Resident Evil: Revelations

preview  8
Martin Šmíd, 16. 9. 2011 1:00
Resident Evil série je tu s námi již patnáct let. Za tuto dobu se ale až letos stalo, že se dostala na kapesní konzoli skrze díl Mercenaries. Ten sice přinesl zajímavou hratelnost a úrovně plné virem nakažených vesničanů, ale o plnohodnotnou kapitolu série se nejednalo. Tu připravuje Capcom až na příští rok, přičemž se jmenuje Resident Evil: Revelations a má hráčům na Nintendu 3DS ukázat, že na hororový žánr ještě série nezapomněla, ačkoliv se v posledních letech odklonila spíše k akci.

Resident Evil: Revelations je podle Capcomu plnohodnotným dílem a bude rozšiřovat události bohatého univerza. Děj je zasazen mezi čtvrtý a pátý díl a povětšinu času se bude soustředit na členku BSAA (Bioterrorism Security Assessment Alliance), Jill Valentine a jejího partnera, kterým je Parker Luciani. Jill se vydává hned na začátku na záhadnou výletní loď, aby našla Chrise Redfielda, který se na této lodi údajně nachází a není mu zrovna do zpěvu. Že má možná problémy, pozná Jill hned po příjezdu. Loď je prázdná, tedy od lidí, přičemž jejími chodbami se šíří strach. Tolik informací zatím pustil Capcom k příběhu, ale je jasné, že výletní loď nebude jedinou lokací, kam se během hry podíváte.

Zatím není jasné, jak bude probíhat skákání mezi lokacemi, protože občas se dokonce změní i postavy, za které budete hrát. Jill Valentine a její kolega Parker Luciani se objeví hned na začátku, ale na GamesComu nám byla ukázána úroveň, ve které hraje hlavní roli duo Chris Redfield a pohledná Jessica, která se v Resident Evil sérii objeví úplně poprvé. Úroveň nebyla zvláštní jen jinou hlavní dvojicí, ale i svým zasazením. Nejednalo se o část lodi, ale o ledové pohoří kdesi v Evropě. Chris na začátku prohledával zdejší krajinu, ale poté, co spadlo před něj letadlo, idylka končí. Chris se i svojí partnerkou vydal k hořícímu letadlu, u kterého hned otevřel dveře od kabiny. Chudák pilot, celý o krve vypadl. Jednalo se o jednu z těch scén, u kterých se máte leknout a nadskočit, což i docela fungovalo. Ano, docela laciný trik, ale funguje.

V letadle následovalo zkoumání těl přes skener Genesis, u kterého se vždy kamera přepnula do pohledu první osoby. Po této docela nepříjemné zkoušce následovala cesta do jeskyně, kde už začala nějaká ta akce. Na hlavního hrdinu se vyřítili vlci, kteří se rozhodně nechtěli mazlit. Už během této akce si uvědomíte, jak málo nábojů zřejmě ve hře bude, takže na divoké přestřelky to vůbec nevypadá. Spíše se bude jednat o pomalý postup vpřed, u kterého bude bolet každá kulka, která nezasáhne cíl. Když už náboje dojdou, budete moci využívat i několik granátů a samozřejmě i větší nůž. Ten sice na rychlé vlky není ideální, ale co jiného zbývá. Až se k vám budou přibližovat další a další a v dálce uslyšíte jejich vytí, budete si připadat, jako když opravdu bojujete o svoje přežití, a o tom právě Resident Evil: Revelations bude. Nebude o akci, ale o záchraně vlastního života.

Vlci nebudou jedinými nepřáteli, které vám budou stát v cestě a ohrožovat vás na životě. Na opuštěné lodi potkáte virem nakažené kreatury, které na vás budou útočit nejen v chodbách, ale i ve vodě. Vůbec poprvé navíc má dojít na souboje pod hladinou, na které jsme obzvláště zvědaví. Zatím jsme z nich bohužel neviděli ani jeden záběr. Jisté je jen to, že k tomuto stylu boje přibudou i speciální zbraně, jakou je třeba harpuna. Kromě kreatur, které postihl záhadný virus, vývojáři slibují i návrat klasických oživlých mrtvých, na kterých si série vybudovala popularitu.

Na jednu stranu je skvělé, že vývojáři vsázejí na co největší atmosférický zážitek, za což je samozřejmě musím pochválit. Je dobře, že se série vrací ke kořenům a nezapomíná, z jakého žánru vyšla. Na druhou stranu se mohli vývojáři pokusit o kooperaci, jako v posledním pátém dílu. Navíc, když vás bude po většinu hry doprovázet NPCčko, nevidím důvod, proč by to nemělo jít. Kooperace ovšem v Resident Evil: Revelations nebude. Jestli je to škoda nebo ne, na to si musí každý odpovědět sám podle toho, co mu vyhovuje nejvíce.

Resident Evil: Revelations využívá na Nintendu 3DS herní engine MT Framework, který Capcom využívá ve všech svých hrách. Ten během několika měsíců vývojáři upravili na možnosti kapesní konzole Nintenda a výsledek je naprosto brilantní. Nádherné textury, ostré hrany a ten 3D efekt je rovněž naprosto znamenitý a neskutečně vás vtáhne do hry. Zvuky a hudební doprovod se zdá také na výši, takže o technickou stránku bychom se vůbec nestrachovali. Ta bude výtečná.

Musím se přiznat, že jsem Resident Evil: Revelations po zahrání demoverze, která byla přibalena u Mercenaries, vůbec nevěřil. S novým setkáním se ale zdá, že šlo jen o hodně špatně zvolenou část, která vůbec neukázala, o čem vlastně tento díl bude. Po nových dojmech se na Revelations neskutečně těším a už se nemůžu dočkat, až se ke mně dostane v plné verzi. Pokud půjde vývoj podle plánů, stane se tak na jaře příštího roku. Držme palce, tohle bude hit dámy a pánové!.

Resident Evil: Revelations

3ds
Capcom, Capcom
Datum vydání hry:
27. 1. 2012
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře