Fuse

preview  10
Martin Šmíd, 17. 9. 2012 12:00
Když se řekne studio Insomniac Games, mnozí si vybaví skvělé Playstation exkluzivní hry jako Spyro, Ratchet & Clank nebo Resistance. Už delší dobu se ale mluvilo, že chtějí vývojáři oslovit daleko širší okruh hráčů, proto se nabízela multiplatformní hra, která bude určena i pro Xbox 360. Vše bylo potvrzeno v minulém roce během tiskové konference EA na E3, když byla oznámena hra Overstrike. Od té doby se ale vývojáři odmlčeli, protože k tomu měli jeden velký důvod. Hru kompletně předělávali, dokonce takovým způsobem, že zůstali jen hlavní hrdinové z prvního traileru. Nezůstal dokonce ani název, takže nově hra nese název Fuse, a protože byla před několika dny kompletně odhalena, můžeme se na ni podívat.

Vývojáři z Insomniac Games už v sérii Resistance ukázali, že si rádi hrají s mimozemskými technologiemi, okolo nichž se točí i jejich novinka. Fuse není jenom název hry, ale také se tak jmenuje zdroj mimozemské technologie, který se snaží ukrást nejrůznější polovojenské organizace, hlavně ta s názvem Raven. Pokud by se jí dostala do rukou, jednalo by se o velkou hrozbu pro celý svět. Aby k tomu nedošlo, je povolána speciální jednotka Overstrike 9, která se bude muset organizaci Raven vydat na stopu a odhalit všechny její plány. Takto zní příběh docela jednoduše, ostatně jedná se o klasické klišé, ale vývojáři slibují, že nabídne i velké zvraty a překvapení, navíc nás zavede do nejrůznějších lokací po celém světě. První mise se třeba odehrává na základně poblíž Washingtonu, další zase někde v Číně, jednotka se ale dostane i do zasněžených Alp ve Švýcarsku. Potvrzena je i mise odehrávající se v Indii.

Když se podíváme na Fuse trochu blíže, zjistíme, že jde o docela bláznivou akční hru viděnou ze třetí osoby, v níž nechybí ani dnes tolik populární krycí systém, ale největším trumfem má být využívání originálních zbraní a nejrůznějších vychytávek postavených na mimozemské technologii Fuse. O ní ale až později. Hra Fuse je založena především na kooperaci, takže si ji budete moci užít až se třemi dalšími kamarády skrze Xbox LIVE nebo Playstation Network. Pokud nikoho pro hraní nenajdete, bude vás po celou dobu doprovázet umělá inteligence, která by neměla překážet, ale měla by se na bojišti sama rozhodovat, aby danou situaci co nejlépe zvládla a vás pochopitelně podpořila. Zajímavostí je zakomponování funkce LEAP, díky níž se budete moci na bojišti jednoduše mezi jednotlivými členy jednotky Overstrike 9 přepínat. Sice to nebude nutnost, ale každá postava bude disponovat trochu jinými schopnostmi, čímž by se měl i dost lišit herní styl.

Nyní nastal čas, abychom si jednotku Overstrike 9 blíže představili. Mezi členy je Dalton Brooks, Izzy Sinclair, Jacob Kimble a Naya Deveraux. Každá z těchto čtyř postav má vlastní styl boje, pro který využívá několik vychytávek a zbraní na technologii Fuse. Dalton Brooks třeba umí udělat neprůstřelný štít a tím tak dokáže krýt sebe i své kolegy. Štít nejen může držet v ruce, ale i ho položit na zem, kde vydrží několik vteřin. Jacob Kimble má jako specialitu kuš, kterou když trefí protivníka, tak ho zapálí. Od něj pak pochopitelně mohou vzplanout i jeho kolegové, čímž tak dokáže vyřadit několik protivníků najednou. Protože rád likviduje nepřátele na větší vzdálenost, dá se považovat v týmu za snipera. Izzy Sinclair zase umí speciálními náboji přeměnit nepřátele na nehybné krystaly, čímž se tak stanou snadným cílem pro ostatní. Kromě této schopnosti umí léčit ostatní členy týmu. Poslední Naya Deveraux umí aktivovat speciální predátorský plášť, který ji učiní neviditelnou, navíc má i speciální zbraň se smrtícími pulzními výboji.

Stejně jako třeba v sériích Ratchet and Clank a Resistance, ani zde nebude chybět postupné upgradování zbraní i samotných postav. Jak budete likvidovat protivníky, budou se vám počítat speciální Fuse body. Za ty všechny upgrady půjdou koupit, abyste v pozdějších fázích měli na stále silnější protivníky. Na začátku by vám měli stát v cestě jen normální vojáci z Ravenu, ale později se střetnete i s nejrůznějšími roboty. Na ty nebude stačit jen normální střelba, ale i určitá dávka taktiky, protože každý takový protivník má své slabé místo, které budete muset odhalit. Hlavně v těchto soubojích Fuse jasně dává najevo, že je v prvé řadě kooperativní akcí a užijete si ji nejvíce s kamarády v online režimu.

Protože vývojáři z Insomniac Games vytvářeli zatím své hry jen pro konzole s logem Playstation, museli pro Fuse vytvořit zbrusu nový engine, který poběží bez problému na obou platformách, na které se podívá – Playstation 3 a Xbox 360. Výsledek se podle prvních ukázek a prezentací povedl, úrovně mají spoustu detailů i dalších efektů, ale jak už jsme si tak nějak u her od Insomniac Games zvykli, je především kladen velký důraz na plynulost. Ta je klíčová pro takto rychlou akční hru.

Fuse zatím vypadá na zajímavou kooperativní akční hru, která by mohla přinést velkou zábavu. Rozhodně se proto vyplatí v následujících měsících sledovat. Insomniac Games ještě nikdy nezklamal a věříme, že tomu nebude jiné ani u Fuse. Pokud půjde vše podle plánu, na pultech obchodů se objeví během března příštího roku.

Fuse

ps3x360
Electronic Arts, Insomniac Games
Datum vydání hry:
31. 5. 2013
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY

Komentáře