Peggle

recenze  8
Martin Šmíd, 30. 3. 2010 1:19
Minulý rok společnost PopCap Games oznámila, že nabídne svůj katalog her i hráčům na Playstationu 3. Netrvalo dlouho a na službě Playstation Network se objevila většina těch největších hitů, které má PopCap Games v katalogu. Přesto jedna hra pořád chyběla a vysel nad ní otazník, jestli se jí na Playstation Network vůbec dočkáme. Tou hrou byl Peggle, originální kousek, který si bere inspiraci v klasickém Arkanoidu, ale přináší svoje jedinečné podání, které si naprosto zamilujete. Pojďme se na Peggle podívat trošinku zblízka.

Pokud jste neměli ještě s Peggle žádnou zkušenost, tak vám nyní popíšeme, o co se vlastně jedná, abyste se mohli rozhodnout, jestli hru zakoupit nebo ne. Základem hry je jakési dělo, které má omezený počet kuliček, které vystřelujete po jednotlivých arénách. Ty se skládají z několika desítek objektů (pegů), většinou obdélníčků nebo kuliček různých barev. Pro nás je ale nejdůležitější červená barva na objektech, protože právě tyto objekty musí vymizet, abyste postoupili do dalšího kola. Z počátku je docela lehké sestřelit všechny červené objekty, ale postupně se obtížnost zvedá a na řadu přijdou i nejrůznější překážky, jako jsou vysouvací hadi nebo plavající ryby. Po nějaké době se navíc objekty začnou pohybovat, takže vypočítat přesný odraz je mnohdy opravdu těžké a kolikrát se nám stalo, že po vystřelení kuličky zbyl na obrazovce jen jeden červený objekt. Dalo by se říci, že celá hra je tak trochu i o štěstí, ale to neznamená, že by po čase začala frustrovat nebo nudit. Svou návykovou hratelnosti si vás naprosto omotá kolem prstu, a i když daný level zkazíte po několikáté, rozhodně hru nevypnete. Budete ho opakovat do té doby, než se vám nepodaří level dokončit.

V Peggle na hráče čeká přes padesát vzrušujících levelů za deset nejrůznějších tvorů. Každý má vždy nějaké ty speciální schopnosti a občas vám dosti pomůže. Abyste speciální schopnost aktivovali, musíte sestřelit zelený objekt. Poté se vám na obrazovce objeví třeba několik kuliček naráz, které sestřelují další objekty. V pozdějších částech to jsou třeba neposední duchové, kteří létají arénou a rozbíjejí vše, co jim přijde do cesty. Kromě hry pro jednoho hráče přidali vývojáři do hry i multiplayer pro hráče dva. Hrát mohou klasicky na jedné televizní obrazovce nebo přes službu Playstation Network. Multiplayer poté spočívá v tom, že se snaží každý hráč nahrát co nejvíce bodů v daném levelu a tím tak porazit svého soupeře. Hráči hrají na přeskáčku, takže jejich skóre nabíhá i podle toho, jak si vede soupeř. Multiplayer není něčím extra, kvůli čemu byste Peggle kupovali, ale jistě na pár minutek zabavit dokáže. Když už jsme u těch online funkcí, nesmíme zapomenout zmínit žebříček nejlepších hráčů.

Hodnotit 2D kreslenou grafiku je hodně těžké. Ačkoliv nedosahuje úrovně jiných her na PSN, jako třeba Magic Ballu, rozhodně nejde říci, že by nějak urazila. Vše je krásně barevné a nablýskané, přičemž všemu dopomáhají nádherné grafické efekty, ať už při závěru, kdy létají po obrazovce rachejtle a hvězdičky na oslavu vaší výhry, tak při samotném hraní, kdy ničíte jedno políčko za druhým. Hudba je poté standardní a rozhodně nepřekvapí ani neurazí. Trošinku jen může celkový zážitek pokazit motiv, který se opakuje na konci každého kola a po nějaké době se ohraje a začne nudit. Nic ale nemůže být dokonalé.

Peggle konečně po dlouhém čekání přišel na Playstation Network. Sice tato verze nepřinesla žádné novinky oproti starší verzi na Xbox Live Arcade, ale to rozhodně vůbec nevadí. Peggle je totiž už v základu tak návykovou hrou, že ji budete hrát celé hodiny. Pokud máte rádi hry jako Magic Ball nebo Shatter, rozhodně si Peggle kupte, budete ho milovat, jako ho milujeme my. Víc k tomu nemusíme dodávat.

Pro ty z vás, komu by nestačil původní Peggle, můžete si stáhnout rozšiřující balíček v podobě Peggle Nights. Ten nabízí další kopu nových levelů.

Peggle

ps3x360
PopCap, PopCap
Datum vydání hry:
11. 3. 2009
Žánr:
Puzzle
KARTA HRY
9/10

Komentáře