Valiant Hearts: The Great War

recenze  14
Martin Šmíd, 4. 7. 2014 11:00
Ubisoft byl v minulém roce příjemně zaskočen úspěchem akční hry Far Cry 3: Blood Dragon, proto se rozhodl, že bude připravovat do budoucna více těchto menších her, v nichž navíc budou moci vývojáři ukázat svoji kreativitu a budou moci více riskovat. Nedávno jsme tu měli pěknou pohádku Child of Light, na jejímž enginu UbiArt Framework nyní vznikla i logická adventura Valiant Hearts: The Great War, která se před několika dny objevila na starých i nových konzolích. Jestli jde opět o povedenou záležitost, za níž se nemusíte bát utratit své peníze, vám nyní dáme odpověď. Tu ale asi už tušíte.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 (obrázky u textu vytvořené za pomoci SHARE tlačítka), další obrázky na kartě - http://konzolista.tiscali.cz/games/onegame?link=valiant-hearts-5136&game5136-show=2 .

Dnes se dostat k opravdu originálnímu počinu, který nemá za cíl prodat miliony kopií, ale hlavně přinést trochu něco nového a neokoukaného do světa plného stříleček, RPGček a závodních her, je docela problém. Naštěstí Ubisoft v poslední době ukazuje, že i s těmito hrami se dá slavit úspěch, který mu nejde nepřát. Za vývojem hry Valiant Hearts: The Great War stojí vývojáři ze studia Ubisoft Montpellier, tvůrci úspěšné série o Raymanovi, kteří si dali za cíl vše postavit kolem emotivního příběhu, který hráče chytne za srdce. Příběh začíná zavražděním Františka Ferdinanda, a nedlouho poté je už vyhlášen Německem válečný stav s Ruskem, na což začnou reagovat i okolní státy vyhošťováním německých obyvatel. Jedním z nich je i nebohý Karl, který má manželku Marii a právě narozené dítě, takže asi tušíte, jak těžké pro něj odloučení bude. I on ale musí nastoupit do války a bojovat za Německo proti lidem, s nimiž se dříve kamarádil. Proti němu pak stojí Mariin otec Emile, bojující zase za Francii, do příběhu se navíc zapletou následně i další postavy, jako nabušený Američan Freddie nebo belgická ošetřovatelka Anna. Je tu i záchranářský pes, který má v příběhu rovněž své velké místo a stane se velmi důležitým pomocníkem při řešení úkolů, k nimž se ještě dostanu.

Sledování příběhu, který je navíc velmi dobře napsán a následně podán, v němž se osudy všech hlavních protagonistů začínají postupně proplétat, je to nejlepší, co Valiant Hearts: The Great War nabízí, takže je nutná alespoň základní znalost angličtiny. Navíc vývojáři nešetří spoustou emocionálních scén i příběhových zvratů, u nichž si uvědomíte, jak krutá někdy může válka být, a že nejde o něco, co byste chtěli zažít. V zákopech je každý den boj o přežití, obětování se za druhého a kolikrát v tomto hororovém prostředí vznikají i silná přátelská pouta, která se jen tak nezpřetrhají. Vývojáři se navíc rozhodli vyobrazit válku takovou, jakou byla, krutou, nemilosrdnou a hodně krvavou, takže na bojištích uvidíte zmasakrovaná těla kolegů, kteří už byli rozstříleni kulomety, to vše se následně podepisuje na atmosféře, která by se dala krájet. Navíc se později do bojů zapojí i chemické zbraně, které rovněž dokázaly napáchat hodně nepěknou paseku. Atmosféru určitě doplňují i sběratelské předměty, u nichž se dozvídáte informace o původu, rovněž nechybí ani dobové fotky nebo dopisy psané v zákopech skutečnými vojáky, kteří za první světové války bojovali.

Vývojáři si ale byli vědomi, že pořád vytvářejí pořád hru a zajímavý příběh je jen polovinou úspěchu. Důležitá je i pochopitelně hratelnost, která se vývojářům rovněž povedla, protože je jednak rozmanitá, ale také zábavná po celou dobu. Valiant Hearts: The Great War je prakticky adventurou ze staré školy, která staví hlavně na řešení spousty spíše lehčích logických hádanek, případně plnění úkolů pro postavy, které během hraní potkáte. Plněním úkolů a řešením hádanek se tak následně vždy prokoušete do finále daného úseku (prakticky stejný systém jako u nedávného Stick It To The Man), přičemž musím zmínit, že vždy budete dělat trochu něco jiného, hádanky i úkoly jsou rozmanité, opakují se jen občas, spíše budete narážet vždy na nové problémy, takže nuda zde rozhodně nehrozí.

