Super Mario Galaxy 2

recenze  19
Martin Šmíd, 23. 6. 2010 19:58
Bylo to docela překvapení, když na minulém E3 Nintendo oznámilo druhý díl vynikající plošinovky Super Mario Galaxy, která si u nás odnesla hodnocení 9/10. Nás tato zpráva hodně nadchla, přičemž jsme čekali, jak se s hodně vysoko nastavenou laťkou, kterou tak zvedl první díl, Nintendo popere. Výsledek snažení Nintenda je konečně na pultech obchodů a my už na začátek můžeme prozradit, že kdo si zamiloval první díl, zamiluje si i ten druhý.

Musíme se přiznat, že jsme měli z druhého dílu naší oblíbené hry i poněkud strach. Ne vždy se druhý díl povede tak, jak si fanoušci prvního dílu přejí. Z prvních videí se navíc mohlo zdát, že Super Mario Galaxy 2 je jen jakýmsi datadiskem původní hry. Tyto černé sny se naštěstí nepotvrdily. Pořád se sice jedná o totéž, létáte z planetky na planetku a sbíráte jednu hvězdičku za druhou, ale vývojáři do samotné hry přidali tolik novinek, že je až těžké je spočítat. Začněme ale pěkně popořádku. Začátek hry je v klasickém mariovském stylu. Tedy, princezna Peach si opět nedává pozor a zlý Bowser toho zneužije (princeznu nezneužije) a unese ji neznámo kam do vesmíru. To Maria pochopitelně nemůže nechat klidným a vydává se ji hledat. Zde se nový vesmírný příběh Maria vrací spíše ke klasice a bere si jako předlohu i poslední New Super Mario. Už se nenacházíte na vesmírné základně, ze které se budete dostávat na jednotlivé planety. Nacházíte se na obří vesmírné lodi, možná by se dalo říci planetce, kterou poté lítáte z planetky na planetku, přičemž abyste si vždy odemkli poslední bossácký level v jednom ze sedmi vesmírů, musíte posbírat určitý počet hvězd.

Co se týče designového navržení všech planet, tak už v prvním dílu Nintendo ukázalo, že patří k naprostým mistrům v tomto oboru. Opět na vás čekají skvěle navržené úrovně s neuvěřitelně propracovanými pastmi a překážkami, až se nám tajil dech. Po příletu na planetku tak ožijí všechny ty 2D pasti do nádherného 3D zobrazení, o kterých snily miliony fanoušků po celém světě. Už první díl vesmírného dobrodružství přinesl skvělé pasti a úkoly na všech planetkách, ale právě druhý díl vše dotahuje i se všemi novinkami do maximální herní extáze. Navíc pokud je past jakkoliv obtížná, díky skvěle navrženým levelům a mistrovsky zvládnutému ovládání se nestane, že by vás hra dokázala vytočit více, než je zdrávo. Sice některé úrovně dají pořádně zabrat, ale díky samotné jednoduchosti co se ovládání týče s neopakovatelným šmrncem, budete hru neustále opakovat. Pokud se přesto stane, že je některý level nad vaše schopnosti, objeví se u záseku princezna v modrém, která je ochotná problémovou pasáž za vás dohrát. Sice na konci získáte jen bronzovou hvězdičku, ale i ta se do samotného součtu hvězd počítá. Tento pomocník se u Maria nevyskytuje poprvé. Už jsme si ho mohli osahat v předchozí hře New Super Mario Bros. z minulého roku. Zde funguje podobně a tak nikoho asi nepřekvapí. Co se týče samotných levelů, tak ještě zmíníme jednu podstatnou věc. Přibilo 2D úrovní v klasickém stylu, což už poznáte na začátku hry, přičemž nutno dodat, že je to rozhodně k dobru.

