Resident Evil: Revelations 2

preview  8
Martin Šmíd, 2. 11. 2014 13:00
Společnost Capcom v posledních letech moc neví, jak sérii Resident Evil posunout dál, což ostatně několik vývojářů přímo potvrdilo. Hororové survival hry se moc neprodávají podle Capcomu, prostě nefrčí jako před lety, za akční podání nových dílů dostali vývojáři spíše nařezáno od fanoušků, což se následně odrazilo i na prodejích šestého dílu. Takovým tím světélkem na konci tunelu byl jen Resident Evil: Revelations, který se objevil nejprve na kapesní konzoli Nintendo 3DS. Stavěl totiž hlavně na výborné atmosféře a survival zážitku, jaký mají fanoušci prvních dílů rádi. Později slavila úspěch i rozšířená verze pro domácí konzole, a proto se Capcom rozhodl, že přinese pokračování, které prostě nazval Resident Evil: Revelations 2.

První Resident Evil: Revelations bylo opravdu jednoduché si oblíbit, a to nejen díky oné zmíněné výborné atmosféře, ale i třeba díky hlavní hrdince a i místu, kde se vše odehrávalo. Druhý díl na ten první prakticky vůbec navazovat nebude, protože přinese zcela novou zápletku s novými hrdiny, jen bude stavět na onom více hororovém konceptu a tísnivější atmosféře. Příběh se má tentokrát odehrávat mezi hlavními díly Resident Evil 5 a Resident Evil 6, takže bychom se měli dozvědět další podrobnosti a střípky do oné velké mozaiky, v níž se dnes orientují jen ti největší fanoušci. V hlavní roli i tentokrát uvidíme charismatickou dívku, kterou je tentokrát Claire Redfield (Resident Evil 2 a Resident Evil Code: Veronica), neustále bojující proti bioterorismu, a i proto založila pro tento účel novou organizaci Terra Save. To se jí zřejmě i vymstí, protože se opět probudí na podlaze vězeňské cely na záhadném ostrově. Bohužel si toho moc nepamatuje, a není moc těžké uhádnout, co bude hlavním úkolem. Každopádně Claire záhy potká i svoji kolegyni z organizace Terra Save, kterou je Moira Burton, dcera legendárního Barryho Burtona, která rovněž bude hrát v celé hře důležitou roli.

Jak se ocitly hlavní hrdinky na záhadném ostrově s vězením, které je hodně temné a jde o to poslední místo, kde byste se chtěli ocitnout, to je samozřejmě otázka, na níž budeme muset najít během hraní odpověď, stejně tak odkrýt, kdo za vším stojí. Hlavní viník navíc zřejmě bude hlavní duo sledovat díky bezpečnostním kamerám, které jsou prakticky v každé chodbě. Jestli bude tohoto nějak využívat, zatím nevíme, ale dá se to předpokládat. Každopádně cesta k odhalení ale nemá být podle vývojářů vůbec lehká, zvláště když vězení není zase tak opuštěné, jak se na první pohled může zdát. Stejně jako na lodi Queen Zenobia je věznice prolezlá zombiemi, které jsou nakaženy nějakým novým záhadným virem, a ty samozřejmě doplňují další nepěkné obludy. Na rozdíl od posledních dílů ale není Resident Evil: Revelations 2 klasickou akční hrou, ale survival zážitkem se spoustou lekacích momentů. Zombie totiž budou moci vyskočit v momentech, kdy to hlavní hrdinka i my čekat nebudeme, a takových momentů má být ve hře docela dost. Vývojáři navíc o dost více stavějí na atmosféře a filmovém pojetí, takže ve hře bude i daleko více naskriptovaných okamžiků se scénami, ze kterých má mrazit.

Na začátek příštího roku se nepřipravuje jen Resident Evil: Revelations 2, ale také remaster Resident Evil HD, který na konzole PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One a Xbox 360 přinese klasiku z GameCube ve vylepšené grafice. I nováčci tak budou moci zjistit, jak vlastně vše začalo.

Co se týče konceptu, ten má být hodně věrný sérii a bude i podobný nedávnému hororu The Evil Within. Zaprvé hra nebude stavět tolik na akci, což už bylo řečeno výše, ale hlavně na opatrném průchodu věznicí, zvláště když nábojů nikdy nebude moc. To by mělo dodat i průzkumu, protože každý náboj nebo nalezená lékárnička se bude vždy hodit. Sem tam nějaký ten protivník nebo protivníci na scénu naskočí, ale nebude to po desítkách, jako v Resident Evil 6. Kromě klasických protivníků se má sem tam objevit i nějaký ten silnější neřád, který pořádně zatopí. Zatím byl vidět jen ohavný vysoký týpek s kovovou maskou, který měl v ruce obrovskou palici. Souboje s bossy ale vždy byly silnou doménou série, a zde tomu určitě jinak nebude. Z Resident Evil: Revelations pak bude přítomno klasické hledání karet a klíčů, aby se hlavní hrdinky dostaly do další a další části věznice, a byly tak blíže k odhalení pravdy. Budou přítomné i lehčí logické hádanky, opět založené na sbírání důležitých věcí a jejich následné kombinaci. Jak je vidět, vývojáři se snaží Resident Evil: Revelations 2 složit z ingrediencí, které mají fanoušci rádi, navíc mají potenciál zaujmout i nové hráče, a to díky přítomné kooperaci.

První Resident Evil: Revelations neobsahoval kooperaci, protože vývojáři chtěli stavět především na atmosféře, a báli se, že by druhý hráč mohl celý koncept i atmosféru nabourat. Prostě by se ze hry stala střelnice, jakou je Resident Evil 6, což určitě nebylo žádané. U druhého dílu s kooperací vývojáři přicházejí, ale v takové formě, aby se vše do akčního pojetí nezvrtlo. Střelné zbraně totiž bude moci nosit jen Claire Redfield, která tu bude za takovou tu nebojácnou hrdinku, která si to umí s každým protivníkem vyříkat. To Moira Burton se zbraním spíše vyhýbá a je takovou tou podpůrnou postavou. Umí svítit na temná místa, odhalovat tak důležité věci, a během soubojů umí baterkou oslepovat protivníky, případně svoji akčněji raženou kolegyni léčit. To je samozřejmě hodně důležitá vlastnost. Vývojáři navíc během nedávné prezentace zmínili, že i Moira se bude moci lehce zapojit do boje. Nejprve může protivníka oslepit, zatímco Claire mu pak prožene pár kulek hlavou. Následně Moira může použít páčidlo (má ho primárně na otevírání dveří), což je jediná zbraň, kterou bude mít, aby protivníka dodělala. Jde určitě o nejefektivnější způsob likvidace protivníků, do něhož se navíc zapojí oba hráči. Claire tak bude moci ušetřit náboje.

Resident Evil: Revelations 2 bude stavět na hlavní příběhové kampani, ale jako předchozí část nabídne i Raid režim.

Obě hrdinky budou pochopitelně spolu spolupracovat i v singleplayeru, tu druhou vždy převezme umělá inteligence. Podle vývojářů bude možné mezi hrdinkami kdykoliv přepínat stisknutím jediného tlačítka, kromě tedy výukových pasáží. Toto je určitě dobré rozhodnutí, zvláště když třeba do několika míst se dostane jen Claire nebo Moira. Třeba Claire vysadí na vyšší místo Moiru, aby našla spínač a otevřela dveře. V jiné hře bychom museli spoléhat na umělou inteligenci, tady budeme moci Moiru přímo ovládat a otevřít sami. Co ovšem trochu kooperativní režim kazí a stane se pro mnoho hráčů překážkou, je fakt, že bude přítomen jen v lokální podobě na jedné konzoli v podobě splitscreenu. Online varianta přítomna podle vývojářů nebude, což je opravdu zvláštní rozhodnutí, zvláště když u Resident Evil 5 a Resident Evil 6 online část normálně byla, a fungovala navíc velmi dobře. Třeba vývojáři změní ještě názor, ale zatím s tímto moc počítat nemůžeme.

Resident Evil: Revelations 2 začne vycházet během února příštího roku epizodickou formou, jak odhalil Capcom během oznámení. Proč se vývojáři rozhodli pro tento koncept, těžko říci. Možná chtějí hru dostat k hráčům co nejdříve, aniž by museli čekat, protože hru mají prakticky napsanou a těžko budou nějakým zásadním způsobem reagovat na hráče. Každopádně epizody budou čtyři, přičemž první tři mají vždy končit nějakým tím cliffhangerem, aby měl hráč chuť si zahrát další epizody, což je samozřejmě logické. Jedna má přijít na 6 euro, ale bude možné si podle vývojářů předplatit i Season Pass, obsahující všechny epizody i několik dalších bonusů. Cena 25 euro tak ve výsledku je velmi slušná, a jde možná o největší plus onoho epizodického konceptu, který i v poslední době letí, především díky sériím adventur od studia Telltale Games. Jak často budou epizody vycházet, zatím přesně nevíme, ale neměl by je dělit rozestup několika měsíců, ani dokonce týdnů. Měly by vycházet v krátkých časových intervalech. Navíc Capcom slíbil, že po vydání se dočkáme i klasické diskové verze. Ta bude pravděpodobně o něco dražší, s čímž se musí počítat.

Z prvních dojmů vypadá Resident Evil: Revelations 2 určitě nadějně. Atmosférou a stylem hraní se hodně přibližuje prvním dílům, navíc novinka v podobě kooperace, během níž každá z postav umí něco jiného, vypadá zajímavě. Snad tedy vývojáři nezklamou a začátkem příštího roku nám začnou servírovat kvalitní survival záležitost, které neublíží zamýšlený epizodický koncept.

Resident Evil: Revelations 2

ps4ps3x360xone
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
25. 2. 2015
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY

Komentáře