Navíc vývojáři vše obohacují o čistě akční pasáže, v nichž třeba utíkáte před střelbou, případně se sami chopíte tanku, a budete s ním sestřelovat protivníky. Dobré mi přišly i stealth pasáže, v nichž je třeba být skryt zraku nepřátel, jen jich možná mohlo být o něco více, protože ve výsledku jich tu je jen pár. Také tu jsou i zábavné jízdy v nějakém tom vozidle, s nímž se musíte vyhýbat nepřátelům, a dokonce sem tam se postavíte i nějakému tomu bossovi, s nímž je nutné skoncovat, samozřejmě logickou cestou, protože hrdinové v ruce palné zbraně na rozdíl od nepřátel nemají. Jak jste se mohli tedy dočíst během předchozích řádků, vše je dobře namícháno, pomalejší pasáže se střídají s rychlejšími, a hra si tak udržuje i slušné tempo. Radost se pohybovat ve hře Valiant Hearts: The Great War je i díky výbornému designu, podíváte se do spousty parádně navržených levelů, které jen celou kvalitu tohoto unikátního počinu podtrhují.

Hra Valiant Hearts: The Great War vyšla skrze digitální distribuci na konzole PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One a Xbox 360. Cena je stanovena na 405,-Kč a na pevném disku vám hra zabere zhruba 1.4 GB místa.

Valiant Hearts: The Great War je rozdělen do čtyř kapitol, které projdete za nějakých pět hodin, pokud si pospíšíte a budete hádanky řešit rychleji, samozřejmě se dostanete ještě na menší čas. Vzhledem ke kvalitám hry bych si dokázal představit, že bude ještě o něco delší, třeba nabídne ještě jednu kapitolu. Zvláště když znovuhratelnost tu je spíše průměrná, záležící hlavně na tom, jestli se chcete do hry vrátit a vysbírat všechny skryté bonusové předměty nebo vysbírat trofeje, kterých tu ovšem není moc a většinu seberete během prvního hraní. I tak jsem ale ve výsledku s poměrem cena výkon spíše spokojen, jen člověk chce prostě u kvalitních her více a více.

Jak už bylo zmíněno hned na začátku, hra využívá opět engine UbiArt Framework, který původně vznikl pro Rayman sérii, ale následně se Ubisoft rozhodl o jeho využití i v jiných hrách. Využít ho u Valiant Hearts: The Great War bylo velmi dobré rozhodnutí, protože hra vypadá jednoduše pěkně, má svůj unikátní styl, díky němuž ji hned poznáte, navíc kreslená grafika k vyprávění příběhu se skvěle hodí, vývojáři si během hraní pomáhají i komiksovými okénky, takže vše vypadá hodně jako komiks. Prezentace je tedy pěkná, stejně tak oceňuji dobrou optimalizaci, ať už jde o plynulost nebo stabilitu. Co je ale po příběhu asi nejdůležitější a nejlepší část hry, je hudební doprovod. Ten má na triku skladatel Peter McConnell, o němž jsme tu měli nedávno speciál, který se opět postaral o spoustu uchu lahodících skladeb, které perfektním způsobem podkreslují příběh a starají se o výbornou, někdy veselou, ale i smutnou atmosféru. Soundtrack si zaslouží zcela jistě samostatný poslech, určitě víte, kde tak můžete učinit.

Valiant Hearts: The Great War je hra s nádherným příběhem, skvěle napsanými postavami, zajímavým vizuálním ztvárněním, výborným hudebním doprovodem a zábavnou hratelností. Ta ačkoliv je založena na řešení logických problémů, po většinu hry se neopakuje, což pomáhá tomu, že se budete dobře bavit po celou dobu. Je jen málo chyb, které bych mohl hře vyčíst, možná bych si dokázal představit, že bude o něco delší. I tak ale za své peníze dostanete adekvátně dlouhou záležitost, u níž navíc zjistíte, že i videohra může přinést emotivní příběh, na který jen tak nezapomenete.

Valiant Hearts: The Great War

ps4ps3x360xone
UbiSoft, UbiSoft
Datum vydání hry:
25. 6. 2014
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Adventura, Indie
KARTA HRY
9/10

Komentáře