Spyro: Year of the Dragon

recenze  12
David Škandera, 16. 2. 2010 20:19
Znáte nějakou herní sérii, která se může pyšnit 13 díly? Že vás kromě Final Fantasy nic nenapadá? Dobře, napovíme - malý, modrý dráček. Stále nic? Tak v tom případě jste nehráli jednu z TOP 10 her na PSX. Každý majitel této staré konzole, když alespoň trošičku zapátrá v paměti, tak si určitě vzpomene na malého, modrého dráčka jménem Spyro. Tento dráček, který se roku 1998 narodil ve studiu Insomniac Games, si získal fanoušky hlavně u dětí, ale i u dospělých hráčů. První hra, ve které se tento milý dráček objevil, byla Spyro the Dragon, publikovaná v už zmiňovaném roce 1998. O rok později následoval díl Spyro: Ripto´s Rage a o další rok později Spyro: Year of the Dragon, o kterém je celý tento článek. S neuvěřitelnou rychlostí se do dneška publikovalo dalších 10 dílů. Také vývojářská studia si ochrannou známku této hry přehazovala jako horký brambor. Samotného Spyra vytvořilo Insomniac Games a od roku 2000 Spyro změnil majitele celkem devětkrát. Nyní údajně Spyra vlastní studio Tantalus Media.

Zpět ale k samotné hře. Spyro: Year of the Dragon je hra, za kterou vděčíme studiu Insomniac, byla vydána v roce 2000 a v žebříčku TOP 10 her na PSX obsadila krásné 5 místo. Na svou dobu měla krásnou grafiku a hráčům dopřávala minimálně 20 hodin hraní. Hra Spyro: Year of the Dragon nás zavádí na oslavu roku draka, která se slaví každých 12 let. Na oslavu se ale dostane nezvaný host zahalený v hábitu, pomocnice zlé čarodějnice jménem Bianca. Ta využije příležitosti a ukradne 150 dračích vajec a odnese je čarodějnici. Aby ukradená vejce nikdo nenašel, čarodějnice je roztrousila po 37 zcela odlišných světech (levelech). Když draci na krádež přišli, povolali malého dráčka Spyra, aby čarodějnici našel a vejce donesl zpět. Levely, ve kterých jsou vejce ukryta, jsou rozděleny do čtyř hlavních světů. Sunrise Springs (Východ Slunce), Midday Gardens (Polední zahrady), Evening Lake (Večerní jezero) a Midnight Mountain (Půlnoční hory). Už podle názvu světů poznáte, že jako celek tvoří den (Ráno, poledne, večer a noc). Každý z těchto 4 hlavních světů, obsahuje celkem 8 portálů do jiných levelů. Dalo by se říct 8 levelů natlačených v jednom. Krátkým výpočtem zjistíme, že levelů je opravdu 37 ( 4 hlavní + { 4 x 8 vedlejších } + 1 bonusový ). Ale zpět ke Spyrovu úkolu.

Ti, co již nějaký díl Spyra hráli, ví, že ho po celou dobu doprovází jeho kamarád, vážka jménem Sparx. Sparx neslouží pouze jako "to žluté", co za vámi létá, ale jako váš život. Když vás nepřítel raní, Sparx změní barvu. V plném zdraví má barvu zlatou. Po zásahu mění na modrou, pak zelenou a nakonec zmizí úplně. Když už Sparxe nemáte vůbec, tak stačí, abyste dostali pouze jednu ránu, a máte o celý život méně. Sparxův život navýšíte zneškodněním malých zvířátek pobíhajících po levelech. Když tak učiníte, ze zvířátka se stane motýlek, kterého si Sparx chytne a tím změní svou barvu k lepšímu. Když se po krátkém intru dostane do prvního světa Vycházejícího Slunce, začíná vaše honba za vajíčky. Nutno zmínit, že kromě vajíček sbíráte taky barevné kameny. Na začátku hry se seznámíte s vaším pomocníkem, levhartem jménem Hunter. Ten vás prvním levelem víceméně provede a ukáže vše, co váš dráček dokáže. Spyro je vybaven křídly, která používá pouze na uletění kratších vzdáleností a nedokáže stoupat nebo držet výšku, pouze klesat. Další jeho výzbroj je oheň, který na nepřátele funguje špičkově. Dále pak Spyrův sprint, při kterém se Spyro rychle rozběhne, vystrčí rohy a udělá jimi s nepřítelem krátký proces. Když tento, dalo by se říci, tutoriál dokončíte, je jen na vás, jak budete pokračovat. Jestli nejdříve v prvním levelu vysbíráte všechna vejce a kameny nebo si vyberete nějaký z dalších 8 levelů prvního světa.

