Lemmings Touch

recenze  15
Martin Šmíd, 25. 6. 2014 1:00
Když Sony před dnes už docela dlouhou dobu koupila studio Psygnosis, získala s ním i spoustu oblíbených herních značek. V poslední době se zdá, že právě některé z nich by se mohly znovu vrátit na naše televizní obrazovky. Ostatně v minulém roce byl oznámen pro PlayStation 4 Shadow of the Beast, no a v těchto dnech se pak na kapesní konzoli Playstation Vita dostal nový díl oblíbené logické série Lemmings. Jestli se návrat oblíbené značky povedl a stojí za zahrání, vám nyní dám odpověď, i když asi tušíte, že tohle moc špatně dopadnout nemohlo.

Dalo by se říci, že na začátku devadesátých let byste jen těžko hledali počítač, kde by nebyla nainstalovaná hra Lemmings. Ta se těšila obrovské popularitě a mohla se rovnat i legendárnímu Tetrisu. Mohla za to především srozumitelnost pro naprosto všechny a samozřejmě i jednoduchá a zábavná hratelnost. Na všech prvcích, které tuto značku proslavily, staví pochopitelně i novinka Lemmings Touch pro kapesní konzoli PlayStation Vita. I v ní musíte dostat roztomilá stvoření z jednoho bodu do druhého. Samozřejmě, jednoduše se to řekne, ale zase tak snadné to není, protože Lemmings dokáže pořádně procvičit váš mozek, kolikrát i nyní jsem měl pořádně velký otazník nad hlavou a nepochybuji, že ho budete mít i vy.

Lemmingové nejsou jen roztomilá stvoření, ale mají i spoustu schopností. Mohou třeba kopat tunely, padat s deštníkem, vybuchovat, šplhat nebo zastavovat ostatní před pádem do propasti a tedy i jisté smrti. Zmíněné schopnosti vždy můžete a vlastně i musíte uplatnit k překonání překážek, nad nimiž je nutnost kolikrát pořádně zapřemýšlet. On Lemmings Touch není po této stránce vůbec jednoduchou hrou, a kolikrát jsem po zapnutí levelu řekl, že prostě nevím. Naštěstí vývojáři alespoň nehází hráči zbytečně klacky pod nohy, takže opravdu stačí jen přemýšlet a naplánovat si jednotlivé kroky dříve, než vůbec daný level odstartujete. Schopnosti postaviček jsou totiž mnohdy omezeny na několik tahů, takže je nemůžete používat donekonečna.

Výše vypsané schopnosti asi fanoušky předchozích dílů nepřekvapí, všechny už jsme tu měli, a je možná škoda, že vývojáři nepřišli s nějakou tou novou schopností, která by hru nějakým způsobem oživila. Kdo tedy hrál předchozí díly, bude mít značně začátek usnadněn, zvláště když úvodní tutoriál je strohý a na pozdější levely moc nepřipraví. Nedostatek inovací se vývojáři snaží sem tam maskovat interaktivními předměty v podobě plošinek nebo vystřelovacích gum, které můžete ovládat, ale jinak nic nového tu není.

S čím jsem u Lemmings Touch naprosto spokojen, jsou samotné levely. Vývojáři jich připravili několik desítek, navíc každý má velmi dobrý design. Každý level je jiný a vždy představuje samostatnou výzvu. Co se týče rozmanitosti prostředí, podíváte se během hraní nejen do Egypta, ale i do krystalových jeskyní, pekla, vesmíru nebo speciálního světa postaveného z lízátek. Jednotlivé levely jsou rozděleny do čtyř obtížností, pokud nepočítám úvodní tutoriál, přičemž další obtížnosti si vždy odemknete za nasbírané hvězdičky. Tento způsob se osvědčil u řady mobilních her a je asi pro podobnou hru ideální. Ono odemknout všechny levely se dá zvládnout celkem jednoduše, zase tolik hvězdiček nepotřebujete. Později se ale můžete do prošlých levelů vracet a pokoušet se je dát na lepší výsledek. Každopádně na počet hvězd má vliv nejen doba, za níž level projdete, ale také to, kolik Lemmingů dostanete do cíle. Pokud budete rychlí, ale dojdete do cíle s jedním, hra vás za toto snažení pochopitelně moc nepochválí.

Jak možná z názvu Lemmings Touch tušíte, hra se ovládá převážně skrze dotykový displej, což je i docela dobré rozhodnutí, ačkoliv není úplně bez chyb. Když nějakého Lemminga označíte dotykem, vyskočí speciální kolečko s akcemi, které můžete jednoduše vybrat. Toto kolečko navíc můžete po displeji přesouvat, takže se nestane, že byste na scénu, kterou si můžete i přibližovat nebo oddalovat, neviděli. Označování je rychlé, stejně tak výběr akcí. K tomuto nemám problém, navíc dotykové ovládání bude zcela jistě tou nejlepší volbou i pro naprosté nováčky. Občas ale zazlobí, především v momentech, kdy je na obrazovce už opravdu hodně postaviček a scéna je hodně chaotická. V takových momentech každý nepodařený klik může sakra mrzet a samozřejmě mrzí, protože jakákoliv chyba se podepisuje na konečném hodnocení.

Ačkoliv je Lemmings Touch považován spíše za menší stahovatelnou hru, která vás vyjde na 270,-Kč, není to úplně pravda. Ostatně stačí se podívat na počet trofejí, dokonce je tu platinová trofej, která jasně značí, že nejde o nic malého.

Než se vrhnu na záběr recenze, musím zmínit ještě jednu část, která udělá radost těm největším fanouškům Lemmingů. Jak plníte levely, získáváte speciální peníze, které následně můžete v obchodě utratit za nové barvy oblečků pro Lemmingy, kterým navíc jde měnit obličej (můžete jim udělat knírek nebo velkou pusu), barva vlasů, můžete jim dát do rukou i různé předměty, třeba elektrické kytary nebo sekyru. Jde pochopitelně o vizuální zkrášlení oblíbených postaviček, ale určitě potěší, že si můžete postavičky prostě upravit k obrazu svému, aby neměly v levelech jen charakteristické zelené vlasy a modré oblečení.

Na co si vůbec nemohu stěžovat, je nádherná jednoduchá pestrá grafika, na níž se po celou dobu hraní dobře dívá, navíc sem tam budete obdivovat i pěkné animace nejen prostředí, ale i hlavních postaviček. Celkovému dojmu jistě pomáhá i fakt, že grafika není zbytečně přeplácaná, aby byla hra co nejpřehlednější. Na grafiku mám tedy jenom slova chvály, jde určitě o jeden z nejhezčích dílů série, navíc vše běží naprosto bezproblémově, poklesy frameratu nehrozí, ani žádné další technické problémy tu nejsou. I nahrávání levelů je rychlé, trvá maximálně několik vteřin. U chválení zůstanu, protože vývojáři vybrali několik hodně chytlavých melodií, které možná i budete znát, jsou totiž licencované, ale ke hře se skvěle hodí, dopomáhají hratelnosti, a jen tak se neohrají. Jen by jich mohlo být o něco více, pár bych jich možná i přidal, ale jinak nemám výtku. Stejně tak neomrzí ani poslouchání Lemmingů, jejichž charakteristické ječení už k sérii patří a zde samozřejmě nechybí.

Fanoušci budou s novým dílem určitě spokojeni, protože Lemmings Touch je důstojným nástupcem, který zabaví na spoustu večerů, navíc je tu slušná znovuhratelnost. Má ostatně osvědčenou hratelnost, dobře navržené levely, u kterých dostane váš mozek pořádně zabrat, pohlednou grafiku i chytlavý hudební doprovod. Abych ale mohl udělit vyšší hodnocení, musel by přinést i něco nového, co bych v předchozích dílech neviděl, protože jakákoliv novinka nebo alespoň pokus o inovaci zde chybí. Nováčci si můžou připsat k hodnocení bod k dobru.

Lemmings Touch

vita
SCEE, d3t Ltd
Datum vydání hry:
4. 6. 2014
Žánr:
Puzzle
KARTA HRY
7/10

Komentáře