Forza Horizon 2

preview  9
Martin Šmíd, 18. 6. 2014 17:15
Od prvního dílu Forza Horizon se zase tak moc nečekalo, protože se myslelo, že půjde jen o takovou tu výplň mezi díly z hlavní série Forza Motorsport. Jak se ale následně ukázalo, jednalo se o výbornou závodní hru s jedinečnou atmosférou, která si získala všechny fanoušky závodních her. Není proto divu, že od druhého dílu se už čeká daleko více, a toho si jsou vědomi i vývojáři, kteří hodlají vytvořit pokračování, které bude nejen lépe vypadat a těžit z možností nové konzole, ale bude i větší a daleko zábavnější. Zde je naše preview.

Velký otevřený svět čeká na prozkoumání
Na druhém dílu oblíbené závodní hry pracují opět vývojáři z britského studia Playground Games, kteří nyní mají daleko větší ambice, navíc jim v jejich snažení pomáhají i kolegové z Turn 10, kteří s nimi sdílí veškerou svou technologii, o čemž ještě bude řeč. Před oznámením se hodně spekulovalo, kde se bude druhý díl odehrávat, nakonec vývojáři překvapili zasazením do Jižní Evropy, takže budeme obdivovat nádherné lokace na jihu Francie nebo severu Itálie. Svět by měl být hodně rozmanitý, nabídnout nejen polní krajinu, ale i jízdu u pobřeží, průjezdy menšími městečky nebo vesničkami či zasněžené vrcholky Alp. „Je to místo rozlehlých krajin s úžasnými výhledy, nedotčenou přírodou a neuvěřitelnou rozmanitostí. Z vrcholků Alp až dolů na pobřeží Středozemního moře,“ říkají vývojáři. „Máme některá kultovní města z této části Evropy, ale nemáme je tam jen z toho důvodu, že jsou krásná, ale hlavně proto, že nabízejí vizuální rozmanitost,“ dodávají vývojáři. Každý by si měl přijít na své, navíc vývojáři si dávají s designem hodně záležet, aby vše bylo maximálně propracované a co lokace, to parádní podívají a místo se svoji nezapomenutelnou atmosférou, do kterého se budete chtít vracet. Vzhledem k tomu, že už původní hra takto působila, není důvod vývojářům nyní nevěřit.

Pokud jste hráli první díl, tak jistě víte, že od klasických závodních her se hodně lišil v jedné věci, kterou mnozí hráči uvítali s otevřenou náručí. Pochopitelně mluvím o velké svobodě, která nyní bude ještě dotažena. Hráče nyní bude čekat opravdu obrovský svět, v němž nebude ničím limitován, kdykoliv bude moci sjet z cesty, udělat si odbočku do lesa, podívat se do hor/kopců nebo si udělat zkratku přes pole, ukrývající ovšem díry a mající nějakou tu úrodu, což samozřejmě vašemu plechovému miláčkovi nebude zrovna dělat dobře. Možnost tu ale je. Tentokrát by měl být svět zhruba třikrát větší, jak v původní hře, takže tu bude daleko více míst k prozkoumávání (bude tu více skrytých předmětů i oblíbených stodol) a samozřejmě i k hraní. Vývojáři ostatně slibují, že ve hře bude více jak 700 různých závodů, které než splníte, prosedíte u hry klidně 100 hodin, a tím samozřejmě hra nekončí. Každopádně vývojáři připravují spoustu rozmanitých typů závodů, takže nepůjde jen o klasické porážení protivníků z bodu A do bodu B. Dokonce svět bude obsahovat i spoustu postranních výzev. Vývojáři dali příklad, že třeba u cesty uvidíte jen tak zaparkovaný McLaren P1, do něhož když nasednete, aktivuje se vám hned výzva, kterou bude nutné splnit.

Vozidla, Driveavataři a další novinky
Jak už bylo zmíněno výše, vývojáři z Playground Games sdílejí technologii s vývojáři z Turn 10, což je třeba vidět na návratu celkem oblíbených Drivatarů, kteří měli premiéru v loňském Forza Motorsport 5. Každý si tak bude moci nahrát do Cloudu svého Driveavatara i ve Forza Horizon 2, případně sledovat, jak ježdění jde kamarádům nebo nejlepším hráčům z celého světa, aby bylo možné se neustále zlepšovat a stoupat tak následně v žebříčku. Když už jsme u vozidel, tak jízdní model bude opět mixem arkády a simulace, aby si mohl hru užít naprosto každý, oproti prvnímu dílu ovšem prošel několika novinkami, aby působil lépe a každé auto reagovalo trochu jinak. Nyní samozřejmě nemůžeme soudit, jak se vývojářům jízdní model povedl, musíme počkat na zahrání. Z videí mohou jízdní model posoudit jen ti největší experti, a na takovém levelu my ještě nejsme. Každopádně ve hře bude více jak 200 do detailu zpracovaných vozidel s kokpitem, těšit se můžete třeba na Lamborghini Huracan, Nissan GT-R Black Edition, Ferrari 458 Italia, Aston Martin One-77, Subaru Impreza WRX, Mercedes AMG SLS, Ferrari LaFerrari, Pagani Zonda Cinque Roadster nebo Lamborghini Gallardo LP-570-4 Superleggera. Opravdu bohatý seznam vozidel, která si budete moci různě tunit a upravovat dle svých představ. Jako ve Forza Motorsport 5 bude možné si vytvořit jedinečný skin a následně se jím chlubit ostatním hráčům.

První díl Forza Horizon trochu nakousnul systém skillů, který nyní bude daleko důležitější. V prvním dílů jste prostě získávali během závodů dodatečné body třeba za driftování, předjíždění, likvidaci značek a další činnosti, což se samozřejmě ve druhém dílu vrátí, ale v daleko propracovanější a dotaženější verzi. Ježdění ve Forza Horizon 2 s určitým stylem bude kolikrát proto důležitější, jak vyhraný samotný závod, protože čím lepší stylová jízda, tím více XP bodů do levelování. Celý systém je nyní napojen navíc na perky, které postupně budete získávat, což se následně promítne třeba do snazšího získávání XP bodů během volné jízdy. Za vyhrané závody nebudete získávat jen XP body a lepší postavení, ale také finanční odměnu a nová vozidla. Ta se nyní budou odemykat plynule během hraní, na mikrotransakce zde naštěstí nenarazíte, což je pochopitelně jen a jen dobře.

Vylepšený online multiplayer
Singleplayerové ježdění ve Forza Horizon 2 bude jistě fajn a nepochybujeme, že nás čeká minimálně stejně kvalitní zážitek, jako tomu bylo u prvního dílu. Vývojáři u dvojky hodně zapracovali především na multiplayeru, který bude více provázán se základním světem hry. Stejně jako třeba v Grand Theft Auto nebo v posledním Need For Speed se budete moci kdykoliv stisknutím jednoho tlačítka přepnout do multiplayeru a samozřejmě hned zpět, a to kdekoliv se budete nacházet, takže vše bude maximálně plynulé a intuitivní. Vývojáři dokonce slibují, že přechody budou tak plynulé, že nás nečekají žádné nahrávací obrazovky ani lobby, kde bychom čekali na závod. Samozřejmě nyní mluví o Xbox One verzi, která je pro ně hlavní, jak to bude u Xboxu 360, nebudeme zatím spekulovat.

Každopádně vývojáři zapracovali i na dalších menších vylepšeních v multiplayeru, která zpříjemní hraní. Opět si bude moci zakládat své vlastní kluby, které nově budou moci mít až 1000 hráčů. Ve hře se budete moci zúčastnit i speciálních srazů hráčů, nazvaných Car Meets. Na nich budete moci ostatním hráčům předvádět své vytuněné vozidlo, ale rovněž se podívat na vozidla ostatních. Dokonce bude možné si od ostatních hráčů kupovat design nebo rovnou hotová vozidla, na čemž samozřejmě vydělají prostředky na další hraní. Samozřejmě i vy budete moci prodávat na Car Meets srazech. Co se týče herních režimů, o nich zatím vývojáři spíše mlčí, ale víme, že se vrátí oblíbený King pro dvanáct hráčů, bude možné se rychle i zapojit do náhodných rychlých závodů Showdown, pokud nebudete chtít čekat na kamarády, až se připojí na Xbox LIVE a následně do hry. Tohle je samozřejmě zatím jen malý náhled na online část hry Forza Horizon 2, další informace budou jistě následovat v dalších týdnech.

Grafika a počasí

Protože je Forza Horizon 2 hra s velkým otevřeným světem, asi je každému jasné, že nebude vypadat stejně úchvatně jako třeba konkurenční Driveclub, který má tratě daleko klasičtější, takže si mohou vývojáři dovolit spoustu jemných a kolikrát i dost zbytečných pro závodní hru detailů. Forza Horizon 2 vypadá daleko normálněji, ale nejde říci, že by vypadala špatně, to rozhodně ne. Vypadá velmi dobře, za což může především nový plně dynamický systém osvětlení. Světlo nyní reaguje na každý povrch, od něhož se odráží, také počítá s částicemi v atmosféře, takže působí daleko reálněji, navíc když je silnice mokrá, v kalužích se odráží celý okolní svět, což vypadá hodně působivě. Vůbec poprvé se navíc bude měnit během hry naprosto dynamicky počasí i denní doba, což samozřejmě bude ovlivňovat nasvícení, ale třeba změna počasí bude mít následně vliv i na samotný závod, tedy jízdní vlastnosti vozidla.

Všechny popisované vlastnosti bude mít Forza Horizon 2 na konzoli Xbox One, na níž využívá upravenou technologii z Forza Motorsport 5. Na této konzoli hra pojede nativně v rozlišení 1080p (podle vývojářů jde prostě o standard pro next-gen hry) a 30fps. Někteří možná budou zklamáni tím, že hra nejede v 60fps, ale otevřenější svět si vybral svoji daň. Podle vývojářů to ale není problém, zvláště když je framerate naprosto stabilní. Za pravdu jim zatím dávají dojmy z hraní, podle nichž hra běží dobře už nyní a 30fps není problém. O Xbox 360 verzi zatím Microsoft tolik nemluví, podle čehož se dá usoudit, že pro něj není prioritou, takže je otázkou, co nakonec bude a nebude obsahovat. Každopádně verzi pro Xbox 360 připravují vývojáři ze studia Sumo Digital, kteří používají engine z prvního dílu. Snad se v brzké době dozvíme více informací a třeba i prvních záběrů.

Ze všech těch informací se opravdu těšíme, až si Forza Horizon 2 vyzkoušíme, protože se zdá, že vývojáři přijdou s pořádnou evolucí, která celou sérii posune na nový level. Otevřený svět zasazený do Evropy zní fajn, stejně tak novinky v podobě změny denní doby/počasí a Driveavatarů, případně přepracovaný multiplayer, nyní plně provázaný se singleplayerovou částí. Snad tedy vše dobře dopadne. Forza Horizon 2 vychází letos v říjnu.

Forza Horizon 2

x360xone
Microsoft Game Studios, Playground Games
Datum vydání hry:
3. 10. 2014
Žánr:
Závodní, Simulátor
KARTA HRY
9/10

Komentáře