Levelů pro Spyra je celkem 5, z toho jeden létací. Další level je určen pouze pro vašeho společníka Sparxe a další 2 pro jednoho z vašich 4 zástupců. V prvním světě máte k dizpozici klokana Sheilu. Ta svými silnými nohami nepřítele doslova rozkope. Silné nohy jí taky umožňují vysoké skoky. Když se všemi 8 levely prokoušete, nasbíráte příslušný počet vajíček a kamenů, máte k dispozici balón, kterým můžete odletět do souboje o postup do dalšího světa. Vždy se jedná o nějakou obrovskou bytost, na kterou máte dispozici nějaký speciální prvek, jako je plivání raket apod. Když v souboji uspějete, pokračujete do světa druhého - Poledních Zahrad. Zde se seznámíte s vodou, zajezdíte si na skateboardu, v jednom z levelů budete hledat ztraceného psa apod. A jelikož jste se úspěšně dostali do druhého světa, v jednom z levelů máte k dispozici vašeho druhého zástupce a tím je Seržant Byrd. Jedná se o tučňáka ve vojenské uniformě, který je vybaven neomezeným samonaváděcím raketometem a může létat na dobu neomezenou. V levelech, které musíte s tímto tučňákem projet, máte k dispozici také nukleární pumy, které Seržant uchopí nohama a pak je může libovolně házet na hlavy nic netušících nepřátel. Když posbíráte vejce a kameny a budete jich mít dost, tak se Vám opět objeví nějaké vzdušné plavidlo, které vás dopraví do souboje a poté do třetího světa.

Už název světa - Evening Lake vypovídá o tom, že se skoro celý tento svět nachází pod vodou, konkrétně v jezeře. Hlubiny jezera brázdí obrovská velryba, která ovšem není nebezpečná. Pouze při prvním setkání vás spolkne, jelikož se v ní nachází dračí vejce. V tomto světě se potvrzuje rozmanitost hry. Budete bojovat s obrovskými draky, jezdit zběsilé závody na skateboardech a taky se dostanete do levelu pokrytého sněhem. Ve sněžných levelech se Spyrův oheň mění na mrazící dech. Když na nepřítele tímto dechem fouknete, stane se z něj kostka ledu. A když už je řeč o sněhu a ledu, tak váš zástupce pro tento svět je Yeti jménem Bentley. Bentleyho zbraň je ledový kyj, kterým buď mlátí kolem sebe, nebo jím točí. Má také velkou sílu, a proto mu tvůrci v jednom z levelů přišili rukavice a poslali ho do ringu ukázat jeho boxerské schopnosti. Po dokončení i tohoto světa máte k dispozici raketu, která vás dopraví do dalšího souboje a po vyřízení i této příšery se dostanete do posledního světa.

V Midnight Mountain se nacházejí, dalo by se říct, ty nejtěžší levely. Když nasbíráte 100 dračích vajec, tak se vám v tomto světě otevře jeden level, ve kterém se utkáte s čarodějnicí, která vejce poschovávala. Při tomto souboji vám bude pomáhat váš čtvrtý zástupce, opice Agent 9. Tento "vesmírný" opičák má k dispozici laserovou pistoli, u které můžete používat i zaměřovač. Trošku to může připomínat FPS. V tomto světě se také nachází jeden uzamčený portál, na kterém je napsáno: 15 000 kamenů a 149 vajec. Znamená to, že pro vstup do tohoto levelu potřebujete tento počet kamenů a vajíček. Tento počet ovšem není lehké nasbírat, jelikož jsou to úplně všechny kameny a vajíčka z celé hry. Když se vám ale podaří vše najít, otevře se vám onen tajemný portál do posledního, bonusového levelu. V tomto jediném levelu se nachází 15 000 kamenů, ale jen jedno vejce. V bonusovém levelu budete se Spyrem létat na létajících talířích, budete jezdit závody s Bentleym a dělat spoustu dalších zajímavých věcí. Po dokončení těchto "atrakcí" se dostanete do posledního finálového souboje s čarodějnicí, která vám po jejím poražení vydá poslední vajíčko s číslem 150. Poražení čarodějnice slaví všichni obyvatelé všech světů, Spyro i všichni jeho přátelé. Zde vaše pouť končí.

Spyro: Year of the Dragon určitě zaslouženě patří do TOP 10 her na PSX. Rozmanitost levelů, přátel i nepřátel je ve hře obrovská, máte k dispozici obrovskou škálu prvků, a také změnu postavy za zástupce. A jelikož jsem se ji v mládí nahrál slušné hodiny, tak u mě bude mít vždy čestné číslo 1. A jestli se vám hra líbí, tak si pořiďte její nejnovější pokračování na PS3 a další konzole.

Spyro: Year of the Dragon

ps3pspps1vita
Universal, Insomniac
Datum vydání hry:
10. 11. 2000
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře