GC09 - Mafia 2 prezentace

preview  42
Martin Šmíd, 23. 8. 2009 22:07
Mafia 2 v současnosti patří, alespoň v našich končinách, mezi nejočekávanější hry, takže bylo jasné, že si prezentaci této hry na GamesComu nenecháme ujít. Jak na nás nejnovější verze této hry zapůsobila, si nyní můžete přečíst v našem preview. Že je na co se těšit, můžeme prozradit už nyní. Takže hurá na čtení.

Ještě než jsme se dostali na prezentaci hry, mohli jsme prohodit pár slov s Jarkem Kolářem, který se na vývoji hry Mafia 2 podílí. Moc času nebylo, prezentace začínala za pár vteřin, tak naše otázka směřovala na českou verzi hry na konzolích. Možná jsme čekali, že nám českou verzi potvrdí, a tak nás o to více překvapilo, když řekl, že pravděpodobně nebude. Řekl nám sice, že se případné české verzi nebrání a sám by byl určitě pro, ale místní distributor si nemyslí, že by se investování do lokalizované verze vyplatilo. Poté tu jsou pochopitelně opletačky ještě s Microsoftem a Sony, kteří musí lokalizaci schválit. Moc nás tedy na začátek nepotěšil, ale pojďme k samotné prezentaci. Ta začala celkem hodně dobře sestříhaným trailerem, který jsme viděli úplně poprvé. Poté už přišla na řadu demoverze, která běžela na konzoli Xbox 360.

Demoverze začala v jednom z domů, kde se jeden z vývojářů chopil hlavního hrdiny Vita. V domě se prošel, přičemž nechyběly klasické skříně, kde jsme si mohli obléknout nejen nový oblek, ale i košili a další věci. Možností zřejmě bude ve hře spousta. Poté následovala cesta do kuchyně, kde si můžete otevřít lednici a z ní si vzít nějaké to pití. Samozřejmě můžete pít i alkohol, ale to na vás zanechá na několik chvil stopy. Když jsme se seznámili s domem, vydal se Vito do garáže, kde si mohl vybrat jedno z několika aut. K autům se ještě později dostaneme, takže se vydáme hned na projížďku. Ještě než Vito ujel pár metrů, byl svědkem bouračky. Mladá žena nabourala nějakého mafiána, který si na ní pochopitelně začal hned vyskakovat. Skvělá to příležitost, aby nám vývojáři ukázali souboje beze zbraní.

Následovala rvačka, kdy hlavní hrdina Vito mohl používat nejrůznější komba. Vývojáři nám poté i ukázali, jak fungují takové ty brutální zakončovačky, kdy dáme někomu loket, případně ho dokopeme na zemi. Pěstní souboje vypadají velmi nadějně, neměly by se moc opakovat a je celá škála různých zakončovacích animací, kdy nebohého padoucha pošleme k zemi. Poté už následovala klasická projížďka po městě, které vypadalo vážně dobře, ale občas se hra nepříjemně zacukala. Věříme ale, že tyto poklesy fps ještě vývojáři opraví a nebude nás u hraní nic rušit. Pokud jde o auta, tak kromě svého, které si vybereme v garáži, můžeme vzít do svých rukou i ta, která se nachází zaparkovaná po ulicích. Nyní jsou dva způsoby, jak se do nich dostat. Pokud máte čas, můžete použít drátky a auto si odemknout bez toho, abyste vzbudili nějaký ten rozruch, případně zalarmovali policii. Pokud ale čas nemáte, protože vás třeba někdo honí, můžete použít loket, vyrazit okénko a odemknout si v rychlosti.

Kromě honičky nám byla předvedena i infiltrace do střežené autodílny, kde se hlavní hrdina Vito schovával za barely, aby ho nikdo neviděl. Nepřátelskými mafiány se to tam jenom hemžilo, přičemž jeden se rozhodl, že se půjde vymočit do uličky. To se mu stalo pochopitelně osudným, protože právě zde se Vito schovával. Mafiána lze chytit pod krkem a poté jedním úderem poslat k zemi. Omráčeného mafiána je nutné odklidit, protože by se mohl stát středem pozornosti pro kontrolující hlídky. Stačilo ho tak chytit za ruku a odtáhnout do tmavé části, aby nevzbuzoval pozornost. Poté jsme se dostali do dílny, kde Vito zlikvidoval několik mafiánů a dílnu zničil granáty. Vše vypadalo velmi dobře, od efektů až po grafickou stránku a fyziku. Zničená dílna se rozpadala, auta realisticky bouchala, prostě pastva pro oči.

To vše se samozřejmě mnohdy neobejde bez přítomnosti policie, takže následovala předváděčka honičky, kdy hlavní hrdina Vito prchal, jak to jen šlo. Policie si vedla celkem obstojně, dělala zátarasy a pokoušela se hlavního hrdinu dostat do své moci. Pokud vás navíc policie začne honit, zobrazí se vpravo nahoře vaše poznávací značka, po které půjdou všichni policisté ve městě. V tuto chvíli vám nezbývá nic jiného, než se pokusit ukrást jiné auto, nebo najít nějakou tu autoopravnu a v ní si auto upravit k nepoznání. To funguje stejným způsobem jako v GTA hrách. Stačí najít nějakou tu opravnu, zatroubit a ona se otevře, abyste do ní mohli vjet. V ní se můžete chopit sami předělání auta a neprobíhá to tak automaticky jako ve zmíněném GTAčku. Jako první pochopitelně musíte změnit poznávací značku. Můžete na ní změnit každé písmenko i číslici. Je jen na vás, jakou značku si dáte. Kromě značky si můžete změnit i barvu celého auta, ale také si můžete nechat přestříkat jen jednotlivé části, jako je třeba střecha. Kromě vzhledu si můžete auto i dále upravovat za nějaký ten peněžitý obnos, abyste v další případné honičce byli ještě rychlejší. V každé dílně si poté musíte auto i zvlášť opravovat, neopraví se vám automaticky.

Mafia 2 na nás určitě udělala více než dobrý dojem a pokud ji můžeme zhodnotit, šlo o jednu z nejvydařenějších prezentací, na kterých jsme byli. Měla spád, dozvěděli jsme se nové informace a ani na chvilku jsme se nenudili, což o některých dalších prezentacích říci nejde. Už se tak těšíme, až si Mafii 2 budeme moci zahrát v klidu domova. Už nyní můžeme totiž říci, že půjde o důstojné pokračování původní hry.

Mafia 2

ps3x360
2K Games, 2K Czech
Datum vydání hry:
28. 4. 2010
KARTA HRY
7/10

Komentáře