Forza Horizon 3 - Hot Wheels

recenze  32
Martin Šmíd, 23. 5. 2017 0:23
Pokud si dnes chce někdo zahrát ty nejlepší závodní hry, musí zcela vážně uvažovat o nákupu konzole Xbox One. Nejen, že na ní najdete všechny multiplatformní licencované závodní série jako F1, WRC a další, ale hlavně exkluzivní sérii Forza, která vychází ve verzi blížící se spíše simulaci, ale pak také v arkádovějším pojetí, které je určeno daleko většímu okruhu hráčů. Právě Forza Horizon 3 před několika měsíci zaznamenala obrovský úspěch, odnášela si mnohdy maximální známky a v prodejích se zatím jedná o jeden z nejúspěšnějších dílů. Sám Forza Horizon 3 považuji za dost možná nejlepší závodní hru a ukázku, jak by taková moderní závodní hra měla vypadat. Vývojáři ze studia Playground Games naštěstí neusnuli na vavřínech a hru neustále obohacují, nyní třeba o velké rozšíření Hot Wheels, na které se podívám níže.

Recenzovaná verze: Xbox One

Forza Horizon 3 se těší od svého vydání docela velké podpoře od vývojářů ze studií Playground Games a Turn 10, u nichž je vidět, že pro ně nejde jen o práci, ale také o koníček, kterým žijí. Ti pro ni připravují nejen pravidelné balíčky s novými vozy, o nichž vás pravidelně informujeme, nedávno třeba vyšel balíček se značkou Porsche, ale také ji už obohatili o jedno výborné velké rozšíření Blizzard Mountain. To se odehrávalo ve zcela nové lokaci a nabídlo jízdu na sněhu a ledu, což přineslo něco zcela nového a neokoukaného, ale hlavně se podobné radovánky skvěle hodily do samotného konceptu. I proto jsem se docela těšil, s čím přijdou dále. Když bylo představeno rozšíření Hot Wheels, nejen já jsem byl docela překvapen, a rozhodně příjemně. A nyní po dohrání mám pocit, že hra je konečně kompletní a máme tu před sebou ultimátní závodní balíček, který by neměl žádnému fanouškovi uniknout.

Určitě jste jako malí někdy hráli na autodráze s angličáky a projížděli s nimi vysokou rychlostí nejrůznější zapeklité zatáčky, případně překonávali další překážky. Právě z angličáků Hot Wheels si bere stejnojmenné rozšíření inspiraci, protože vás čeká zcela nová fiktivní oblast s menšími ostrůvky, dostanete se na ně z původní hry i z rozšíření Blizzard Mountain, které jsou pospojovány oranžovými dráhami sahajícími od moře až po nebe. Dráhy obsahující různé zatáčky, vývrtky, urychlovače, u-rampy, kola i skokánky, na nichž se odehrávají veškeré závody a starají se o skvělý pocit z jízdy i rychlosti. V rámci Forza série jde o zcela novou zkušenost, protože hra chvilkama připomíná spíše oblíbenou Trackmanii s kaskadérskými kousky, ale s osvědčenou hratelností Forza série, která ani nyní neztratila nic ze svého kouzla. Ba naopak, pro podobné Hot Wheels závodění se skvěle hodí.

Nová oblast s dynamickou změnou denní doby i počasí vypadá od první minuty parádně a má spoustu parádních míst, třeba s dinosaury. Je vidět, že si vývojáři dali s rozšířením práci a opět ze sebe vymáčkli to nejlepší. Až jsem si chvilku říkal, že je možná škoda, že Hot Wheels je pouze „rozšíření“, protože by si zasloužilo plnohodnotnou hru. Jen možná někomu může vadit, že díky zaměření rozšíření ztratilo trochu na volnosti, protože okolního prostředí moc není a většinou tak budete jen jezdit po oranžových dráhách. Po několika hodinách jsem si na toto ale zvykl, navíc vždy se můžete vydat do původní hry nebo rozšíření Blizzard Mountain, kde volnosti máte dostatek.

Stejně jako v předchozím rozšíření i Hot Wheels staví na systému hvězd. Základem jsou pochopitelně šampionáty a další hlavní závody, za které získáte jednu hvězdu za dojetí, dvě za výhru a tři pokud splníte i nějakou tu výzvu. Pak můžete další hvězdy získat za hromadu vedlejších aktivit, mezi nimiž jsou opět různé rychlostní zkoušky, kamery, driftování, bucket list eventy a dokonce nechybí ani jedna skrytá stodola, v níž můžete najít jeden celkem drahocenný nález, který ve své garáži následně jistě oceníte. Celkově můžete získat 177 hvězd, což zaručuje celkem dlouhou a hlavně rozmanitou zábavu, u níž se nezačnete ani na chvilku nudit. Navíc vše vysbírat vyžaduje i docela dost trpělivosti, protože některé zkoušky nejsou nejlehčí. Každopádně rozšíření Hot Wheels je skvěle namícháno a jde o velmi chutný koktejl, který perfektně doplňuje původní hru o něco zcela nového. A když už jsem u novinek, musím zmínit zajímavou součást rozšíření Stunt Swap, díky níž můžete úseky tratí modifikovat a následně vyzvat kamarády, aby si upravené tratě zajeli. Součástí rozšíření je pak i kooperativní a kompetitivní část, v níž si můžete zablbnout s dalšími hráči, vše funguje dobře, jak určitě očekáváte.

Než recenzi uzavřu, musím zmínit, že rozšíření Hot Wheels nepřináší jen novou lokaci s eventy a tak dále, ale také devět zcela nových vozidel, takže dále rozšiřuje už tak bohatý a rozmanitý vozový park. Mezi novými přírůstky najdete 1969 Hot Wheels Twin Mill, 2011 Hot Wheels Bone Shaker, 2012 Hot Wheels Rip Rod, 2005 Hot Wheels Ford Mustang, 2016 Jeep Trailcat, 2016 Zenvo ST1, 2007 Toyota Hilux Arctic Trucks AT38, 2010 Pagani Zonda R a 1972 Chrysler VH Valiant Charger R/T E49. Jen je možná škoda, že vývojáři připravili jen čtyři Hot Wheels angličáky v životní velikosti, určitě jich mělo být o trochu více, když se v tomto duchu nese celé rozšíření. Třeba další ještě přibudou v následujících týdnech.

Už původní Forza Horizon 3 vypadala na konzoli Xbox One parádně, rozšíření Hot Wheels je na tom pochopitelně podobně. Nová oblast je parádní, hraje barvami a zvláště s HDR efekty si vše užijete na maximum. Právě u takových her s pestrými barvami je HDR hodně znát a nejvíce ho oceníte. Stejně jako opět parádní soundtrack, který vám hraje jak během volných projížděk po nové oblasti, tak i během závodů.

Hot Wheels je parádní rozšíření původní Forza Horizon 3, které nabízí nádhernou novou oblast se spoustou skvělých závodů a dalšími rozmanitými aktivitami. Navíc tento balíček skvěle doplňuje už tak skvělou hru, která si jen upevňuje svoji pozici nejlepších závodů, jaké v současnosti můžete pořídit. Za nějakých pět stovek si užijete pořádnou porci nové zábavy, od níž se neodtrhnete možná po několik následujících týdnů.

Forza Horizon 3 - Hot Wheels

xone
Microsoft, Playground Games
KARTA HRY
9/10

Komentáře