Pro Evolution Soccer 2019

recenze  13
Martin Šmíd, 17. 9. 2018 14:41
Před několika týdny začala nová fotbalová sezóna, což má za následek i vydání nových ročníků fotbalových her. Zatímco EA Sports svoji sérii FIFA hodně propagovala a dočkali jsme se řady velkých prohlášení, to Konami bylo celkem ticho a moc velkou reklamu novému ročníku Pro Evolution Soccer neudělalo, což se následně projevilo pochopitelně i na prodejích. Rezignovalo snad Konami? To určitě ne, ale zdá se, že ztráta několika dalších a nutno dodat, že klíčových licencí znamená, že nový ročník není pro fotbalové fanoušky tak lákavý. Alespoň pro ty občasné. Jestli jde ale pořád o kvalitní fotbalovou hru, se dozvíte níže.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Svoji recenzi začnu rovnou tou nejdiskutovanější změnou, kterou nový ročník Pro Evolution Soccer postihl. Konami začátkem léta přišlo o licenci na soutěže Liga mistrů a Evropská liga. Sice by se mohlo zdát, že nejde o nějakou velkou tragédii, ale opak je pravdou. Oficiální licence na tyto dvě soutěže značně pomáhala předchozím ročníkům a je velká škoda, že si už nejprestižnější klubovou soutěž v Pro Evolution Soccer nezahrajeme. A tím se dotýkám i samotných licencí, na které vždy fotbalová série od Konami trpěla, ale nový ročník je na tom ještě hůře. Sice se nás snaží vývojáři potěšit licencí na některé evropské ligy, ale ta anglická, španělská nebo německá chybí, a když už je přítomna italská, tak zase není možné hrát za Juventus, takže nejlepší současný fotbalista Christiano Ronaldo hraje v nějakém neznámém týmu v ošklivých dresech. Těžko říci, proč není Konami schopné vyjednat přední evropské ligy a celosvětově oblíbené týmy, určitě by tím fanoušky potěšilo více jak licencemi na argentinskou nebo ruskou ligu, které zajímají maximálně pár hráčů, a určitě také nebudou zdarma.  To bych měl k licencím. Je ale nutné u nich zmínit, že pořád si můžete i do nového ročníku nahrát sety od fanoušků a upravené týmy, aby vše vypadalo tak, jak má, ale pro občasného hráče jde o trochu krkolomné řešení. Proč by měl toto řešit, když konkurence vše nabízí v základu a nemusí se o nic dalšího starat.

Pro Evolution Soccer byla dlouhodobě určena spíše pro hardcore fanoušky, a nezdá se, že by se na tomto mělo něco v budoucnu měnit. To ovšem fanouškům moc vadit nebude, protože nový ročník, pokud mu dáte šanci a propadnete jeho kouzlu, opět nabízí strhující fotbalovou podívanou se spoustou dech beroucích momentů, nádherných gólů, které zvednou ze židle, a nezapomenutelných zápasů, u nichž si budete připadat, jako když se díváte na vypjaté zápasy mezi rivaly v televizi. Pro Evolution Soccer v tomto neztratil nic ze svého kouzla, navíc vývojáři stále skvělou hratelnost obohatili o řadu zajímavých a osvěžujících novinek. Sice některé zní na papíře jako klasické PR řeči, ale ve skutečnosti fungují velmi dobře a každý je jistě ocení. Překopaná fyzika míče je cítit od první minuty, s níž je následně spojené i zpracování míče, které je daleko reálnější a nepředvídatelné a má následně vliv nejen na přihrávky, ale také střelbu, vytváření různých kliček mezi obránci soupeře a tak dále.

Odrazy míče pochopitelně budou více trápit i obránce, kteří si mohou dát daleko více vlastních gólů (z takových gólů do branky soupeře jsem měl vždy škodolibou radost), a samozřejmě budou trápit i brankaře. Ti doznali od minula viditelný posun k lepšímu, už tolik nechybují a občas se vytasí se zákrokem sezóny. I oni ale pochopitelně nemohou zabránit gólu, pokud obrana selže, případně se nějak špatně odrazí míč do protipohybu. Zatímco s brankaři jsem celkem spokojený, umělá inteligence spoluhráčů občas pokulhává a není tak stoprocentní, jak bych si představoval. Když vám vadí inteligence a projev soupeře, můžete vždy zvednout obtížnost, ale spoluhráči se chovají pořád stejně a někdy ne tak ideálně, jak bych si představoval.

