Enemy Territory: Quake Wars

recenze  9
Martin Šmíd, 10. 1. 2008 18:01
Původně vyšel Enemy Territory zdarma jako online datadisk pro skvělou hru Return to Castle Wolfenstein. Doba se mění a ID Soft s Activision si všimli, že by se dalo ze zaběhnuté značky vytřískat o dost více peněz. Po půl roce od vydání PC verze konečně přichází ta konzolová. Světe div se, není to vůbec špatné, ale také to není žádná pecka.

Je to již nějaký čas, kdy kyborgové Stroggové napadli planetu Zemi, aby tu zotročili obyvatelstvo a rozšířili tak vlastní populaci, která tu lidskou moc nepřipomíná. To se samozřejmě lidem nelíbilo, a tak vytvořili celosvětovou organizaci GDF, která má invazi Stroggů zabránit a poslat je zpět, odkud přišli. Stroggové přišli na zemi skrze portály, které si otevřeli po celém světě. Podíváme se tak do různorodých oblastí, kde svedeme velké bitvy. Ačkoliv vývojáři chtěli stavět na silném příběhu, moc se jim to nepovedlo a kampaň pro jednoho slouží jako trénink, stejně tak jako stařičký Quake 3. Jenomže na rozdíl od Quake 3 je Enemy Territory: Quake Wars zaměřen především na taktickou válečnou hru, kde si vlci samotáři moc masa neurvou a spíše zakončí svoji cestu rozmetáni na velkých mapách. Těch je tady celkem 12 a o každé by se dalo říci, že je jiná a originální. Podíváme se tak do Afriky, Ameriky i jiné dimenze, ať už jako pozemšťané, nebo mimozemské kreatury. Všechny mapy jsou navrženy s citem pro detail a jsou i nádherně vybalancovány, ale chybí zde nějaký ten next-gen bonbónek, který by vás posadil na zadek.

Hra je postavena především na onlinu, a tak vás single mód asi moc bavit nebude. Online dělá zábavnějším plnění nejrůznějších úkolů, jako je ochrana důležitých objektů, hackování nebo kradení dat, ale také útoky na nepřátelské základny a zabíjení jednoho Strogga za druhým. K plnění nejrůznějších úkolů musíte vždy spolupracovat se svojí jednotkou. Na výběr vždy máte z několika tříd charakterů. Můžete se tak stát průzkumníkem, sniperem, doktorem atd. Prostě klasika. Samozřejmě Stroggové mají svoje odrůdy obdobných povolání, které jsou ale daleko více efektivní a hraje se za ně lépe.

Bohužel některá povolání jsou ve hře úplně zbytečná a postavy, které je reprezentují, moc nevydrží. Zejména jde o medika, který je po většinu času mrtvý a spíše běhá mezi válečnou zónou a respawnem. Na mapách se bohužel nachází i takové úkoly, které může plnit jen určitý charakter, a tak potřebujete dobře složený tým. Pokud hrajete s kamarády, dá se to jednoduše dohodnout, ale pokud se připojíte k náhodné hře, tak si každý hraje na vojáka a pak nemůžete některé úkoly vůbec plnit, což je rozhodně škoda. Co si ovšem zaslouží pochvalu, jsou zbraně. Najdete tu vše, po čem vaše hráčské srdce vždy toužilo. Samopaly, brokovnice, plazmové a pulzní pušky, railguny a granáty vám jistě udělají radost. Za GDF tu naleznete jen klasické kousky, ale Stroggové mají přeci jen daleko zajímavější a přesnější arzenál. Jediné, co mi vadilo na zbraních Stroggů, jsou jejich zvuky. Ty zní někdy opravdu hodně divně. Na obou stranách si budeme moci zahrát na řidiče nejrůznějších strojů, ať už to je základní čtyřkolka, obrněný džíp nebo tank. Zařídíme si i obrovské mechy a jetpacky, kterým zase vládnou Stroggové. Vozový park je tak nesmírně bohatý a každý si vybere svého favorita. Ve vozidlech se právě liší Playstation 3 verze a Xbox 360 verze. Ta pro Playstation 3 má i pohled z kokpitu a vozidlo se tak dá daleko lépe ovládat. Venkovní kamera je totiž u Xbox 360 verze zafixována a nedá se otáčet, což při divokých přestřelkách vede k frustraci a odhození ovladače.

Dostáváme se pomalu k technickému sloupku, který hře jen uškodí. Grafická stránka staví na stařičkém Doom 3 enginu, a to ještě značně osekaném. Ve hře tak narazíme jen na holé pláně bez detailu a to rozhodně není onen next-gen, jaký mnoho hráčů čeká. Playstation 3 verze má sice daleko větší dohled do dálky, což je v mnoha momentech lepší řešení než rozmazaný pohled u Xbox 360, ale grafika u Xbox 360 je zase hezčí na pohled. Animace všech postav jsou poté tím nejtragičtějším na celé hře. Panáci pobíhají, jak kdyby si vrazili nůž do zadku. Žádné plynulé animace tedy nečekejte a ani připojení k online hře není občas úplně bez problémů. Také musím zmínit tupou umělou inteligenci protivníků, když se rozhodnete hrát hru pro jednoho hráče. Tak tupé nepřátele jsem už dlouho neviděl. Snad i amatérští boti do CSka na PC byli daleko chytřejší.

Enemy Territory: Quake Wars je přes chyby dobrou online hrou, která si získá své publikum. Pokud jste hráli někdy původní Enemy Territory, hru si rozhodně pořiďte, nebudete litovat.

Enemy Territory: Quake Wars

ps3x360
Activision, Z-Axis, Ltd.
Datum vydání hry:
27. 5. 2008
Žánr:
Střílečka, Strategie
KARTA HRY
7/10

Komentáře