Faery: Legends Of Avalon

recenze  1
Martin Šmíd, 22. 11. 2010 22:15
Studio Spiders Games je celkem mladé a má za sebou jen Xbox 360 konverzi hry Sherlock Holmes Vs Jack The Ripper. Ta ale byla docela povedená, takže se vývojáři mohli vrhnout na svůj další projekt, kterým byl Mars. S tím to bohužel nedopadlo, protože na dokončení nebyly peníze. Vývojáři se tak rozhodli, že se nejprve budou věnovat menším hrám na Playstation Network a Xbox Live Arcade, přičemž jejich prvním počinem je Faery: Legends Of Avalon. Pojďme se podívat, jak tato hra dopadla a jestli si zaslouží váš čas i peníze.

Vezměte si malebný ostrov kdesi za mořem, kde vládne hodně pohádková atmosféra a žijí zde opravdu podivní tvorové. Takovým místem je i ostrov Avalon, který spadá do obrovského království Faery. Zde už od pradávna žijí jakýsi ochránci, hodně podobný vílám, akorát tu najdete i mužské provedení. Tyto bytosti s křidélky ochraňují zdejší lid od zla, které čeká prakticky na každém kroku. Jednu takovou bytost si i vy vytvoříte hned na začátku v docela obsáhlém editoru. Ten sice nenabízí možnosti třetích The Sims, ale také obsahuje spoustu položek (výběr tváře, barva pleti, účes, barva vlasů plus několik dalších) a co je třeba říci, je i hodně přehledný. Prvotní dojem je tak velmi dobrý a po vytvoření vlastního hrdiny se konečně vrhnete do samotné hry a na úžasný ostrov Avalon, kde bychom také jednou chtěli žít.

Avalon je opravdu poklidné místo, tedy alespoň na první pohled. Moře ze všech stran, krásná vesnička a opravdu nezapomenutelná atmosféra. Jenomže, tam v dáli se něco děje a to něco ohrožuje nejen ostrov Avalon, ale i celé království. V tuto chvíli je tak probuzen k životu váš vytvořený hrdina, aby rychle navštívil krále Oberona. Ten mu řekne, v jak velkém nebezpečí je celé království Faery a je třeba zastavit temné síly. Příběh je tak naprosto klasický, pohádkově laděný, což u této hry vůbec nevadí. Vás tak bude čekat hodně nebezpečná cesta, během které nebudete poletovat jen na ostrově Avalon, ale podíváte se i do jiných koutů tohoto celkem rozlehlého království.

Kromě Avalonu můžeme jmenovat třeba záhadnou loď duchů, která je v mlze a kde se to jen hemží záhadnými stvořeními. Velmi pěkná je i oblast, kterou oklopuje posvátný strom, který nyní trpí blížící se hrozbou. Na různorodost si tak nemůžeme vůbec stěžovat, protože co lokace, to originál. Navíc, na cenu, za jakou se hra prodává, ji dohrajete za nějakých 6-7 hodin, což je hodně slušná porce.

Abyste se nějak hnuli z místa a měli šanci ve svém velkém poslání uspět, budete potřebovat pomoc. Především tedy od svých vlastních druhů, kteří volně poletují po celém království Faery. Maximálně vždy můžete mít jen dva spojence, které využijete v boji nebo při řešení úkolů, ale jinak si můžete naverbovat spoustu pomocníků, které můžete během hry obměňovat. Všichni nově získaní kamarádi se poté objevují na domovském ostrůvku Avalon.

Nyní se už ale podíváme na to hlavní, a to je samotná hratelnost. To vás ostatně zajímá asi od, začátku. Věřte tak, že Faery: Legends Of Avalon je v základním režimu klasickou adventurou, kde létáte od postavičky k postavičce, které vám zadávají úkoly. Ty pak budete muset plnit, abyste se hnuli dál. V plnění úkolů vám určitě pomůže i celkem přehledný inventář, který vás vede doslova za ručičku a vždy vám napíše, co přesně máte udělat. Trošinku si ale musíme postěžovat na samotné ovládání, které má k dokonalosti trošinku daleko a občas jsme se díky němu trošinku ztráceli a přestávali orientovat, kde co je. Trošinku zamrzí i celkem odfláknuté dialogy, které se mnohdy opakují. Sice se v nich dozvíte vždy to podstatné, ale nějaká ta větší hloubka by neuškodila. Této hře by určitě pomohla, a to hodně.

Nyní si asi říkáte, pff, další adventura, kde budu jen tak lítat. Faery má ovšem i akční část. Ta je tvořena ve stylu JRPG her, takže souboje jsou čistě tahové. Předem si v jednom kole naklikáte útoky nebo používání různých předmětů, a pak už jen čekáte, jestli se vaše postavička trefí nebo nikoliv. Po vašich útocích pak přijdou útoky zase nepřítele. Musíme se přiznat, že JRPG hry máme opravdu rádi, ale zde nám soubojový systém přišel trošinku nedotažený a hodně jednoduchý. Navíc, souboje nejsou vůbec těžké a nepředstavují tak skoro žádnou výzvu. Pokud tedy mluvíme o klasických řadových potvorách. Nějaký ten boss už vás prožene, ale také jde o otázku pár minut.

Jako poslední se podíváme na technickou stránku hry. Grafika je u Faery kreslená a jde opravdu o pěknou podívanou. Ano, sem tam bychom ocenili nějaký ten detail navíc, ale jde o Xbox Live Arcade hru za pár korun, navíc s docela malou velikostí na HDD. Ke grafické stránce tak nemáme moc co vytknout. Jde už o každého z vás, jestli se bude líbit nebo ne. Ostatně, nejvíce mluví obrázky. Hudební stránka je pak průměrná. Melodie jsou na první poslech opravdu příjemné, ale dost se opakují a po čase už je ani moc nepostřehnete, jak nevýrazné jsou. Trošinku je i škoda, že vývojáři nepřidali do hry dabing, který by ji posunul o stupínek více. Nyní jsou tak všechny rozhovory pouze textově.

Když k nám o mailu doputoval kód na recenzi hry Faery: Legends Of Avalon, vůbec jsme nevěděli, do čeho jdeme. Mysleli jsme si, že půjde o další hříčku na pár minut, kterou pak odložíme a už se k ní nevrátíme, ale opak byl pravdou. Po ponoření do tohoto fantasy světa jsme si hru užili od začátku do konce a nebýt několika nedostatků, tasili bychom daleko větší hodnocení. To ovšem Faery: Legends Of Avalon neubírá na tom, že se jedná o dobrou hru, kterou byste si měli vyzkoušet. Ostatně, stojí pár korun.

Faery: Legends of Avalon

ps3x360
Focus Home Interactive, Spiders
Datum vydání hry:
10. 11. 2010
Žánr:
RPG, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře