Donkey Kong Country: Tropical Freeze

recenze  13
Martin Šmíd, 17. 2. 2014 14:00
Ačkoliv se v minulém roce konzoli Wii U moc nedařilo, třetí strany ji téměř odpískaly, Nintendo se neustále snaží zvednout zájem, a jak jinak, než kvalitními hrami z vlastní produkce. Několik vysoce kvalitních záležitostí jsme tu měli v minulém roce, dokonce u nás padly dvě desítky, a v tomto by to nemělo být jiné. Stačí se ostatně podívat na seznam exkluzivit, kde je hned několik nadějných záležitostí, které zřejmě hodně hráčů donutí běžet do obchodu pro novou konzoli. Jako takový rozjezd slouží plošinovka Donkey Kong Country: Tropical Freeze, na které opět pracovalo studio Retro. Ta původně měla vyjít už v minulém roce, ale na pulty obchodů se dostává až nyní. Jestli i podruhé vytvořili vývojáři z úspěšného studia plošinovkový klenot, vám nyní dáme odpověď.

Když se na Wii před několika lety objevil Donkey Kong Country Returns, uhranul všechny nejen pěkným zpracováním, ale výbornou hardcore hratelností, kterou nám servírovaly díly ještě na SNESu, ještě když je vytvářelo studio RARE, nyní patřící Microsoftu. Nově vydaný Donkey Kong Country: Tropical Freeze na svého předchůdce plynule navazuje, tedy hlavně hratelností, která se moc nezměnila. Příběhem nikoliv, protože ten si jede svoje a pokud jste nikdy žádný předchozí díl nehráli, o nic jste nepřišli. Tedy kromě skvělé zábavy, kterou vždy série nabízela.

Příběh je zde opět maximálně jednoduchý, který není během hraní nijak rozváděn. Dokonce i Mario má o něco propracovanější scénář, hlavně v posledních letech. Každopádně na začátku slaví Donkey Kong narozeniny i se svými příbuznými, mezi nimiž je nejen oblíbené duo Diddy Kong a Dixie Kong, ale také stařičký Cranky Kong, který se zde objevuje vůbec poprvé, a ještě se k němu vrátím. Z ničeho nic ovšem hlavní čtveřici vyruší podlí zloduši Snowmadi, kteří zmrazí Kongův ostrov a ukradnou mu všechny banány, což samozřejmě není správné. Proto si musí Donkey Kong se svými příbuznými sbalit poslední banány a vydat se padouchům překazit jejich plány. Příběh svojí propracovaností a hloubkou neohromí, ale to jsme si u Nintendo her tak nějak už zvykli. Každopádně naprosto každého potěší parádním úvodním filmečkem, zvláště jeho začátek hrající na nostalgii, který si možná dáte několikrát.

Pokud jste hráli předchozí díl na Wii, budete zde jako doma, protože Tropical Freeze staví na úplně stejných herních mechanismech, jen sem tam naservíruje nějakou tu novinku, která se stará o oživení, nikoliv výraznější evoluci nebo dokonce revoluci. To je možná škoda, že nebyli vývojáři s novinkami daleko odvážnější, a nenabídli nám něco výrazně nového, co bychom v předchozích hrách neviděli. Opět tu máme ale před sebou 2D skákačku, v níž budete procházet dobře navrženými levely, jejichž design se vývojářům hodně povedl a patří k tomu nejlepšímu v žánru. Někdo by mohl říci, že se jedná jen o 2D levely, ale právě dobře vyvážený design dá pořádně zabrat, a zde se vývojářům vše povedlo na jedničku, zřejmě s ním pomáhali i vývojáři přímo z Nintenda, kteří mají zkušenosti s Mariem. Rozhodně musím pochválit také rozmanitost levelů, protože se podíváte do řady lokací s jinou tématikou, neustále vás bude čekat něco nového, a to je samozřejmě to, co od takové hry očekáváte za peníze, za jaké se prodává. Tropical Freeze nenabízí jen klasické skákací levely, ale zajezdíte si i v důlním vozíku, který samozřejmě v této sérii nemůže chybět, dokonce se budete ponořovat do mořských hlubin a prozkoumávat v nich nejen dna, ale i nejrůznější jeskyně.

