Lost Planet 3

preview  4
Martin Šmíd, 8. 10. 2012 21:00
Když byla rok na trhu nová konzole Xbox 360 od Microsoftu, vydal na ní Capcom exkluzivně zasněženou akční hru Lost Planet, která se ihned stala obrovským hitem. Později se dostala i na černou konzoli od Sony, aby poté na obě konzole zároveň doputoval druhý díl. Ten se značně lišil, hlavně tedy byl stavěn především na kooperaci místo na singleplayerový zážitek, což mnohé fanoušky prvního dílu odradilo. Před nedávnem byla oznámena trojka, která se má vrátit ke kořenům a přinést další vzrušující dobrodružství. První informace zní lákavě, navíc ani první dojmy po vyzkoušení nejsou vůbec špatné.

Když byl třetí Lost Planet oznámen, mnoho hráčů zůstalo stát s otevřenou pusou. Ne až tak ze samotného oznámení, třetí díl se dal čekat, ale z oznámeného studia, které na něm pracuje. Vývojáři ze Spark Unlimited totiž mají za sebou jen podprůměrné hry (pokud se tomu dají říkat hry) Legendary: The Box a Turning Point: Fall of Liberty, na které by hráči a zřejmě i samotní vývojáři chtěli nejraději zapomenout. Je ovšem otázkou, jestli za kvalitu mohli přímo vývojáři nebo vydavatel. Sázka na Spark Unlimited je tak z pohledu Capcomu docela riskem, jenž se může, ale také nemusí vyplatit. Zatím ale převládají spíše pozitivní dojmy, takže doufejme, že si vše Capcom ohlídá, abychom nemuseli zase vytahovat podprůměrné známky, jako u posledního Residenta.

Příběh Lost Planet 3 bude nyní velmi důležitý a vývojáři na něj dost sází. Sice by se dal popsat do několika vět, ale už nyní je jasné, že se začne později dost zamotávat, jak bude hlavní hrdina Jim zjišťovat nové podrobnosti. Jim není klasickým akčním hrdinou, který by prošel mnohými válkami a dalšími konflikty. Jde o normálního chlápka, který potřebuje peníze, proto přijal nabídku společnosti Neo-Venus Construction (NEVEC), která ho vyšle na nehostinnou planetu E.D.N. III. Ta je ještě pokrytá sněhem, takže jak už asi tušíte, děj je zasazen ještě před první díl, kdy se teprve na planetě začínají usazovat první kolonisté a o monstrech pod nohami nemají ani to nejmenší tušení. Pokud jste hráli první díl, tak určitě víte, že cílem prvních kolonistů bylo najít zdroje tepelné energie, aby se dalo přežít v minusových teplotách. Při těžbě této energie se nyní vše zvrtne a na povrch se začnou drát potvory všech velikostí.

Jim je na začátku normálním dělníkem, který chce hlavně vydělat co nejvíce peněz, ale později se začne jeho osobnost dost měnit z nastalé situace. Jak se totiž bude dozvídat nové a nové informace, zřejmě se vůbec poprvé postaví i proti svému zaměstnavateli s dost pochybnými plány, společnosti NEVEC. Jim je ovšem i spořádaný manžel, jenž ale musel nechat svoji rodinu na Zemi, ale právě i na tyto události, jež ho vedly k vydání se na E.D.N. III, bude hra dost poukazovat. Fanoušci předchozích dvou her by se tak měli dozvědět další podrobnosti z tohoto jistě zajímavého univerza.

Protože na planetě E.D.N. III nikdy nebyly hlášeny žádné mimozemské aktivity, bude tomu odpovídat i vybavení, které bude mít hlavní hrdina Jim k dispozici. Zapomeňte na vybavení z prvních dvou dílů, protože to bude zde značně omezeno. Ano, hlavní hrdina se dostane k základním zbraním, ale nečekejte pulzní pušky a další futuristické zbraně. Jim je ovšem velmi dobrým pilotem mechů, které bude hojně využívat, což naznačil už první trailer. V něm byl ukázán mech Rig, tedy předchůdce VS mechů z prvních dvou dílů. Lost Planet 3 se na první pohled může zdát jako klasická lineární akce, ale zdání zde klame. Vývojáři se totiž rozhodli, že tentokrát hráče hodí na daleko otevřenější plácek, kde bude spousta oblastí k prozkoumání, rovněž bude moci hlavní hrdina plnit i celou řadu vedlejších úkolů, díky nimž se bude dostávat k zajímavějšímu vybavení pro boj s mimozemským neřádem. Za speciální T-ENG si také bude moci vylepšovat všechny zbraně i svého mecha.

Pokud jste hráli předchozí dva díly, asi vás souboje s nepřáteli moc nepřekvapí. Opět se totiž budete pohybovat v pohledu třetí osoby a střílet celou řadu nepřátel, kteří se na vás budou hrnout ze všech stran. Hratelná demoverze na GamesComu dost připomínala poslední Red Faction zamíchaný s Gears of War. Hlavní hrdina se musel dostat z jeskyně, kde na něj útočil velký hmyz, který několikrát způsobil nemalé problémy, takže jsem si musel pomoci QTE momenty. Když jsem se dostal ven a mohl se nadýchat čerstvého vzduchu, všiml jsem si ukazatele teploty, jaký byl přítomen i v jedničce. Na něj si budete muset dávat opět dobrý pozor, protože pokud klesne, bude hrozit umrznutí. Jedinou možností je sbírat speciální tepelnou energii, kterou naleznete po úrovních, ale i z padlých nepřátel. Tedy opět něco, co fanoušci prvního dílu moc dobře znají.

Vývojáři slibují i návrat obrovských bossů, na nichž série vždy stavěla, a souboje s nimi byly vždy velkým zážitkem. Jeden takový, spadající do kategorie těch menších, byl přítomen i v demoverzi. Stačilo ale do něj párkrát vystřelit a dal se na útěk. Abyste měli proti těmto velkým protivníkům šanci uspět, budete procházet levely i ve zmíněném mechu Rig, který bude mít pro boj s monstry obrovský vrták a také silné ruce, jimiž bude moci uštědřovat ničivé rány. Také má mech speciální vystřelovací kotvu ničící vzdálené objekty. Souboje v mechu probíhají v pohledu vlastních očí, což jsem si vyzkoušel hned na nepříteli, který mi předtím utekl. Nyní byl souboj daleko vyrovnanější, takže mi nečinilo problém ho zneškodnit.

Z předchozích řádek jste si určitě všimli, že ani jednou nedošla řeč na kooperaci. O ní zatím vývojáři mlčí a soustředí se pouze na hru pro jednoho. Není ovšem vyloučeno, že kooperace bude přítomna, stejně tak další multiplayeorvé režimy. Na jejich odhalení si ale zatím musíme počkat. Zaměření na singleplayer nebude ale jedinou větší změnou. Předchozí dva díly Lost Planet běžely na enginu MT Framework, který vytvořil Capcom pro svoje hry. Vývojáři ze Spark Unlimited ovšem vsadili na Unreal 3 engine, s nímž mají větší zkušenosti ze svých předchozích her. Podle prvních dojmů se zdá, že jde o dobré rozhodnutí, protože hra vypadá velmi dobře.

Lost Planet 3 zatím vypadá přinejmenším zajímavě. Pokud vývojáři splní vše, co stihli za tak krátkou dobu naslibovat, mohla by nás čekat povedená akční hra se zajímavým příběhem. Nyní si musíme na výsledek počkat. Pokud půjde vývoj podle plánu, Lost Planet 3 vyjde na konzole Playstation 3 a Xbox 360 během jara příštího roku.

Lost Planet 3

ps3x360
Capcom, Spark Unlimited
Datum vydání hry:
30. 8. 2013
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
7/10

Komentáře