Erica

recenze  18
Martin Šmíd, 23. 8. 2019 22:46
Sony před pár lety spustila pro konzoli PlayStation 4 program PlayLink, v rámci něhož uvedla několik menších her, které byly hodně orientované na společenskou zábavu. Většinou se jednalo o menší multiplayerové tituly, kvízy, ale také propracovanější adventury, v nichž bylo možné v jednom, ale také s kamarády ovlivňovat osud jednotlivých postav. Hry byly určeny hlavně pro občasné hráče, případně nováčky, kteří s hrami doposud nepřišli do styku. Jak moc byl tento program ve výsledku úspěšný, můžeme dlouze debatovat. Faktem je, že ho už Sony zařízla a nové hry do něj nepřipravuje, a možná i proto se moc nečekalo, že bude někdy dokončen nadějně vypadající interaktivní thriller Erica, který byl oznámen před dvěma lety. Že ale tato zajímavě vypadající hra není mrtvá, začalo prosakovat před několika týdny, když ji ohodnotila evropská ratingová organizace. Začátkem týdne na Gamescomu pak byla znovu oznámena s tím, že je hned dostupná ke stažení na PlayStation Store. Sice už nemá nad sebou logo PlayLink, změnila se i herečka hlavní hrdinky, ale koncept hraného thrilleru zůstal zachován. A navíc hra nedopadla špatně, jak se dozvíte níže v recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Hry jako Until Dawn, Hidden Agenda, Heavy Rain nebo Detroit Become Human ukázaly, že i konzolisté mají zájem o hry, v nichž mohou řídit příběh a utvářet osud hlavních postav. Nová hra Erica se snaží na tyto výše vypsané hry navázat, ačkoli se nemůže pyšnit takovými ambicemi a ani rozpočtem. Vše ale vynahrazuje osobitým a ne tolik okoukaným stylem. Nejde totiž o hru jako takovou, ale spíše o interaktivní film, v němž řídíte kroky hlavní hrdinky. To poznáte už díky faktu, že je celá hra hraná, má reálné herce i prostředí, přičemž vše je zpracováno naprosto uvěřitelně, na čemž mají velký vliv i výborné výkony najatých herců. Hráč pak není jen pouhým pasivním divákem, ale přímo do hry nebo spíše vyprávěného příběhu zasahuje, protože interaguje s předměty, dělá důležitá rozhodnutí a hodně ovlivňuje další události i osudy jednotlivých postav, včetně hlavní hrdinky.

Nejdůležitější u hry Erica je příběh, protože ten vlastně i rozhoduje o tom, jaká nakonec bude a jak moc se bude líbit. Příběhem se jedná o klasické televizní Bčkový thriller, jenž neurazí, a vlastně je i zajímavý, kvalitně napsaný, takže si vás dokáže udržet až do samotného finále. Hlavní hrdinkou je mladá dívka Erica. Ta si v dětství prošla doslova peklem, když nalezla svého otce mrtvého, navíc se záhadným krvavým znakem na hrudi. Když dospěje, stále trpí nočními můrami, ale to netuší, že to nejhorší teprve přijde, když nalezne před dveřmi svého bytu krabici, v níž se nachází ruce zavražděného člověka, které mají na sobě rovněž záhadný znak. Pro své bezpečí je tak odvezena do ústavu, kde pracovaly i její rodiče, ale tím začne to pravé peklo, protože vše je propojené. Více nebudu prozrazovat, protože na s příběhem hra Erica staví a padá, a je určitě lepší si ho vychutnat s minimem informací. Vzhledem k zaměření hry je určitě škoda, že není lokalizována do češtiny, jako tomu je v poslední době u Sony zvykem. Na druhou stranu je angličtina průměrná, takže pokud trochu anglicky umíte, neměli byste mít problém.

Erica je takzvanou FMV hrou. Ty se objevovaly už v minulosti, hlavně v devadesátých letech. Snahou bylo propojit svět videoher s filmovým světem, ale tehdy vše hodně limitovaly použité technologie a celý řada překážek. To dnes je pochopitelně situace úplně opačná a i díky vyspělé technologii funguje vše naprosto tak, jak má. Hlavně ony přechody mezi filmem a interaktivními částmi jsou plynulé a téměř je nezaznamenáte, což jen onomu celkovému zážitku nahrává. S tím si museli dát vývojáři hodně práce, ale vyplatilo se.

Stejně jako výkon jednotlivých herců. Hlavně tedy pro nás trochu neznámá herečka Holly Earl zahrála skvěle Ericu, její výkon je naprosto přesvědčivý, vidíte v jejich očích neustále strach a vyděšení z toho, jak postupně odkrývá ne zrovna radostnou minulost. Ale nejen Holly Earl zahrála svoji postavu dobře, každý herec se zhostil své role profesionálně. Co rovněž hře pomáhá, je kvalitní soundtrack, o který se postaral hudební skladatel Ten má za sebou už bohatou minulosti s hrami. Skládal soundtrack třeba k Assassin's Creed Syndicate, Journey, Abzû nebo se podílel na úvodní skladbě pro The Order: 1886. Skladby u hry Erica dobře doplňují jednotlivé scény. Ty jsou tak ještě děsivější nebo napínavější.  

Hry z programu PlayLink byly stavěny tak, aby je mohl hrát naprosto každý. Ačkoliv bylo možné je ovládat pomocí klasického Dualshocku 4, tak podporovaly i ovládání skrze dotykovou obrazovku mobilního telefonu, do něhož ale bylo nutné nejprve stáhnout speciální aplikaci. Ačkoliv Erica do programu PlayLink nepatří, pořád jsou na ní vidět její kořeny a skutečnost, že byla pro něj plánovaná. Na iOS nebo Androidu si můžete stáhnout do svého chytrého telefonu aplikaci a ovládat hru skrze ní. Hra se totiž ovládá pouze skrze dotykový displej, kdy po něm musíte prstem jezdit, případně vybírat různé volby během rozhovorů. Jde určitě o tu nejlepší volbu. Je ale pravda, že můžete použít Dualshock 4, který dostačuje a je slušnou alternativou, ale dotyková ploška je občas malá a ne úplně správně reaguje. Pokud nemáte zrovna po ruce svůj mobil, Dualshock 4 poslouží relativně dobře, ale není nejlepší volbou pro ovládání hry.

Hra Erica se prodává na PlayStation Store za necelých deset euro, takže už podle ceny je jasné, že nepůjde o nějak závratně dlouhou hru. První dohrání mi zabralo necelé dvě hodiny, během nichž jsem se ale ani na malý moment nenudil. Jde tedy o ideální zábavu na večer. Po dohrání jsem navíc vše rozjel ještě dvakrát, protože během prvního průchodu nemáte možnost vše odhalit a zjistit. Navíc jsem chtěl vyzkoušet, jak moc se budou lišit situace dle různých voleb, a ty jsou velké. Vedou k několika koncům, takže se určitě vyplatí vše rozehrát znovu, znovuhratelnost je v tomto případě obrovská, stejně jako u her studia Quantic Dream. Utracených peněz určitě litovat nebudete.

Erica sice postrádá velké ambice, jaké můžeme vidět u her studia Quantic Dream, ale to jí rozhodně neubírá na kvalitě. Příběh je zajímavý, spojení interaktivních pasáží s hranými scénkami prakticky bezchybné a na vašich rozhodnutích skutečné záleží, takže se vyplatí hru zahrát více než jednou. Pokud máte rádi podobný typ her nebo rádi zkoušíte něco nového, s nákupem chybu neuděláte. Erica si vaší pozornost zaslouží. 

Erica

ps4
Sony Interactive Entertainment Europe, Flavourworks
Datum vydání hry:
19. 8. 2019
Žánr:
Adventura, Indie
KARTA HRY
8/10

Komentáře