Každý level navíc obsahuje řadu pastí a překážek, některé tu jsou zcela nové, a do toto všeho samozřejmě budete potkávat i nějaké ty nepřátele. Těch je tu dost, po celou dobu hraní jsou před vás předhazováni noví, takže si je vždy nejprve musíte oťapkat, abyste věděli, jestli jdou porazit, případně jestli je lepší se jim vyhnout. Tím nejlepším na Tropical Freeze jsou souboje s bossy, na kterých vývojáři od minula zapracovali. Bossové se vždy nacházejí na konci každého světa, vždy potkáte jiného, takže je nutná nová strategie k jeho poražení. Dá se říci, že na první pokus nikdy nemáte šanci bosse porazit, protože si nejprve musíte vyzkoušet jeho slabiny, případně zjistit jeho útoky, abyste věděli, jak na něj. Bossové rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co Tropical Freeze nabízí, až je škoda, že jich není více.

Tím hlavním na Tropical Freeze jsou pochopitelně čtyři hrdinové. Donkey Kong je samozřejmě ten úplně hlavní, kterého budete po celou hru ovládat. Umí skákat, mlátit nepřátele, občas si i zajezdí třeba na nosorožci, jehož jméno jistě zná každý fanoušek. Pak tu jsou jeho tři pomocníci, kteří mu propůjčují další vlastnosti a hratelnost dost oživují, navíc se mnohdy můžete rozhodnout, jakého použít, podle toho, jaký se zrovna na danou část bude hodit. Třeba Diddy Kong umí na chvilku využít jetpack, případně při doplnění energie umí z protivníků udělat balónky se životy. Nejvíce jsem za hru používal Dixie Kong, která umí roztočit banán na čepici, chvilku plachtit a navíc i dostat se výše do míst, kam by se hlavní opičák jen těžko dostával. Mezi speciální schopnost pak patří doplnění životů, kterých nikdy není dost. Jako poslední je tu nováček Cranky Kong, který už toho má jinak hodně za sebou, a proto ho poznáte i díky holi, o kterou se opírá. Díky ní navíc umí skákat třeba po ostnatých pastích, které by jinak Kongovi způsobily velká zranění. I přes tuto výhodu jsem ale moc Crankovi na chuť nepřišel a využíval jsem ho minimálně. Každopádně všechny tři společníci nabízejí jiné možnosti hraní a ve výsledku jejich rozmanitost oceníte.

Pokud Donkey Kong chvilku stojí na místě, vytáhne z nudy kapesní konzoli Nintendo 3DS.

Protože Donkey Kong Country: Tropical Freeze vychází na konzoli Nintendo Wii U, určitě vás zajímá, jak využívá Wii U Gamepad. Zde je ovšem zklamání, protože Wii U Gamepad není využit vůbec. Když si hru zapnete na televizi, displej na gamepadu se jednoduše vypne, aby se šetřila baterka. To je určitě škoda, protože Nintendo by mělo v prvé řadě v každé své hře ukazovat, jak je druhý displej osvěžujícím a inovativním prvkem. Takhle tu máme jen ukázáno, že vlastně u mnoha her není potřebný, a slouží jen jako gimmick u několika vybraných. Displej Wii U Gamepadu tak využijete jen v momentě, když budete hru hrát přímo na něm. Každopádně abych jen nenadával, musím pochválit přesné a maximálně intuitivní ovládání, které pomáhá zábavě a hráči usnadňuje hraní i v těch náročnějších pasážích, u kterých byste jinak chtěli hodit ovladač do zdi.

Základní část Donkey Kong Country: Tropical Freeze má šest světů po několika levelech (na Wii bylo 8 světů, které ovšem obsahovaly méně levelů), které nejsou zase tak těžké, jak by se mohlo zdát. To je možná i škoda, že tu máme další sérii po Mariovi, která jde v posledních letech spíše jednodušší cestičkou a hardcore hráčům moc míst (u posledního souboje se ale budete muset držet, abyste Wii U Gamepad nerozpůlili o televizi), kde by ukázali svoje schopnosti, nenabízí. U původního dílu na Wii byla obtížnost posazena vysoko, možná jste sami několik ovladačů rozbili, proto obsahoval i možnost level přeskočit, pokud se nedařilo. Zde tato možnost není, protože vývojáři ani nepočítají s tím, že by měl někdo s obtížností problém.

Pro fanoušky má nový Donkey Kong ještě řadu zamknutých levelů, které je nutné odemknout, rovněž můžete v každém levelu vysbírávat nejen písmenka do slova KONG, ale také puzzly pro obrázky, takže i po dohrání je tu rozhodně důvod, proč se vracet a hrát. Každopádně základ má zhruba sedm až devět hodin, záleží na tom, jak moc zkušení hráči plošinovek jste. Pokud všechny levely dohrajete, můžete se pustit ještě do klasických časovek, které tu jsou v rámci série vůbec poprvé, a srovnávat časy s dalšími hráči či svými kamarády. Časy jsou docela pořádně kruté a doskákat level na zlatou medaili vyžaduje nejen zručnost, ale i velmi dobrou znalost daného levelu, protože normální cestičkou většinou cílový čas nedáte.

Kromě singleplayerové části si můžete zahrát všechny levely i s kamarádem v kooperaci. Protože jde hru od Nintenda, tak nějak lze očekávat, že tu nebude online režim, který tu samozřejmě není. To ale na škodu příliš není, protože na kooperaci Tropical Freeze nestaví, jen tu slouží jako takový menší/větší bonus, který ovšem ve výsledku funguje velmi dobře a je hodně zábavný. Jen je zase škoda, že vývojáři kooperaci od Wii dílu nějak neoživili a nepřidali novinky, které jsme ještě neviděli.

Protože Nintendo připravilo Donkey Kong Country: Tropical Freeze na svoji novou konzoli, vše běží ve vysokém rozlišení, navíc grafika doznala od minulého dílu docela velký upgrade i po stránce detailů. Levely jimi doslova přetékají, září spoustou barev, a i hlavní opice jsou maximálně detailní, můžete si na nich všimnout každý chloupek. Po vizuální stránce jen těžko něco vyčítat, protože na hru se velmi dobře dívá, zvláště tedy na televizi, ale ani na Wii U Gamepadu nevypadá špatně, i když tam je limitována nižším rozlišením, takže drobnější detaily zaniknout. Hře určitě pomáhá plynulost, žádných problémů jsem si nevšiml, vše běželo maximálně svižně. Co bych ovšem ocenil, pokud by nahrávací obrazovky byly o něco kratší, protože se mi zdálo, že zde jsou až moc dlouhé. Pokud grafika je tak nějak normální, to hudební doprovod od Davida Wise obsahuje jednak dobře známé skladby, ale i spoustu nových, navíc každý ostrov má svoje vlastní. Soundtrack je rozhodně povedený, a určitě si ho budete i pouštět samostatně, protože skladby se vám po dohrání každého světa odemknou v menu.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze je určitě dobře zvládnutá plošinovka, u níž se budete bavit po celou dobu, ale tak nějak bych řekl, že se od ní čekalo ještě o něco více. Pro fanoušky předchozího Wii dílu totiž nepřináší moc nového, velkým mínusem je určitě i nulové využití Wii U Gamepadu, který vůbec nepotřebujete, případně níže postavená obtížnost. Kdo má ovšem rád plošinovky, pořád se jedná o výbornou zábavu, jen to není hra, kvůli které byste museli utíkat do obchodů pro novou konzoli. Právě takové hry ovšem Wii U v současnosti potřebuje.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

wiiu
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
21. 2. 2014
Žánr:
Plošinovka
KARTA HRY
8/10

Komentáře