Přepracovaná fyzika má jistě velký dopad na samotnou hratelnost a je nutné si na ní chvilku zvykat. Co ovšem má ještě velký vliv na hratelnost, jsou osobnosti jednotlivých velkých hráčů, kteří dokážou rozhodovat vypjaté a kolikrát nerozhodné zápasy. Každý takový fotbalista má navíc své jedinečné vlastnosti, které je dobré využívat ve prospěch týmu a klidně kolem hvězdy postavit celou taktiku. Jen tak vyždímáte jeho potenciál, což se pochopitelně projeví na výsledcích. Občas jsem až koukal, jak jeden fotbalista dokáže strhnout celý tým, ale tak je to ostatně i v reálném fotbale a jsem rád, že tento prvek se podařilo Konami dobře zapracovat do Pro Evolution Soccer.

Jak jste pochopili z předchozích řádků, hratelnost je u Pro Evolution Soccer stále velmi dobrá a rozhodně fanoušky nezklame. Ani výběr herních režimů není špatný a jejich počet plně uspokojí. V offline můžete hrát klasicky rychlé zápasy, různé turnaje, ligy nebo si dát režim Master League, v němž musíte z pozice trenéra činit i důležitá rozhodnutí ohledně týmu. Oproti minulému ročníku tu byl přepracován jen systém přestupů, který je nyní průhlednější, intuitivnější a dává vám více možností. Jen mi přišlo, že by interface mohl být přehlednější, ale s ním mám problém nejen u Master League, ale prakticky u celé hry, protože není tak uživatelský přívětivý, jak by bylo třeba.

Pokud vás omrzí offline režimy, můžete se pustit do online hraní. Před několika lety byla série Pro Evolution Soccer v online režimech hodně pozadu za konkurencí od EA, ale to už tak úplně neplatí a i tady Konami dokáže fanoušky určitě uspokojit. Můžete si dát klasickou rychlou hru, v níž vám bude přes matchmaking vyhledán soupeř, případně si dát hru s kamarádem. Nejdůležitějším režimem je ale opět myClub, který je odpovědí Konami na kartičkový režim FUT ze série FIFA. Opět si tedy stavíte za kartičky svůj vlastní tým, od manažera po skauty a samotné hráče, přičemž následně hrajete jak proti umělé inteligenci, tak ostatním hráčům, Oceňuji, že myClub je od první minuty přístupný naprosto pro každého, není nutné do něj nějak dlouho pronikat. Navíc i mikrotransakce nejsou zase tak otravné. Sice by bylo asi nejlepší, kdyby vůbec ve hře nebyly, ale i bez nich se v klidu obejdete a vystačíte si s měnou, kterou získáte za zápasy a plnění různých rozmanitých úkolů. Režim myClub doznal od posledního dílu spíše evolučních změn, ať už jde o design karet, zapojení legendárních hráčů nebo hráčů týdne s časově lepšími statistikami.

V čem Pro Evolution Soccer rozhodně boduje, je výborné vizuální zpracování. Stadiony jsou nádherné, mají spoustu detailů, hře pomáhá i skvělé nasvícení a podpora HDR. Velmi dobře jsou na tom i modely samotných fotbalistů, hlavně tedy těch známých. Dokonce bych řekl, že vypadají ještě lépe jak v konkurenční sérii FIFA. Na druhou stranu ti méně známí fotbalistu už reálných předlohám neodpovídají a jejich model není tak kvalitní, s čímž se ale tak nějak musí počítat. Jinak technická stránka je v pořádku, nesetkal jsem se s žádnými problémy, hra jede krásně plynule, přesně tak, jak očekáváte. S čím ovšem nejsem úplně spokojený, je trochu nevýrazné ozvučení během zápasů, na což trpí atmosféra, stejně tak naprosto otřesný komentátoři. V Konami by si měli do příštího ročníku najmout někoho kvalitnějšího a nechat současné pány odejít, protože jejich výkon je hodně diskutabilní a hře spíše ubližuje.

Série Pro Evolution Soccer sice dostala pořádnou facku ztrátou několika silných licencí, ale nejde upřít skutečnost, nový ročník je opět velmi kvalitní fotbalovou hrou, kterou si užijí hlavně ti největší fanoušci. Na zápasy se pěkně kouká, novinky v hratelnosti hru pěkně oživily a dobrý výběr herních režimů pak uspokojí určitě každého. Pro Evolution Soccer 2019 rozhodně stojí za zvážení a jde o dobrou alternativu pro konkurenční ačkádovější FIFU. 

Pro Evolution Soccer 2019

ps4xone
Konami, Konami
Datum vydání hry:
28. 8. 2018
Žánr:
Sport
KARTA HRY
8/10

Komentáře