Hry v roce 2024

special  24
Martin Šmíd, 1. 1. 2024 0:01
Rok 2023 je pryč a my se konečně můžeme začít připravovat na to, co nás čeká v roce 2024. V minulém roce jsme se dočkali docela velkého množství kvalitních her, takže rozhodně bylo co hrát. No a letos by tomu nemělo být jinak. Čekají nás velké hry napříč všemi konzolovými platformami. Na ty nejzajímavější, které jsou v současnosti potvrzeny, se podíváme v tomto článku.

PlayStation v roce 2024

Mnozí hráči řeknou, že PlayStation měl špatný rok 2023, protože nepřinesl moc velkých first-party her, alespoň ve srovnání s rokem 2022. Tak černě bychom to ale neviděli, protože pořád jsme se dočkali uvedení DualSense Edge, headsetu PlayStation VR2 s kvalitní hrou Horizon Call of the Mountain nebo komiksovky Marvel’s Spider-Man 2. Sony v posledních letech neoznamuje moc her roky dopředu, jako to dělá třeba Microsoft, přesto je na příští rok potvrzeno hned několik silných first-party nebo exkluzivních her, které stojí za pozornost. Už v lednu vyjde The Last of Us Part II Remastered pro PlayStation 5, který kromě lepšího technického stavu nabídne i nový obsah. Více se o hře rozpovídáme v recenzi, která už odpočívá v redakčním systému. V únoru Sony vydá mnohými hráči očekávanou kooperativní akci Helldivers 2 od vývojářů z Arrowhead Game Studios, která bude navazovat na úspěšného předchůdce. Tentokrát ale vše uvidíme z pohledu třetí osoby a máme se dočkat řady propracovanějších herních mechanik. Na hře je vidět, že vývojáři tentokrát měli na vývoj více času a mohli se opřít o větší rozpočet. No a v březnu pak vyjde open-world akční RPG hra Rise of the Ronin, na níž pracuje studio Team Ninja, stojící za hrami jako Nioh, Ninja Gaiden nebo Wo Long: Fallen Dynasty. Sony má tak hned na začátek příštího roku tři silné first-party hry, a to nesmíme zapomenout na dohodnutou exkluzivitu Final Fantasy VII Rebirth od Square Enixu. Ta zatím vypadá neuvěřitelně dobře a pravděpodobně půjde o velký system seller.

Sony tímto ale v příštím roce končit nebude. Ostatně v lednu vyjde u nás handheld PlayStation Portal, do něhož je možné streamovat hry z konzole PlayStation 5. Dále bychom se měli dočkat vydání parádně vypadající rychlé akce Stellar Blade od korejských vývojářů SHIFT UP, která se bude točit kolem boje proti hordám nepřátel z jiného světa. Na rok 2024 je oznámena i multiplayerová first-person střílečka Concord od vývojářů z Firewalk Studios, kteří dříve pracovali v Bungie na hrách Halo a Destiny. O ní zatím nic nevíme, ale proslýchá se, že by mohlo jít o velmi kvalitní záležitost, které navíc Sony hodně věří. No a zapomenout zmínit nesmíme ani remake hororové adventury Silent Hill 2, multiplayerovou podivnost Foamstars od Square Enixu, inspirovanou Splatoonem, případně. Sony by také měla v tomto roce uvést po celém světě akci Lost Soul Aside od čínských vývojářů, která na sebe strhává pozornost už několik let. A na závěr je tu Destiny 2 a jeho finální velké rozšíření The Final Shape, které se studiu Bungie musí povést. Zvláště po posledních přešlapech. Z výše vypsaných her je patrné, že fanoušci PlayStationu se mají rozhodně na co těšit.

Sony má oznámeny ještě hry Fairgame$ od Haven Studios a Death Stranding 2 od Kojima Productions. Ty ovšem nemají zatím datum vydání a je otázka, jestli v letošním roce vyjdou. Je to klidně možné, hlavně u Death Stranding 2 se spekulovalo o letošním roce.

Ubisoft v roce 2024

Není tomu tak dlouho, co měl Ubisoft u nás velmi dobré jméno. Mohly za to jednak kvalitní hry, ale také skutečnost, že je pravidelně lokalizoval do našeho rodného jazyka. To se ale v posledních letech změnilo a bohužel nás obdařil i několika méně povedenými hrami, které následně komerčně propadly. V poslední době se ale zdá, že se začalo vše zase obracet dobrým směrem, a příští rok by toho měl být důkazem. Už v polovině ledna nás bude čekat nadějně vypadající metroidvania akční plošinovka Prince of Persia: The Lost Crown, za níž stojí vývojáři ze studia Ubisoft Montpellier (Rayman Origins a Rayman Legends nebo Mario + Rabbids Sparks of Hope). Podle prvních dojmů se zdá, že by mohlo jít o trefu do černého. Nebudeme ale předbíhat. Je ovšem otázka, jak o měsíc později dopadne několikrát odložená a dlouho vyvíjená pirátská hra Skull and Bones, odehrávající se ve zlatém věku pirátství roku 1700. Dojmy jsou zatím spíše rozporuplné, a docela dost odkladů nevěstí nic dobrého.

V roce 2024 by měla vyjít i zatím parádně vypadající akční hra Star Wars Outlaws od vývojářů ze studia Massive Entertainment (The Division a Avatar: Frontiers of Pandora), která ohromila před půl rokem parádní prezentací. Následovat by jí měla akční hra s pracovním názvem Assassin's Creed Codename Red. Má jít o zbrusu nový velký díl oblíbené série, tentokrát zasazený do feudálního Japonska. Tím se tak splní sen mnohých fanoušků, kteří po tomto zasazení volali už poměrně dlouho. Během roku by měla vyjít i multiplayerová survival akce Tom Clancy's The Division Heartland, případně multiplayerová střílečka XDefiant, která byla také už několikrát odložena. Obě zméněné live service hry mají vyjít formou free-to-play. Ubisoft toho má ve vývoji samozřejmě mnohem více. Připravuje třeba remake her Splinter Cell a Prince of Persia: The Sands of Time, Tom Clancy's The Division 3 nebo Beyond Good and Evil 2. Je ovšem otázka, jak daleko je vývoj těchto her. Spíše bychom nepočítali s tím, že vyjdou během následujících dvanácti měsíců.

Xbox, Bethesda a Activision Blizzard v roce 2024

Xbox zažil docela slušný rok, co se týče nových first-party her. Konzoloví hráči se konečně dočkali výborných strategií Age of Empires II a Age of Empires IV, a Forza Motorsport zase potěšila hráče závodních her. Co se týče her Bethesdy, tam to bylo jako na houpačce. Výborný Hi-Fi Rush následoval nedopečený propadák Redfall, po němž dnes už nezavadí pohled ani pořádně hladový upír. Vesmírné akční RPGčko Starfield nebylo rozhodně špatné, ale určitě se od něj čekalo daleko více. V roce 2024 by chtěl Microsoft uvést hned několik velkých her. Mezi nimi je Senua’s Saga: Hellblade 2 od vývojářů ze studia Ninja Theory, která zatím z ukázek vypadá parádně. O vizuální zpracování a asi ani příběh strach nemáme, ale jak na tom bude hratelnost, je zatím velká otázka. Dále by měla v letošním roce vyjít akční RPG hra Avowed od vývojářů ze studia Obsidian, která se odehrává ve světě série Pillars of Eternity. Po poslední ukázce hře celkem věříme. Navíc by mohla fanouškům zkrátit čekání na The Elder Scrolls 6. A letos by měla vyjít i nová verze oblíbeného leteckého simulátoru Microsoft Flight Simulator s číslovkou 2024, pro níž se plánuje velké množství novinek. Mezi menší first-party hry bude letos patřit Towerborne od vývojářů ze studia Stoic, kteří stojí za trilogií Banner Saga, v níž se vydáme zachránit samotné lidstvo. 

Xbox toho má samozřejmě oznámeného ještě mnohem více, ale je otázka, jestli z toho něco vyjde. S Fable bychom moc nepočítali, stejně jako se State of Decay 3, Clockwork Revolution, South of Midnight, Everwild nebo Perfect Dark. Na nové hře pracuje také studio The Coalition. Pravděpodobně jde o Gears 6, ale té se zřejmě dočkáme nejdříve v roce 2025. Také je nepravděpodobné vydání hororové hry OD od studia Kojima Productions. Co se týče Bethesdy v roce 2024, to je opravdu jedna velká neznámá. Potvrzen je next-gen update pro Fallout 4, který by měl vyjít v následujících měsících. Starfield se dočká updatů, ale také velkého rozšíření Shattered Space. Více toho zatím Bethesda na rok 2024 nemá. Indiana Jones od Machine Games nebo Marvel’s Blade vyjde až později. Pod Microsoft nově patří i Activision Blizzard. Od něj se v letošním roce očekává nové Call of Duty. O něm zatím z oficiálních zdrojů nic nevíme. Podle nepotvrzených zvěstí se má odehrávat během války v Perském zálivu. Na potvrzení si ale musíme počkat. Studio Blizzard Entertainment bude tento rok dále podporovat svoje akční RPGčko Diablo IV, což má vyvrcholit prvním velkým rozšířením Vessel of Hatred

Nintendo v roce 2024

Na Nintendu je pozoruhodné to, že dokáže pravidelně přinášet pro své konzole velké množství výborných her, z nichž jsou následně obrovské komerční hity. Viděli jsme to v roce 2023, no a rok 2024 by neměl být jiný. Ačkoliv v jednom by se měl od těch předešlých lišit. Očekává se, že vyjde i nová konzole Nintenda, která bude navazovat na veleúspěšnou konzoli Nintendo Switch. Než se jí ale dočkáme, a než bude vůbec oznámena s prvními podrobnostmi, měli bychom se dočkat řady nadějných her pro Nintendo Switch. Už v únoru třeba vyjde remake puzzle plošinovky Mario vs. Donkey Kong, jenž nabídne upravenou vizuální stránku, ale také kooperaci a další herní novinky. V březnu pak bude následovat hra Princess Peach: Showtime!, v níž zažije své vlastní originální dobrodružství oblíbená princezna, která během něho bude moci obléknout řadu oblečků, propůjčující ji jedinečné schopnosti. Dále má Nintendo oznámen remake hry Luigi's Mansion 2, která vyšla původně pro kapesní konzoli Nintendo 3DS. S jeho vydáním se počítá na léto. A svůj remake dostane v letošním roce i Paper Mario: The Thousand-Year Door, o který si fanoušci psali hodně dlouho. Není se čemu divit, jde o naprostou klasiku se skvělým příběhem, dobře napsanými postavami a zábavnou hratelností. Remake by na tom neměl být jinak.

A to je zatím vše, co má Nintendo oznámeno ze své first-party produkce na rok 2024. Od svých partnerů pak má přislíbeno hry jako Laika: Aged Through Blood, Another Code: Recollection, Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy, Tomb Raider I-III Remastered, Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes, Hollow Knight: Silksong, Metal Slug Tactics, Contra: Operation Galuga a další, které stojí za pozornost. Dá se ale očekávat, že first-party her vydá nakonec mnohem více a řadu z nich si schovává i na launch své nové konzole. Navíc Nintendo je známé tím, že neoznamuje hry roky dopředu, ale krátce před jejich vydáním. Výjimkou je jen Metroid Prime 4, který byl oznámen před řadou let, a stále jsme se ho nedočkali. Může se to změnit v letošním roce? Šance tu určitě je. 

Electronic Arts v roce 2024

Společnost Electronic Arts zatím ještě neoznámila hry, které vydá v roce 2024. Víme jen, že v současnosti připravuje na letošní rok nadějně vypadající plošinovku Tales of Kenzera: ZAU od vývojářů ze Surgent Studios, zaměřující se na ukázku afrického dědictví. Zatím vypadá nadějně, ale zcela jistě půjde jen o doplněk celkového lineupu. V něm určitě nebudou chybět nové ročníky každoročních sérií EA Sports FC, NHL nebo Madden. Těžko říci, jestli letos vyjde Dragon Age: Dreadwolf, na němž pracují vývojáři z Bioware posledních několik let. Kompletní představení této hry je naplánováno na letošní léto. Ještě stojí za zmínku, že v létě dostane hra EA Sports FC 24 bezplatné rozšíření EURO. 

Square Enix v roce 2024

Se Square Enixem je to jako na houpačce. Poté, co se zbavil svých studií v Evropě a Severní Americe, se bude do budoucna zaměřovat pouze na svoji vlastní japonskou produkci, která mu zatím přinášela největší úspěchy. A tou největší jeho hrou bude letos určitě Final Fantasy VII Rebirth pro konzoli PlayStation 5. Pro tu připravuje i zmíněnou multiplayerovou hru Foamstars. Dále bude hodně spoléhat na velké rozšíření Dawntrail pro své úspěšné MMOčko Final Fantasy XIV, které se i mnoho let po svém vydání těší značné oblibě mezi hráči. Na rok 2024 pak počítá ještě s vydáním dvou JRPG her SaGa Emerald Beyond (konec dubna) a Visions of Mana. Pro sérii Mana půjde o první novou hru po patnácti letech, takže očekávání mezi fanoušky jsou docela velká. 

Capcom v roce 2024

Mezi hráči oblíbený vydavatel Capcom v současnosti připravuje několik nadějných a očekávaných her, ale je otázka, kdy nakonec vyjdou. Jistotou je zatím jen kolekce Apollo Justice: Ace Attorney Trilogy (nabídne tři hry Apollo Justice: Ace Attorney, Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies a Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice v HD grafice a několika spíše drobnějšími vylepšeními), která vyjde koncem ledna. A také nesmíme zapomenout na akční RPGčko Dragon's Dogma 2, na které čekají fanoušci prvního dílu mnoho let. A dočkají se konečně koncem března. Navíc hra vypadá opravdu parádně.  Co určitě nevyjde v letošním roce, je nový Resident Evil a ani Monster Hunter Wilds, jenž byl nedávno oznámen na rok 2025. Otázkou je, co hra Pragmata. Ta byla odložena na neurčito, za což se Capcom omluvil. Je možné, že vyjde už letos? Asi ano, ale moc bychom s tím nepočítali.

Bandai Namco v roce 2024

Na letošní rok připravuje několik nadějných her i herní vydavatel Bandai Namco. Tou vůbec největší a zřejmě i nejočekávanější je bojovka Tekken 8, který vychází už koncem ledna. Demoverze se povedla, z videí hra vypadá lépe a lépe, takže si asi nikdo nedovede představit, že by nešlo o velký hit. Na únor se pak připravuje i bojovka Jujutsu Kaisen Cursed Clash, která je založená na oblíbené japonské anime sérii. Datum vydání zatím nemá nadějně vypadající akční RPG hra SAND LAND, o níž slyšíme čím dál více, a ani puzzle hororová plošinovka Little Nightmares III, navazující na dva úspěšné předchůdce. A když už jsme u Little Nightmares, začíná se proslýchat o vylepšené verzi prvního dílu pro současné platformy. Potvrzen ale nebyl. Jde ale vidět, že je to klíčová značka pro Banda Namco. 

Další zajímavé hry v roce 2024

To bychom měli hry od největších herních společností, ale samozřejmě vyjdou i další, které se do seznamu zatím nedostaly. Už na konec ledna připravuje SEGA hru Like a Dragon: Infinite Wealth z oblíbené Yakuza série. Začátkem února pak vyjde mnoho let vyvíjená akční RPG hra Granblue Fantasy: Relink od studia Cygames, která s každou ukázkou vypaadá lépe. Navíc v lednu bude možné si ji vyzkoušet skrze hratelnou demoverzi. Zapomenout nesmíme ani na remake hry Persona 3 s podtitulem Reload, případně komiksovou akční hru Suicide Squad: Kill the Justice League. Ta si sice odnášela v posledních letech velkou kritiku od fanoušků, hlavně za své směřování. V posledních ukázkách ale špatně nevypadala, a třeba půjde o černého koně letošního roku.

Nadějně zatím vypadá i nová akční RPG hra Banishers: Ghosts of New Eden od vývojářů ze studia Don't Nod. V únoru vyjde i kolekce Tomb Raider I-III Remastered Starring Lara Croft, nabízející remastery tří legendárních akčních adventur s Larou Croft. Ty budou mít nejen nový grafický kabátek, ale také budou obsahovat i velká rozšíření. Ta se na konzole dostanou vůbec poprvé. Naděje vzbuzuje i reboot hororové série Alone in the Dark, který zatím vypadá dobře, ačkoliv nás vývojáři v posledních měsících vystrašili i několika odklady. Na první polovinu letošního roku je v plánu i odkládaná akční hra S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl od ukrajinských vývojářů, která je v plánu pro PC a Xbox Series X/S s českými titulky. Uvidíme, jak dlouho bude trvat časová exkluzivita. Třeba se dočkají letos i hráči na dalších platformách. V druhé polovině roku 2024 pak vyjde parádně vypadající čínské akční RPGčko Black Myth: Wukong, které bylo nedávno konečně potvrzeno i na konzole. A výborně zatím vypadá i akční hra Warhammer 40,000: Space Marine 2.

  • Brothers: A Tale of Two Sons Remake
  • Star Wars: Dark Forces Remaster
  • The Outlast Trials
  • Bulletstorm VR
  • Pacific Drive
  • Outcast 2: A New Beginning
  • Ark 2
  • Decapolice
  • South Park: Snow Day!
  • Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2
  • Lollipop Chainsaw: RePOP

Komentáře