů, ale také propracovaný fyzikální engine a novinku v podobě Street Ball Control, díky níž provádění kliček jen tak neomrzí. Hraní prodlouží i povedená multiplayeorvá část pro osm hráčů, v níž se můžete zúčastnit i několika turnajů. FIFA Street je jednoznačně povinnost pro fotbalového fanouška, navíc pomůže vyplnit čas, než na podzim přijde FIFA 13 s další kupou novinek.

Hru FIFA Street poskytl na recenzi herní obchod GameLeader.

FIFA Street

ps3x360
Electronic Arts, EA Canada
Datum vydání hry:
16. 3. 2012
Žánr:
Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře