Need for Speed The Run

preview  9
Martin Šmíd, 17. 8. 2011 23:45
Série Need for Speed si zažila na současné generaci konzolí slabší i silnější momenty. Když vyšel poslední díl od studia Black Box, který se jmenoval Undercover, spousta fanoušků si už myslelo, že je s celou sérií konec. Pak ale vyšly povedené dva díly odbočky Shift a nesmíme zapomenout ani na vynikající Need for speed Hot Pursuit z minulého roku, o který se postarali mistři z Criterionu. Letos v listopadu se na místo činu vrací opět vývojáři z Black Boxu, kteří se budou snažit svoji reputaci napravit dílem, který má zatím nejkratší název v historii této nesmrtelné závodní sérii, The Run. Schyluje se v něm k jízdě vašeho života, jak píše EA v trailerech? Dost možná ano.

Need for Speed vždy stavěl na lehčím příběhu, který sice byl na pozadí, ale dodával hře určitou tvář. Toho se Black Box nepustil ani nyní, takže připravil jednoduchý příběh i sem. Hlavním hrdinou je Jack (kolikátý už?), který je srdcem i duší závodník, ale připlete se do ne zrovna dobré společnosti, která má ráda nelegální závody. Bohužel se nepohodne se svými novými kolegy, takže začnou ohrožovat jeho život. No a jak z této lapálie ven. No přece porazit všechnu konkurenci v jednom velkém ilegálním závodě, který se táhne napříč Amerikou. Od startovní čáry u Golden Gate Bridge až do cíle u paty Empire State Building se budete muset nyní vypořádat s nejednou zajímavou situací, ve které půjde vždy o život.

Start je tedy v San Franciscu a cíl v New Yroku, přičemž během své cesty poznáte i spoustu dalších lokací. Prozrazeny byly třeba kopce v Kalifornii, projedete se i Nevadskou pouští nebo zasněženými horami v Rocky Mountains. Podíváte se i do spousty dalších zajímavých měst, jako je Chicago, Las Vegas, Denver nebo Detroit. Je jasné, že ať už pojedete jakoukoliv lokaci, v patách budete mít i svoji konkurenci, ke které se časem přidá i policie. Nebudou ovšem sami, kdo vás bude na cestách ohrožovat. Pořádný pozor si budete muset dát i na přírodní nástrahy, jako jsou laviny a nebo déšť či sníh, který dokáže pořádně závod znepříjemnit.

Need for Speed The Run nepřinese jen klasické závody start – cíl, ale spoustu rozmanitých výzev, které mají přidat hře na daleko větší atraktivitě a výbušnosti. Jednou sice pojedete klasický závod, jindy se budete muset prokousat z posledního místa na první nebo utíkat před policií. Pokud jste dobře sledovali E3 prezentaci, tak jste si i určitě všimli zajímavých filmových sekvencí, ve kterých hlavní hrdina utíká přes střechy baráků a dokonce i přemůže policejní složky, kterým ukradne vozidlo. I tyto pasáže, ve kterých neřídíte auto, budou součástí The Run. Budou sloužit k občasnému oživení, takže nečekejte, že vás budou pravidelně čekat. Moc jich nebude, ale právě přes tyto sekvence se bude rozplétat příběhová linka. Zatím je samozřejmě otázkou, jestli tyto pasáže, ve kterých mačkáte vždy požadovaná tlačítka jako v Heavy Rain, nějak výrazně pomůžou. Na to si musíme počkat.

Fanoušky série určitě zajímá, v jakých vozech si nyní zajezdí. Jisté je, že opět půjde o licencované kousky, ale o přesném seznamu zatím vývojáři mlčí. Z trailerů ovšem víme, že ve hře bude třeba Lamborghini Gallardo LP550-2, Nissan Datsun 240Z, Mazda MX-5, Volkswagen GTI Mk1, Audi R8 Coupé, Porsche 911 GT3 nebo Nissan Skyline GT-R. Opět vás tak budou čekat ty nejlepší vozy současnosti.

Kromě hlavní příběhové kampaně hráče budou čekat i multiplayerové radovánky. Pro kolik závodníku naráz budou, zatím nevíme, ovšem vývojáři slibují komplexní zážitek, na který jen tak nezapomenete. Velkým kladem je třeba matchmaking technologie, díky které se budete moci hned zapojit do závodu, než abyste čekali v lobby. Půjdou vytvářet i party s přáteli a k dispozici bude několik rozdílných herních režimů. Jak se vám bude během závodů dařit, budou se vám odemykat další exkluzivní vozidla, upgrady a další zajímavé věcičky pro vaše plechové miláčky.

Need for Speed: Hot Pursuit představil v listopadu minulého roku zajímavý komunitní systém Autolog, který poté převzal i Shift 2. The Run už bude třetím dílem této série, který bude tento systém využívat, přičemž se připravilo i několik novinek, o kterých ale zatím vývojáři mlčí. Každopádně autolog bude sledovat i nyní hráče na každém kroku, takže vaši kamarádi budou mít přístup k vašim nejlepším časům a i se vždy dozví, kde se přesně v kampani nacházíte a jak si přesně vedete. Určitě nebude chybět ani típání obrázků a nahrávání videí. Autologu stačil jen rok na to, aby se stal nedílnou součástí každého závodníka. Bez něj si už dneska nedokážeme nový Need for Speed ani představit.

Při oznámení se vývojáři nechali slyšet, že využívají herní engine Frostbite 2, se kterým Need for Speed The Run chystá stanovit nové standardy v oblasti grafického zpracování a fyzikálního modelu vozů. Určitě velkolepá prohlášení, ale nejde se jim moc divit. Frostbite 2 je naprosto moderní herní engine, který zvládá rozlehlé lokace a hlavně vynikající herní fyziku, o čemž se hráči budou moci přesvědčit v očekávané akční hře Battlefield 3 od DICE. Při pohledu na gameplay záběry z The Run je ovšem i v něm vidět propracovaná grafika i fyzika, na které hodlají vývojáři stavět. Navíc se samotný herní engine hodí i pro styl, kterým se The Run bude ubírat. Tedy akční závody plné vypjatých a výbušných momentů. Jen taková technická drobnost na závěr. Pro Need for Speed The Run si vývojáři zvolili jako hlavní platformu Playstation 3, pro který ho hodlají co nejlépe optimalizovat. Zkrátka ovšem nepřijdou ani majitelé Xboxu 360. I tuto konzoli hodlají vývojáři vyždímat do poslední kapičky.

Za Wii verzi hry Need for Speed: Hot Pursuit by nejeden hráč nakopal vývojáře z Exient Entertainment do hodně citlivých míst. Nejde se ani moc divit. Hra na Wii dopadla naprosto katastrofálně a chvilkami se nedala ani hrát. Průměrné hodnocení kolem 50% mluví za vše. Když byl oznámen Need for Speed: The Run, tak se nejeden majitel Wiička ptal, jestli na jejich verzi dělá opět Exient Entertainment. Naštěstí, protože Wii ani 3DS verzi nepřipraví. EA si pro tyto dvě verze najala celkem úspěšní studio Firebrand Games, které má zkušenosti s Wiičkovou Trackmanií a dalšími hrami na DSko.Nezbývá tak než věřit, že i tyto verze nyní dopadnou lépe, ačkoliv je jasné, že pro EA jsou hlavní ty pro Xbox 360 a PS3, které vydělají hlavní peníze.

Need for Speed The Run zatím vypadá na parádní závodní hru smíchanou se spoustou akčních pasáží. Jestli bude tento koktejl fungovat, na to si musíme v tuto chvíli počkat. Zatím ale mají vývojáři dobře našlápnuto k tomu, aby se z jejich dílka stal další podařený díl NFS série, za který si nebudou muset dávat hlavu do písku. Need for Speed The Run vyjde v listopadu pro Playstation 3, Xbox 360, Nintendo Wii a Nintendo 3DS.

Need for Speed: The Run

ps3x360
EA Games, Black Box
Datum vydání hry:
18. 11. 2011
Žánr:
Závodní
KARTA HRY
6/10

Komentáře