Britský regulátor CMA nečekaně zablokoval Microsoftu akvizici společnosti Activision Blizzard

novinka  77
Martin Šmíd, 26. 4. 2023 13:28
V posledních dnech se očekávalo finální rozhodnutí britského regulačního úřadu CMA ohledně Microsoftu a jeho zamýšlené akvizice společnosti Activision Blizzard za 69 miliard dolarů. Když nedávno úřad CMA oznámil, že akvizice nebude mít dopad na konzolové hraní, ale je třeba ještě prozkoumat dopady na cloud, zdálo se, že nakonec dojde ke schválení. I proto je docela obrovským překvapením, že regulační úřad CMA dnes celou akvizici zablokoval, a to z obav ohledně budoucnosti cloudového hraní. „Dohoda by změnila budoucnost rychle rostoucího trhu cloudových her, což by v nadcházejících letech vedlo k omezení inovací a menšímu výběru pro britské hráče,“ uvedla CMA ve svém vyjádření.

„Zjistili jsme, že tituly společnosti Activision – Call of Duty, World of Warcraft a Overwatch - budou důležité pro konkurenční nabídku cloudových herních služeb, protože trh nadále roste a rozvíjí se. Zjistili jsme, že po fúzi by pro společnost Microsoft bylo komerčně výhodné, aby tituly společnosti Activision byly exkluzivní pro její vlastní cloudovou herní službu. Vzhledem k již tak silnému postavení společnosti Microsoft lze očekávat, že i mírné zvýšení její síly podstatně sníží konkurenci na tomto rozvíjejícím se trhu, a to na úkor současných i budoucích uživatelů cloudových her,“ stojí dále ve vyjádření CMA. 

Microsoft následně oznámil, že se proti rozhodnutí odvolá a je velmi zklamán výsledkem, který odráží chybné chápání tohoto trhu a herního průmyslu. „Zůstáváme odhodláni akvizici dotáhnout a budeme se odvolávat. Rozhodnutí CMA odrazuje technologické inovace a investice ve Spojeném království,“ oznámil Brad Smith, prezident společnosti Microsoft. Nyní není úplně jasné, jak bude spor pokračovat, protože odvolací proces proti CMA je docela obtížné překonat. Proto i třeba další velké společnosti jako Facebook nakonec upustily po zablokování o své akviziční pokusy. 

Odvolání je nyní velká překážka pro Microsoft dokončit akvizici do 18. července. Nyní bude muset projednat prodloužení smlouvy o fúzi. Pokud odvolání selže nebo pokud Microsoft nezíská schválení od dalších regulátorů (US a EU), bude muset zaplatit společnosti Activision Blizzard poplatek 3 miliardy dolarů. 

UPDATE: „Spolu se společností Microsoft můžeme toto rozhodnutí napadnout a také ho napadneme a již jsme zahájili práce na odvolání k britskému odvolacímu soudu pro hospodářskou soutěž. Jsme přesvědčeni o své pravdě, protože fakta jsou na naší straně: tato dohoda je dobrá pro hospodářskou soutěž. Velká Británie doufá, že posílí své vedoucí postavení v oblasti technologií, a spojení společností Microsoft a Activision by přesně toho dosáhlo. V době, kdy se daří oborům strojového učení a umělé inteligence, víme, že britský trh by těžil ze síly společnosti Microsoft v obou oblastech a také z naší schopnosti tyto technologie okamžitě využít. Naopak, pokud by rozhodnutí CMA platilo, utlumilo by investice, konkurenci a tvorbu pracovních míst v celém britském herním průmyslu,“ napsal v reakci na rozhodnutí Bobby Kotick, CEO společnosti Activision Blizzard.

„Osobně udělám vše, co bude v mých silách, abych se nás zastal a pomohl regulačním orgánům pochopit dynamiku konkurence v našem odvětví. Důvěru mi dodává to, že ať už samostatně, nebo spojeni s jinou společností, jsme jednou z nejsilnějších společností v našem odvětví, která je připravena na další růst a staví na našich neuvěřitelných značkách,“ dodal. 

UPDATE 2: Analytik Piers Harding-Rolls na twitteru zmínil, že britský odvolací soud pro hospodářskou soutěž se snaží vyřídit většinu případů do devíti měsíců. Pokud Microsoft vyhraje, bude případ vrácen zpět CMA. "Odvolání má šanci na úspěch, ale CMA zatím vyhrála většinu podaných odvolání. Pokud Microsoft vyhraje, případ se vrátí znovu CMA k posouzení. Šance, že by akvizice byla uzavřena ještě letos, je nyní mizivá," dodal. 

Zdroj: TZ

Komentáře