Během levelů nejdete jen po hvězdičkách, ale sbírají se i křišťály v podobě hvězdiček, za které si poté můžete koupit nové planetky, životy nebo zdraví. Rovněž na planetkách naleznete mince, přičemž novinkou je i velká platinová mince, která je vždy na každé planetce jen jedna a jedná se o velmi cenný sběratelský kus. Už i vzhledem k tomu, že je většinou obtížnější ji získat. Co se týče samotné hratelnosti, tak kromě kupy nových pastí se Mario v některých pasážích dočká zeleného pomocníka, kterým je dráček jménem Yoshi. Jeho přítomnost ve druhém díle do značné míry ovlivňuje i samotnou hratelnost, přičemž nutno dodat, že v dobrém. V úrovních, kde se vyskytuje, totiž s jeho pomocí řešíte spoustu logických problémů, které byste bez něj nevyřešili. Hodí se ale i k rychlé likvidaci nepřátel, a pokud slupne nějakou tu papričku, pořádně protáhne svoje nohy při hodně rychlém běhu, díky čemuž vyběhne i menší kopeček. Jeho ovládání v těchto chvílích navíc není zase tak jednoduché, takže vám dá i zabrat ho kočírovat. Co se týče samotných nepřátel, tak ve hře nenajdeme asi žádný nový kousek. Dalo by se říci, že všichni jsou převzatí z předchozího dílu. Jedině snad bossové jsou originální a vývojářům se povedli, ať po stránce designu, tak po soubojové stránce.

Hratelnost poté okořeňují i bonusy, které může nést hlavní hrdina. Pokud třeba seberete mráček, budete moci ve výskoku vždy vytvořit pod sebou mrak, na který dopadnete. Takto můžete na mracích překonat i delší vzdálenosti, kam byste se normálně nedostali. Dalším bonusem je kamenný oblek, který z Maria vytvoří po výskoku špatně ovladatelnou kuličku, která rozráží vše, co ji přijde do cesty. Hodně se nám s tímto líbila úroveň, kde jsme museli takto kutálejícím Mariem hrát jakousi parodii na kuželky. Jednou z novinek hry je i vrták, kterým se můžete provrtat až na opačnou stranu planetky. Všechny tyto věci, kterých je ve hře daleko více, jsou poté životně důležité při soubojích s bossy. Všechny bossovské souboje jsou tak ve své podstatě originální a o dost rozmanitější, než tomu bylo u prvního dílu, což je rozhodně velké plus. Všechny tyto bonusy se celkově Nintendu povedly a skvěle obohacují už tak skvělou hratelnost o nové prvky.

Nintendo Wii sice nedisponuje tak velkým výpočetním výkonem jako konkurence, ale při pohledu na Super Mario Galaxy 2 to asi nikomu vadit nebude. Krásná kreslená grafika skvěle dokresluje vynikající hratelnost a Nintendo v ní dokazuje, že v jednoduchosti je prostě krása. Nejste tak obtěžováni žádnými grafickými parádičkami, které by odlákávaly vaši pozornost od toho, co je nejdůležitější – zábava ze samotného hraní. Navíc se vám nestane, že by se hra někde zpomalila, protože vždy běží na maximálně stabilním frameratu. K samotné grafice tak nemáme naprosto žádnou výtku, líbila se nám moc a určitě bude i vám. Stejně na tom je i soundtrack samotné hry, který skládal asi naprostý ďábel. V základu se sice jedná o převzatý seznam skladeb z prvního dílu, ale naleznete v něm i několik nových kousků, které se nám velice líbily a dodávaly hře šmrnc a i onu radost ze samotného hraní. I díky tomu se nebojíme říci, že Super Mario Galaxy 2 má jeden z nejlepších soundtracků současnosti. Podobně jsou na tom i všelijaké zvuky ve hře, se kterými si vývojáři rovněž pohráli, ale pořád odkazují na vůbec první díl. Celkově je tak technická stránka hry na špičkové úrovni a nenašli jsme na ní jediný kaz.

Super Mario Galaxy 2 rozhodně není revolučním počinem ani dílem v sérii. To jen Nintendo vybrousilo svůj klenot do neuvěřitelně zářícího drahokamu, který si užijí hráči všech vyznání i národností. Jde o tak neskutečně zábavnou plošinovku, že nebudete vědět, kdy přestat hrát a po každém dalším levelu si budete říkat – „ještě jeden a spát”. Super Mario Galaxy 2 je rozhodně nejlepší plošinovkou za posledních deset let a jednou z nejlepších her herní historie. Maximální hodnocení tak přijít musí. Když ne zde, tak kde.

Super Mario Galaxy 2

wii
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
11. 6. 2010
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře