Resident Evil: Operation Raccoon City

preview  33
Martin Šmíd, 5. 5. 2011 23:45
Resident Evil série debutovala před dlouhými patnácti lety na prvním Playstationu. Za tu dobu se neuvěřitelně změnila. Zatímco první hra byla spíše horrorem, tak pátý díl měl daleko více k akci, kde hráče spíše vyděsil počet nepřátel než hrůzyplné okamžiky. Když už série slaví patnácté narozeniny, nemohl si Capcom nechat ujít oznámení nového přírůstku, který se jmenuje Resident Evil: Operation Raccoon City. Pojďme se podívat, co čeká koncem roku hráče na Playstationu 3 a Xboxu 360.

Ještě když se o Resident Evil: Operation Raccoon City nevědělo moc informací, tak Capcom oznámil, že půjde o návrat ke kořenům. Později ale vyplynulo, že jenom návratem na pro hráče notoricky známé místo, tedy města Raccoon City, kde celá epidemie začala. Nepůjde tak o horor, ale o čisto čistou akci. Příběh se odehrává mezi druhým a třetím dílem, přičemž nyní se neujmete kladného hrdiny, který už tolikrát zachránil svět, a jejichž plakáty mají fanoušci polepené po svém hráčském pokoji. Nyní jste padouch. Přesněji patříte do jednotky Umbrella Secuity Service, která patří pod zlou organizaci Umbrella Corporation. Její kol je jasný. Zamést pod koberec všechny nečistoty svého zaměstnavatele.

Scénáristi celý Operation Raccoon City pojali jako takový alternativní vesmír. Díky tomu během hraní budete moci měnit spoustu událostí, které v originálních dílech dopadly úplně opačně. Asi nejzajímavější informací je, že můžete klidně zlikvidovat ikonu série Leona Kennedyho. Samozřejmě postav, které budete moci nebo muset odpráskout, je o dost více, ale zatím se ví jen o hrdinovi čtvrtého dílu. Příběhová kampaň jako taková čerpá hodně z akčního hitu Left 4 Dead od studia Valve. Na začátku se tak chopíte jednoho člena z čtyřčlenného komanda, se kterým budete muset čistit ulice Raccoon City. Na kooperaci bude nový Resident Evil stavět více než kdy předtím. Budete ho moci projít jak se třemi AI kolegy, tak se třemi kamarády přes Xbox LIVE a Playstation Network.

Jak už jsme zmínili o odstavec výše, hráč se na začátku v Operation Raccoon City chopí jedné ze čtyř postav. Každá bude mít pro sebe specifické vlastnosti, což by mělo vést k docela slušné znovuhratelnosti. Každopádně první postavou je Vector, který spíše dbá na stealth postup. Jako svoji specialitu dokáže měnit vzhled, a to mu v mnoha situacích nesmírně pomůže. Další z příslušníků komanda je Bertha. Jde o jedinou ženskou postavu v týmu, která v něm slouží jako medik. Bohužel stejně jako o ostatních členech, moc se o ní neví, takže během hraní budou muset hráči odhalit i střípky z její minulosti, a že budou docela peprné, na to si můžeme už nyní vsadit. Třetí postavou je Beltway, který se specializuje na hrubou sílu a neustále tak něco demoluje. No a konečně poslední postavou je Spectre, což je jakýsi Sam Fischer, protože má přístup k několika druhům vizí díky speciálním brýlím a dokáže se navíc skvěle orientovat v prostoru.

Capcom předvedl novinářům i hratelnou demoverzi, která se odehrávala v ulicích Raccoon City. Všude se to hemžilo oživlými mrtvolami, takže se vzal samopal a šlo se na věc. Jedna za druhou padaly zombie, kterým se navíc docela efektivně rozprskly hlavy, pokud do ní koupily kulku. Rozletěla se jim jak meloun. Zbraní je ve hře opravdu hodně, ale nechybí ani útoky na krátkou vzdálenost. Ten provedete stisknutím jednoho tlačítka, ale pochopitelně jak ho budete neustále mačkat, tak postava předvede nejrůznější komba. V určitých momentech navíc budete moci předvést i zakončovací úder, který sprovodí zombíka ze světa dost ošklivou smrtí. Jo, krví se tu šetřit nebude, takže dětem vstup zakázán.

Samozřejmě, Resident Evil: Operation Raccoon City staví především na příběhovém režimu, který můžou hrát hráči v kooperativním režimu s kamarády. Kromě této stěžejní části bude také obsahovat klasický multiplayer. Najdete tu nejrůznější populární režimy, přičemž zatím byl odhalen jen jeden. Jmenuje se Team Attack a jak už název napovídá, jedná se o týmový režim 4 versus 4. Na jedné straně budou stát členové jednotky Black Ops, se stejnými schopnostmi, jako ve hře pro jednoho, na druhé straně stojí další vojenská jednotka. V multiplayeru jsou hráči za každý svůj úkon odměněni, jako třeba body za zabití soupeře, ale i zombie. Samozřejmě tu také platí to, že headshoot je více bodován než vyprázdnění dvou zásobníků do nepřítele.

Už nyní můžeme určitě říci, že Resident Evil: Operation Raccoon City je zatím nejodvážnější hrou z tohoto univerza. Jedná se o čisto čistou střílečku, která staví především na rychlé a zábavné hratelnosti. Ve výsledku se tak může jednat o velmi dobrou akci. Pokud tak máte rádi hry jako Left 4 Dead nebo jste i fanoušky právě Resident Evilu, rozhodně Operation Raccoon City bedlivě sledujte. Určitě si pro nás vývojáři přichystali nejedno další překvapení, které odhalí v následujících týdnech

Resident Evil: Operation Raccoon City

ps3x360
Capcom, Slant Six
Datum vydání hry:
23. 3. 2012
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
4/10

Komentáře