Swords & Soldiers

recenze  1
Martin Šmíd, 23. 12. 2010 22:00
Je to zhruba rok a půl, co se na službě WiiWare objevila zajímavá hra Swords & Soldiers od vývojářů ze studia Ronimo Games. Herní recenzenti si okamžitě tuto 2D strategii zamilovali, za což mluví hlavně vysoké známky. Majitelé HD konzolí tak mohli tento klenot jenom závidět. Až tedy do teď, protože se na službě Playstation Network objevila HD verze této hry, která přináší kompletní původní zkušenost, ale i řadu novinek, šitých na míru Playstationu 3. Pojďme se tak podívat, proč byste Swords & Soldiers neměli minout.

Určitě se ptáte, co je přesně Swords & Soldiers zač. Jde o jakousi strategii, kterou akorát nevidíte z klasického pohledu, ale z 2D perspektivy. Hru tak vidíte jako nějakou 2D hopsačku. Jinak jsou všechny prvky čistě strategické, takže jako v každé takové hře posíláte dělníky kopat zlato, za které si pak budujete armádu a posíláte ji na opačný konec mapy, kde je váš nepřítel. Musíme říci, že se nám 2D pohled na celkově dění hodně líbil a určitě se na konzole hodí více, než ten klasický. Nemusíte tak šachovat s Dualshockem jako smyslu zbavení a navíc si hru užijete, jako nikdy dřív. Ovládání je totiž opravdu primitivní a jediné co budete potřebovat, jsou tlačítka L1, R1, trojúhelník, křížek a analogová páčka. Nic víc.

Ve Swords & Soldiers proti sobě bojují tři znepřátelené strany (Aztékové, Vikingové a Číňané), aby získaly na svoji stranu přízeň bohů. Díky nim pak budou moci jednoduše vyhrávat války, protože získají několik opravdu magických schopností. Hráč si může postupně zahrát za všechny tři národy, přičemž na něj za každý čeká desítka originálních misí. Každá civilizace má navíc své originální jednotky a dokonce schopnosti, které během bitev využíváte za nastřádanou manu. Díky ní tak můžete posílat na nepřátele blesky, šípy a spoustu dalších zbraní. Hlavní kampaň by tak měla vystačit na pár slušně propařených hodin. Pokud všechny mise pokoříte, což nebude zase tak jednoduché, můžete se pustit do skirmish režimu nebo jsou pro vás připravené nejrůznější bonusové výzvy.

Kromě hry pro jednoho obsahuje Swords & Soldiers i multiplayer. Ten si můžete zahrát buď online přes Playstation Network nebo lokálně na rozdělené obrazovce. Online multiplayer jsme bohužel neměli možnost vyzkoušet, protože Swords & Soldiers hraje opravdu hodně málo hráčů, takže najít někoho byl nadlidský úkol. To lokální multiplayer jsme si užili, ačkoliv v něm jde prakticky pořád o totéž – zničit protihráče na opačné straně mapy. Hráč si před zapnutím hry může nastavit frakci, za kterou bude hrát, ale je i připraveno několik map. Ty jsou spíše menší, ale rozhodně hře neubírají. Musíme i říci, že hraní na rozdělené obrazovce je krásně přehledné a nijak hře neubírá. Pokud tak máte doma dva ovladače a někoho, koho také baví strategické hry, je Swords & Soldiers stvořen právě pro vás.

Co se týče grafické stránky, tak ta je krásně kreslená a v HD rozlišení naprosto vynikne. Rovněž všelijaké efekty jsou naprosto parádní, což nás vede k dalšímu, hodně pěknému bonusu. Tím je podpora pro 3D zobrazení. Všechny efekty vám tak díky němu budou létat až do obýváku a dodají hře opravdu jedinečné kouzlo. U grafiky se sluší ještě dodat, že se hra vůbec necukala a neustále běžela velmi svižně. Strhující je pak i orchestrální soundtrack, který dodává hře šťávu. K technickému zpracování tak nemáme u Swords & Soldiers žádné výhrady.

Swords & Soldiers je velmi povedenou 2D strategií, která obsahuje neuvěřitelně chytlavou hratelnost, díky níž se od televize jen tak neodtrhnete. Pokud vám tak strategie něco říkají a chcete si je zkusit trošinku jinak, tak je Swords & Soldiers právě pro vás. V současnosti naleznete jen málo her na službě Playstation Network, do kterých by se vyplatilo investovat více.

Swords & Soldiers

ps3wii
Ronimo Games, Ronimo Games
Datum vydání hry:
15. 5. 2009
Žánr:
Real Time Strategie (RTS), Strategie, Indie, Arkáda
KARTA HRY
9/10

Komentáře